Effect of propolis with different levels of enzyme in wheat-based diet on serum and yolk cholesterol and oxidation index in layer hens

Kianfar, Roohollah and Mirghelenj, Seyed Ali and Janmohammadi, Hosein (2017) Effect of propolis with different levels of enzyme in wheat-based diet on serum and yolk cholesterol and oxidation index in layer hens. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00153-AD-2.pdf

Download (398kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this experiment, 192 layer hens w -36 strain at 76 weeks of age were used to investigate the effect propolis with different level of enzymes in wheat-based diet on serum and egg yolk cholesterol and oxidation index. The layer hens were selected based on the percentage of production and body weight, and allocated to 6 treatment in a completely randomized design with factorial arrangement (3 × 2) with 4 replicates and 8 hens in each replicate. The factors include 3 level of xylanase basis enzyme (0, 250 or 500 mg per kg) and 2 level of propoils( 0 and 500 mg per kg). The data collection was performed after a week adaptation and experiment was lasted for two 28 days’ period. The results showed that adding propolis to diet significantly reduced egg yolk and serum cholesterol (p <0.01). The amount of MDA and egg yolk decreased significantly (p <0.01) with using propolis powder. Serum total antioxidant levels (TAC) were significantly affected by adding the enzyme to the diet and the highest level of TAC was observed at 1% enzyme level. Cholesterol of serum and yolk and TAC were significantly affected by the interactions of enzymes and propolis (p <0.05). In general, it can be concluded that propolis improved the antioxidant index in eggs and serum layer blood, and also reduced the level of egg yolk cholesterol.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تاثیر بره موم زنبور عسل با و سطوح مختلف آنزیم در جیره بر پایه گندم بر میزان کلسترول و شاخص اکسیداسیون سرم و تخم مرغ مرغان تخمگذار
Persian Abstract: در این آزمایش تعداد 192 مرغ تخم¬گذار سویه های- لاین w –36 در سن 76 هفتگی بعد از تولک بر اساس درصد تولید و وزن بدن انتخاب و جهت بررسی تاثیر بره موم زنبور عسل با و بدون آنزیم در جیره بر پایه گندم بر میزان کلسترول و شاخص اکسیداسیون سرم و تخم مرغ مورد استفاده قرار گرفت. مرغ¬ها در یک طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل (3×2) به 6تیمار و 4 تکرار با8 مرغ در هر تکرار تقسیم شدند. یک جیره پایه بر مبنای گندم تنظیم و سپس به نیمی از جیره های آزمایشی بر اساس طرح بره موم(500 گرم در تن) افزوده شد و هریک از جیره ها نیز به سه قسمت تقسیم شده و هر قسمت یک سطح آنزیم ( 0، 250 یا 500 گرم درتن) برپایه زایلاناز افزوده شد. نتایج نشان داد که افزودن پودر بره موم به جیره به صورت معنی¬داری باعث کاهش کلسترول زرده تخم مرغ و سرم خون شد(01/0 p<). با استفاده از پودر بره موم میزان MDA سرم و زرده تخم مرغ بطور معنی داری کاهش یافت (01/0 p<). سطح آنتی اکسیدان کل سرم (TAC) بطور معنی¬داری با افزودن آنزیم به جیره تحت تاثیر قرار گرفت و بالاترین سطح TAC در سطح یک درصد آنزیم مشاهده شد. کلسترول سرم و زرده وTAC بطور معنی داری تحت تاثیر اثرات متقابل آنزیم و بره موم قرار گرفتند(05/0 p<). بطور کلی می¬توان چنین نتیجه گرفت که بره موم باعث بهبود شاخص آنتی اکسیدانی در تخم مرغ و سرم خون مرغ شد و همچنین سطح کلسترول زرده تخم مرغ را نیز کاهش داد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 02 Dec 2018 07:50
Last Modified: 02 Dec 2018 07:50
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4132

Actions (login required)

View Item View Item