THE EFFECT OF DIETARY CRUDE PROTEIN AND ACID BINDING CAPACITY ON pH VALUE OF GIZZARD, DEODENUM AND ILEUM OF BROILER CHICKENS

Kiomarsi, Zahra and Shakouri, Mir Daryoush and SeyyedSharifi, Reza (2017) THE EFFECT OF DIETARY CRUDE PROTEIN AND ACID BINDING CAPACITY ON pH VALUE OF GIZZARD, DEODENUM AND ILEUM OF BROILER CHICKENS. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00261-AC.pdf

Download (432kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The experiment was conducted to study the effect of dietary crude protein and acid binding capacity (ABC) on pH of gizzard, duodenum and ileum contents of broiler chickens. A total of 256 mixed sex Ross 308 chicks were allocated to 4 treatments and 4 replicates (16 birds per each) by employing a completely randomized design with 2×2 factorial arrangement. The firs factor was crude protein in two levels of high and low and the second factor was ABC in two levels of low and high. The experiment was lasted 42 days. On day 28, two birds from each replicate were slaughtered to measure the pH value of their digestive organs. The results showed that the pH values of duodenum and ileum contents were not affected by the main and interaction effect of dietary crude protein and ABC. pH value of gizzard content was increased by increasing of crude protein and decreased by increasing of ABC (P<0.05). Increased dietary crude protein combined with decreased ABC and vice verse declined the gizzard pH value (P<0.05). In conclusion, the pH value of broiler gizzard can be changed by dietary crude protein, ABC and their interaction.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثر سطوح مختلف پروتئین خام و ظرفیت جذب اسیدی (ABC) جیره برpH سنگدان، دوازدهه و ایلئوم جوجه‌های گوشتی
Persian Abstract: این آزمایش به منظور بررسی اثر سطوح مختلف پروتئین خام و ظرفیت جذب اسیدی (ABC) جیره برpH محتویات سنگدان، دوازدهه و ایلئوم جوجه‌های گوشتی طراحی گردید. برای این منظور 256 قطعه جوجه جوجه‌ها به صورت مخلوط دو جنس در قالب طرح کاملاً تصادفی با ترتیب آزمایش‌های فاکتوریل 2×2 به 4 تیمار و 4 تکرار (16 قطعه در هر تکرار) اختصاص یافتند. عامل اول شامل پروتئین خام در دو سطح پایین و بالا و عامل دوم ظرفیت جذب اسیدی در دو سطح پایین و بالا بود. آزمایش 42 روز به طول انجامید. در روز 28 دوره از هر تکرار دو قطعه پرنده برای اندازه‌گیری pH محتویات بخش‌های گوارشی کشتار گردید. نتایج نشان داد که pH محتویات دوازدهه و ایلئوم جوجه‌ها تحت تأثیر اثرات اصلی و متقابل پروتئین خام جیره و ظرفیت جذب اسیدی قرار نگرفت. pH سنگدان در اثر افزایش پروتئین خام جیره افزایش و در اثر افزایش ظرفیت جذب اسیدی جیره کاهش نشان داد (05/0P<). افزایش سطح پروتئین جیره توأم با کاهش سطح ظرفیت اسیدی جیره و بر عکس pH سنگدان را کاهش داد (05/0P<). نتیجه اینکه pH محتویات سنگدان می‌تواند تحت تأثیر سطح پروتئین، ظرفیت اسیدی جیره و اثر متقابل آنها تغییر یابد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 02 Dec 2018 07:47
Last Modified: 02 Dec 2018 07:47
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4147

Actions (login required)

View Item View Item