Effects Of Monensin, Sunflower Oil And Essential Oil On in vitro first-order Ruminal fermentation parameters

Bonik, Saeid and Abdi, Einollah and Besharati, Maghsood and Nemati, Zabihallah (2017) Effects Of Monensin, Sunflower Oil And Essential Oil On in vitro first-order Ruminal fermentation parameters. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00240-AB-2.pdf

Download (495kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The aim of present study was to assessment the effects of adding monensin, sunflower oil, herbal essential oils of Anim and Venus grass respectively, in quantities of one gram per liter, 10 mg and 05/0 on rumen germinal parameters using a fixed culture method. To reach this goal, first, the essential oil of thyme and herbs were prepared. The effect of additive and control treatments in a completely randomized design with five treatments and six replications in rations with forage to concentrate ratios of 75:25, 50:50 and 25:75 was investigated. Cultivation fixed was performed based on Arroquy method at 2, 4, 12 and 24 hours after incubation and at each time the fermentation parameters were measured. The results showed that in 2 hours after incubation, the treatments containing 25 and 75% concentrations of mentha pulegium essential oil had the highest PH. In four hours after incubation, the monensin treatment had the highest pH and showed a significant difference (P<0.05) in comparison with control and other treatments. Thyme treatment showed the highest pH in different ratios of forage to concentrate at 12 and 24 hours after incubation, and a significant difference (P <0.05) was observed between the two groups. Finally, the essential oil of thyme and mentha pulegium better than monensin, especially at the end of incubation, increased the pH of the culture medium.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثرات موننسین، روغن آفتابگردان و اسانس¬های گیاهی بر فراسنجه¬های تخمیر شکمبه¬ای در کشت ثابت
Persian Abstract: هدف از این طرح بررسی اثرات افزودن موننسین، روغن آفتابگردان، اسانس¬های گیاهی آویشن و پونه گیاهی به ترتیب در مقادیر یک گرم در لیتر، 10 میلی‌گرم در لیتر و 05/0 ماده خشک بر فراسنجه¬های تخمیر شکمبه¬ای با استفاده از روش کشت ثابت بود. ابتدا اسانس آویشن و پونه گیاهی تهیه شد. سپس اثر افزودنی¬ها و تیمار شاهد در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و شش تکرار در جیره¬های با نسبت علوفه به کنسانتره 75:25، 50:50 و 25:75 بررسی شد. روش کشت ثابت بر اساس روش آرکوی و در زمان¬های 2، 4، 12 و 24 ساعت پس از انکوباسیون صورت گرفت و در هر زمان فراسنجه¬های تخمیری اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در دو ساعت پس از انکوباسیون در تیمار حاوی 25 و 75 درصد کنسانتره تیمار حاوی اسانس پونه بیشترین pH را دارا بود. در چهار ساعت پس از انکوباسیون تیمار حاوی موننسین بیشترین pH را داشت و اختلاف معنی¬داری نسبت به تیمار شاهد و سایر تیمارها نشان داد. انکوباسیون تیمار حاوی آویشن بالاترین pH را در نسبت های مختلف علوفه به کنسانتره در 12 و 24 ساعت پس از انکوباسیون از خود نشان داد و تفاوت معنی¬داری (05/0P<) بین تیماره مشاهده گردید. نهایتاً این که اسانس آویشن و پونه بهتر از موننسین به ویژه در زمان های پایانی انکوباسیون سبب افزایش pH محیط کشت گردیدند.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 05 Dec 2018 07:16
Last Modified: 12 Dec 2018 10:59
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4154

Actions (login required)

View Item View Item