Determination of rupture force, deformation at rupture point, rupture energy and Toughness of strawberries (Fragaria vesca L) in uniaxial compresive test Supervisor :

Shahi Ghujeh, Foad (2017) Determination of rupture force, deformation at rupture point, rupture energy and Toughness of strawberries (Fragaria vesca L) in uniaxial compresive test Supervisor :. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (تعیین نیروی گسیختگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی، انرژی گسیختگی و چغرمگی توت فرنگی در بارگذاری فشاری تک محوری)
Foad Shahi Ghujeh.pdf

Download (1MB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this study, Some of physical and mechanical properties of strawberry fruit of two Dyamnt and Paros varieties in loading speeds of 10, 35, 60 and 85 mm per minute and two longitudinal and lateral direction in 8 replications in a factorial experiment in completely randomized design were investigated. Also, some of geometric and frictional properties of strawberry fruit of two Dyamnt and Paros varieties including average volume, length, diameter, weight, and friction coefficient in five surface of steel, aluminum, galvanized, wood and iron have been determined. Data analysis was performed using MSTATC statistical software. The results showed that The main effect of the variety and the main effect of the type of static friction surface was significant at the 1% level. And the interaction between variety and type of friction surface is significant at 5% level. The galvanized surface showed the highest static friction coefficient with 0.328 for Paros variety and the level of aluminum showed the highest static friction coefficient with 36.22 for Diamant variety.Also, some of mechanical properties of strawberry fruit of two Dyamnt and Paros varieties including deformation at the point of failure, rupture force, energy fracture and toughness in a factorial experiment in a completely randomized design with 3 factors, including 2 varieties (Diamant and Parus), 4 loading speeds (10, 35, 60 and 85 mm / min) and 2 loading direction (longitudinal and lateral) under compressive loading was determined.The results showed that the highest toughness and rupture force for Paros variety was obtained at the loading speeds of 60 mm per minute in lateral direction and the lowest ruggedness and rupture force for Diamant was obtained at a speed of 10 mm / min in the lateral direction.The results showed that the main effect of loading speed on the rupture force, rupture energy and toughness were significant at the 1% level but it is not significant for deformation at the point of failure. And the main effect of variety was significant at 1% level on all mechanical properties.And the triple interaction of loading speed × direction loading × variety is not significant for any of the mechanical properties.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تعیین نیروی گسیختگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی، انرژی گسیختگی و چغرمگی توت فرنگی در بارگذاری فشاری تک محوری
Persian Abstract: در این تحقیق برخی خواص فیزیکی و مکانیکی دو رقم میوه توت فرنگی دیامنت و پاروس در سرعتهای بارگذاری ۱۰، ۳۵، ۶۰ و ۸۵ میلی متر بر دقیقه و در دو جهت بارگذاری طولی و عرضی در ۸ تکرار با آزمایش فاکتوریل در طرح پایه کاملا" تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برخی خواص هندسی و اصطکاکی در دو رقم توت فرنگی دیامنت و پاروس شامل متوسط حجم، طول، قطر، وزن و نیز ضریب اصکاک ایستایی در پنج سطح استیل، آلومینیوم، گالوانیزه، چوبی و آهنی تعیین شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار آماری MSTATC انجام گرفت. نتایج نشان داد که اثر اصلی رقم و اثر اصلی نوع سطح اصطکاک استاتیکی در سطح 1 درصد معنی دار است و اثر متقابل رقم و نوع سطح اصطکاکی در سطح 5 درصد معنی دار شده است. سطح گالوانیزه با 382/0 برای رقم پاروس بیشترین و سطح آلومینیوم با362/0 برای رقم دیامنت بیشترین ضریب اصطکاک ایستایی را نشان دادند. همچنین برخی خواص مکانیکی توت فرنگی رقم های دیامنت و پاروس شامل تغییر شکل در نقطه گسیختگی، نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی و چغرمگی در آزمایش فاکتوریل در طرح پایه کاملا" تصادفی با 3 عامل، شامل 2 رقم (دیامنت و پاروس)، 4 سرعت بارگذاری (۱۰، ۳۵، ۶۰ و ۸۵ میلی متر بر دقیقه) و 2 جهت بارگذاری (طولی و عرضی) تحت بارگذاری فشاری تعیین شد. نتایج نشان داد بیشترین چغرمگی و نیروی گسیختگی در سرعت 60 میلی متر بر دقیقه برای رقم پاروس در جهت عرضی و کمترین چغرمگی و نیروی گسیختگی در سرعت 10 میلی متر بر دقیقه برای رقم دیامنت در جهت عرضی بدست آمد. نتایج نشان داد اثر اصلی سرعت بارگذاری بر نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی و چغرمگی در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شده ولی برای تغییر شکل در نقطه ی گسیختگی معنی دار نشده است. و اثر اصلی رقم در سطح احتمال 1 درصد بر کلیه خواص مکانیکی معنی دار شد و همچنین اثر متقابل سه تایی سرعت بارگذاری × جهت بارگذاری × رقم برای هیچکدام از خواص مکانیکی معنی دار نشده است
Supervisor:
SupervisorE-mail
Rasekh, MansourUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Afkari Sayyah, Amir HosienUNSPECIFIED
Shokohian, aliakbarUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 06 Oct 2018 14:02
Last Modified: 06 Oct 2018 14:02
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/415

Actions (login required)

View Item View Item