EFFECT OF DIFFERENT LEVELS OF PROBIOTIC AND ORGANIC ACID ADDITION ON PERFORMANCE OF HOLSTEIN CALVES

Jamali, Mehdi and mirzaei aghjeh gheshlagh, Farzad and seif davati, Jamal and navidshad, Bahman and saeid sharifi, Reza (2017) EFFECT OF DIFFERENT LEVELS OF PROBIOTIC AND ORGANIC ACID ADDITION ON PERFORMANCE OF HOLSTEIN CALVES. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00171-AD-2.pdf

Download (736kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The purpose of this study was to investigate the effect of various levels of probiotic and organic acid additive on Performance of Holstein calves. In this experiment, 36 Holstein calves were used with average weight of 39 ± 2 kg in a completely randomized design with 9 treatments and 4 replicates for 75 days. The treatments included: 1.treatment control diet without additive (base diet), 2.treatment base diet containing probiotic additive (2 g / day for each calf head), 3.treatments containing probiotic additive (3 g / day) Each calf head), 4.treatment base diet containing the essential oil (3 g per day for each calf), 5.treatment basic diet containing organic acid (4.5 g per day for each calf), 6.treatment base diet Containing 2 grams of probiotic and 3 grams of organic acid per day for each calf, 7.treatments containing 2 grams of probiotic and 4.5 grams of organic acid per day for each calf head), 8.treatment with base diet containing 3 Hot probiotics and 3 Grams of organic acid per day for each calf) and 9.treatment base diet containing (3 g probiotic and 4.5 g organic acid per day for each calf).probiotics + 3 grams of organic acid per day for each calf) and treatment 9: base diet containing (3 gram probiotic + 4.5 gram organic acid per day for each calf). The results obtained from these observations indicated that the final weight of calves is not affected by experimental treatments, while the experimental diets have a significant effect on the daily gain of calves (P<0/05) so that calves consumed 2 grams of probiotic had the highest daily gain compared to the rest of the treatments.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثر سطوح مختلف افزودنی پروبیوتیک و اسیدآلی بر عملکرد گوساله¬های شیرخوار هلشتاین
Persian Abstract: هدف از این پژوهش بررسی اثر سطوح مختلف افزودنی¬های پروبیوتیک و اسیدآلی بر عملکرد گوساله¬های هلشتاین شیرخوار بود. در این آزمایش از 36 راس گوساله هلشتاین با میانگین وزنی 2±39 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار به مدت 75 روز مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارها شامل: تیمار 1- جیره پایه بدون افزودنی (شاهد)، تیمار 2 - جیره پایه حاوی افزودنی پروبیوتیک (2 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 3- جیره پایه حاوی افزودنی پروبیوتیک (3 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 4- جیره پایه حاوی اسیدآلی(3 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 5- جیره پایه حاوی اسیدآلی( 5/4 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 6- جیره پایه حاوی (2 گرم پروبیوتیک و 3 گرم اسیدآلی در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 7- جیره پایه حاوی (2 گرم پروبیوتیک و 5/4 گرم اسید آلی در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 8- جیره پایه حاوی(3 گرم پروبیوتیک و 3 گرم اسیدآلی در روز به ازاء هر رأس گوساله) و تیمار 9- جیره پایه حاوی (3 گرم پروبیوتیک و 5/4 گرم اسید آلی در روز به ازاء هر رأس گوساله). نتایج بدست آمده از این مشاهدات نشان داد که وزن نهایی گوساله¬ها تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت در حالی که جیره¬های آزمایشی تاثیر معنی¬داری بر افزایش وزن روزانه گوساله¬ها نشان داد (05/0p<) بطوريكه گوساله¬هاي مصرف كننده 2 گرم پروبيوتيك بيش¬ترين افزايش وزن روزانه را نسبت به بقيه تيمارها داشت.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 02 Dec 2018 07:49
Last Modified: 02 Dec 2018 07:49
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4135

Actions (login required)

View Item View Item