EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF BLACK CUMIN ESSENTIAL OIL ON SHEEP PARTITIONING FACTOR, METABOLIZABLE ENERGY & DIGESTIBLE ORGANIC MATTER IN VITRO

Ganbaria, Navid and Abdi, Einollah and Besharati, Magsoud and Asghari, Rasoul (2017) EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF BLACK CUMIN ESSENTIAL OIL ON SHEEP PARTITIONING FACTOR, METABOLIZABLE ENERGY & DIGESTIBLE ORGANIC MATTER IN VITRO. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00248-AB-2.pdf

Download (558kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The aim of present study was assessment the effects of different levels of black cumin essential oil on partitioning factor, efficiency microbial biomass synthesis via in vitro method. Therefore a gas production experiment by Menke and Steingass method was conducted in a completely randomized design with four treatments (levels of black cumin essential oil by 0.33, 0.67, 1and 0 mg per 1 liter rumen fluid) and three replicates. For calculating of partitioning factor parameters 24 hours after incubation, vials were emptied and diluted by 50 µm pore textile then liquid fraction separated to further analyses such as ammonia nitrogen measurement. Bulk residue left to 60°C oven for 48 hours and then weighted. Essential oil of black cumin significantly affected partitioning factor. Black cumin essential oil at the level of 0.33 mg/liter rumen fluid, caused the highest partitining factor. Nitrogen ammonia and volatile fatty acids were not affected by black cumin essential oil levels used in this study. Furthermore black cumin essential oil had significant effect on truly digested organic matter and in level of 0.67 mg/liter rumen fluid had the most percentage of this parameter. The amount of pH was not significantly affected by black cumin essential oil levels

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثرات سطوح مختلف اسانس سیاهدانه بر پارتیشنینک فاکتور، راندمان تولید بیوماس میکروبی و اسیدهای چرب فرار در شرایط in vitro
Persian Abstract: هدف از مطالعه حاضر بررسي تاثير اسانس سياهدانه بر پارتيشنينک فاكتور، راندمان تولید بیوماس میکروبی و غلظت اسیدهای چرب فرار در شرایط برون تنی بود. بدین منظور، یک آزمایش in vitro به جهت اندازه گیری پارتیشنینک فاکتور انجام گرفت. این آزمایش با استفاده از آزمون تولید گاز و در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل چهار تیمار (سطوح اسانس سیاهدانه در مقادیر صفر، 33/0، 67/0 و 1 گرم در هر لیتر مایع شکمبه) و سه تکرار اجرا گردید. برای اندازه¬گیری پارتیشنینک فاکتور نمونه‌ها پس از 24 ساعت انکوباسیون با بزاق مصنوعی و لیکور شکمبه، محتویات داخل ویال‌ها توسط صافی با قطر منافذ 50 میکرومتر صاف و سپس درون ویال و مواد روی صافی چند بار با آب مقطر شستشو و مواد باقی‌مانده بر روی صافی به دقت جمع آوری و در طی 48 ساعت در دمای 60 درجه سانتی‌گراد در آون خشک شد. نتایج نشان داد اسانس سیاهدانه بر پارتیشنینک فاکتور نمونه¬ها تاثیر معنی¬داری داشته به طوری که استفاده از آن در سطح 33/0 میلی¬گرم در لیتر بیشترین پارتیشنینک فاکتور را ایجاد نمود. بیشترین مقدار ماده آلی واقعاً هضم شده با استفاده از سطح 67/0 میلی¬گرم بر لیتر حاصل گردید که دارای تفاوت معنی داری نسبت به شاهد و سایر تیمارها بود. سطوح مختلف اسانس سیاهدانه تاثیر معنی¬داری بر pH و اسیدهای چرب فرار محیط کشت نداشت. درنهایت اسانس سیاهدانه در صورت کاربرد در مقادیر حداقل و متوسط مورد استفاده در این بررسی، اثرات مثبت معنی داری را بر پارامترهای پارتیشنینک فاکتور و ماده آلی واقعاً هضم شده ایجاد نموده است.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 05 Dec 2018 07:18
Last Modified: 05 Dec 2018 07:18
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4153

Actions (login required)

View Item View Item