THE EFFECT OF DIETARY CRUDE PROTEIN AND ACID BINDING CAPACITY ON GROWTH PERFORMANCE OF BROILER CHICKENS

Kiomarsi, Zahra and Shakouri, Mir Daryoush and SeyyedSharifi, Reza (2017) THE EFFECT OF DIETARY CRUDE PROTEIN AND ACID BINDING CAPACITY ON GROWTH PERFORMANCE OF BROILER CHICKENS. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00261-AB.pdf

Download (441kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The current study was conducted to investigate the effect of dietary crude protein and acid binding capacity (ABC) on growth performance of broiler chickens. A total of 256 mixed sex Ross 308 chicks were allocated to 4 treatments and 4 replicates (16 birds per each) by employing a completely randomized design with 2×2 factorial arrangement. The firs factor was crude protein in two levels of high and low and the second factor was ABC in two levels of low and high. Feed intake and weight gain of chickens were measured during 42 days of the experiment and then feed conversion ratio was determined. Based on the results, the effect of dietary crude protein and ABC levels and their interaction was not significant on feed intake and feed conversion ratio of chickens. The low level of ABC increased body weight gain of broilers (P<0.05). Dietary crude protein levels had no significant effect on birds weight gain. The chickens on low crude protein and low ABC showed better weight gain compared with other treatments (P<0.05). In overall, there was a significant interaction between dietary crude protein and ABC on broiler weight gain and the response was better pronounced with low crude protein and low ABC.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثرسطوح مختلف پروتئین خام و ظرفیت جذب اسیدی (ABC) جیره بر عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی
Persian Abstract: مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف پروتئین خام و ظرفیت جذب اسیدی جیره بر عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی اجرا شد. برای این منظور تعداد 256 قطعه سویه تجاری راس 308 به صورت مخلوط دو جنس در قالب طرح کاملاً تصادفی با ترتیب آزمایش‌ فاکتوریل 2×2 به 4 تیمار و 4 تکرار ( 16 قطعه در هر تکرار) اختصاص یافت. عامل اول شامل پروتئین خام در دو سطح پایین و بالا و عامل دوم ظرفیت جذب اسیدی در دو سطح پایین و بالا بود. افزایش وزن و مصرف خوراک جوجه‌ها طی دوره 42 روزه آزمایش اندازه‌گیری و ضریب تبدیل غذایی آنها محاسبه شد. طبق نتایج، اثر سطوح پروتئین خام و ظرفیت جذب اسیدی جیره و اثر متقابل آنها بر مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی جوجه‌ها معنی‌دار نبود. سطح پایین ظرفیت جذب اسیدی موجب افزایش وزن جوجه‌ها شد (05/0P<). سطح پروتئین خام جیره بر افزاش وزن جوجه‌ها تأثیری نشان نداد. جوجه‌هایی که جیره حاوی پروتئین خام و ظرفیت جذب اسیدی پایینی را دریافت کرده بودند، افزایش وزن بهتری را در مقایسه با دیگر تیمارها نشان دادند (05/0P<). به طور کلی بین سطح پروتئین و ظرفیت جذب اسیدی جیره بر افزایش وزن جوجه‌ها اثر متقابل معنی‌داری وجود داشت که پاسخ رشد بهتر در جیره حاوی پروتئین پایین با ظرفیت جذب اسیدی پایین مشاهده شد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 05 Dec 2018 07:42
Last Modified: 05 Dec 2018 07:42
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4148

Actions (login required)

View Item View Item