The effects of supplementing fat sources (extruded flaxseed and CLA) in Dairy Ghezel ewes diet on milk composition

Mazarei, Samad and Mirzaei Aghjehgheshlagh, Farzad and Fathi Achachlouei, Bahram and Mahdavi, Ali and Narenji Sani, Reza (2017) The effects of supplementing fat sources (extruded flaxseed and CLA) in Dairy Ghezel ewes diet on milk composition. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00077-AC.pdf

Download (568kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The aim of this study was to evaluate the effects of using different fat sources on milk composition in dairy Ghezel ewes. For this purpose, 24 fresh dairy Ghezel ewe in 4 treatment groups with 6 replicate were studied in 60 days. The treatment groups included: 1) Control, 2) 10 percent extruded flaxseed, 3) control+ 20 g conjugated linoleic acid, 4) 10 percent extruded flaxseed + 20g conjugated linoleic acid. Studied milk composition included: Fat, Protein, Lactose, Solid non Fat (SNF) and total solids. The composition of milk was determined by Milcoscan. The results of this study showed nonsignificant effects of treatments on milk composition. Comparison of the results in the middle of study showed higher fat, protein, lactose, SNF and solids in CLA treatment than the others. Moreover, control group had the highest amounts of lactose. The results at the end of study showed higher percentage of protein, lactose, SNF and solids in control and higher fat in ewes milk that were receiving extruded flaxseed and CLA. In conclusion, based on the results, the CLA treatment had the best results in whole experimental period and supplementation of 10 percent extruded flaxseed and 20g CLA increased milk fat.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثرات مکمل¬سازی منابع چربی (دانه کتان اکسترود شده و CLA) در جیره میش¬های شیری قزل بر ترکیبات شیر
Persian Abstract: این مطالعه با هدف ارزیابی تأثیر استفاده از مکمل¬های مختلف چربی بر ترکیبات شیر در میش-های قزل انجام گرفت. برای این منظور، 24 رأس میش قزل تازه¬زا در 4 گروه تیماری با تعداد 6 تکرار به مدت 60 روز موردمطالعه قرار گرفتند.گروه¬های تیماری شامل: 1) شاهد، 2) جیره حاوی 10 درصد کتان اکسترود شده، 3) جیره شاهد به¬علاوه 20 گرم اسید لینولئیک مزدوج (CLA) در روز و 4) جیره حاوی 10 درصد کتان اکسترود شده و 20 گرم CLA بود. میش‌ها در وسط وانتهای دوره شیردوشی شدند. ترکیبات موردمطالعه شامل چربی، پروتئین، لاکتوز،SNF و مواد جامد شیر بودند که به‌وسیله دستگاه آنالیز شیر اندازه¬گیری شدند. تجزیه‌وتحلیل آماری داده¬های بدست آمده با استفاده از نرم¬افزار آماری SAS انجام گرفت. نتایج مطالعه نشان‌دهنده تأثیر غیر معنی¬دار تیمارهای موردمطالعه بر ترکیبات شیر در وسط و انتهای دوره آزمایشی بود. مقایسه نتایج در وسط دوره نشان داد که میزان چربی،پروتئین، SNF و مواد جامد شیر در میش‌های دریافت‌کننده CLA نسبت به سایر گروه¬های تیماری بالاتر بود. علاوه بر این، تیمار شاهد دارای بهترین عملکرد ازنظر لاکتوز بود. نتایج انتهای دوره¬ نشان داد بالاترین میزان پروتئین، لاکتوز، SNF و مواد جامد شیر مربوط به تیمار شاهد و بیشترین مقدار چربی شیر مربوط به تیمار کتان+ CLA بود. درنتیجه نتایج حاصل از این مطالعه نشان‌دهنده عملکرد بهتر مکمل CLA در کل دوره بود. همچنین، استفاده هم‌زمان از 10 درصد کتان اکسترود شده و 20 گرم مکمل CLA در روز باعث افزایش چربی شیر می‌شود.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 01 Dec 2018 16:53
Last Modified: 01 Dec 2018 16:53
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4123

Actions (login required)

View Item View Item