Effects of different levels of Ginger root powder in wheat-based diet on cholesterol and anitoxidation index of laying hens serum and eggs

Kianfar, Roohollah and Valizadeh, Ramin and Mirghelenj, Seyed Ali and Olyaee, Majid (2017) Effects of different levels of Ginger root powder in wheat-based diet on cholesterol and anitoxidation index of laying hens serum and eggs. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00153-AC.pdf

Download (368kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this experiment, 96 laying hens hyline w-36 strain at 76 weeks of age were selected based on percentages of production and body weight and allocated to 3 treatments (3 levels of ginger root powder 0, 1 and 2%) in a completely randomized design with Four replicates and eight chickens per replicate. The data collection was performed after a week adaptation and experiment was lasted for two 28 days’ period. The experimental diets consisted of: 1) control diet (wheat and soybean), 2) 1% Ginger root powder + base diet, and 3) containing 2% Ginger root powder + base diet. The results showed that the use of ginger root powder in the layer diet had significant effects on malondialdehyde (MDA) of yolk and serum of layer hens, so that with increasing the level of ginger in the diet, the level of MDA decreased (p <0.05). These results were consistent with the total antioxidant levels of chicken blood serum, which increased significantly with the increase in ginger levels. Total antioxidant at 2% ginger root level was significantly different with the control group (p<0.05). Both levels of ginger significantly reduced serum and egg yolk cholesterol compared to control group and this decline was significantly higher in 2% ginger root (p <0.05). In general, it can be concluded that ginger root improves the antioxidant index in eggs and serum chicken and also reduces the level of egg yolk cholesterol.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثرات سطوح مختلف زنجبیل در جیره بر پایه گندم بر میزان کلسترول و شاخص اکسیداسیون سرم و تخم مرغ مرغان تخم¬گذار
Persian Abstract: در این آزمایش تعداد 96 مرغ تخمگذار سویه های- لاین w –36 در سن 76 هفتگی بعد از تولک بر اساس درصد تولید و وزن بدن انتخاب و در 3 تیمار (3سطح پودر زنجبیل 0، 1 و 2 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و 8 مرغ در هر تکرار استفاده شد. آزمایش پس از یک دوره عادت دهی یک هفتگی به مدت دو دوره 28 روزه انجام شد. جیره های آزمایشی شامل: 1)تیمار شاهد ( جیره بر پایه گندم و سویا)، 2)تیمارحاوی 1درصد پودر زنجبیل + جیره پایه و 3) تیمار حاوی 2درصد پودر زنجبیل + جیره پایه بودند. نتایج نشان داد که استفاده از پودرزنجبیل در جیره مرغ تخم¬گذار اثرات معنی¬داری بر مالون دی آلدهید(MDA) زرده و سرم خون مرغ ها داشت بطوری که با افزایش سطح زنجبیل در جیره میزان MDA سرم در هر دو سطح زنجبیل کاهش یافت و کمترین میزان آن در سطح 2 درصد مشاهده شد که با سایر سطوح نیز تفاوت معنی داری داشت. میزان MDA زرده نیز با افزایش سطح زنجیل کاهش یافت ولی تنها سطح 2 درصد زنجبیل تفاوت معنی¬داری با گروه کنترل داشت(05/0 < p)این نتایج همراستا با میزان آنتی اکسیدان کل سرم خون مرغ¬ها بود بطوری که با افزایش سطح زنجبیل سطح آنتی¬اکسیدان کل بطور معنی¬داری افزایش یافت و سطح 2 درصد تفاوت معنی¬داری با گروه کنترل داشت(05/0 p<). هر دو سطح زنجبیل نسبت به گروه کنترل بطور معنی¬داری کلسترول سرم و زرده تخم مرغ را کاهش دادند و این کاهش در سطح 2 درصد زنجبیل بطور معنی¬داری بیشتر بود(05/0p<). بطور کلی می¬توان چنین نتیجه گرفت که زنجبیل باعث بهبود شاخص آنتی¬اکسیدانی در تخم مرغ و سرم خون مرغ شد و همچنین سطح کلسترول زرده تخم مرغ را نیز کاهش داد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 02 Dec 2018 07:50
Last Modified: 02 Dec 2018 07:50
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4131

Actions (login required)

View Item View Item