THE EFFECT OF DIFFERENT SOURCES OF SELENIUM PLUS VITAMIN E ON SHELF LIFE OF QUAIL EGGS DURING STORAGE AT A TEMPERATURE OF 5 C˚

Ahmadian, Hossain and Nemati, Zabihollah and Karimi, Amir and Safari, Rashid (2017) THE EFFECT OF DIFFERENT SOURCES OF SELENIUM PLUS VITAMIN E ON SHELF LIFE OF QUAIL EGGS DURING STORAGE AT A TEMPERATURE OF 5 C˚. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
J-00188-AC-2.pdf

Download (473kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The purpose of this study was to investigate the nutritional effects of various sources of organic and inorganic selenium sources plus vitamin E on qualitative characteristics of Japanese quail eggs, stored at 5 ° C. A total of 144 Japanese quail at 6 weeks of age were randomly distributed into 3 experimental groups with 4 replicates and 12 birds per replicate. Treatments were: 1- Basal diet 2- Basal diet + 0.4 mg/kg sodium selenite mineral supplement with 30 mg/g of vitamin E, 3-Basal diet + 0.4 mg/kg organic selenium supplement sel-plex and 30 mg/kg of vitamin E. Quails were fed with experimental diets for six weeks. At the end of the sixth week, 24 eggs from each experimental unit were randomly selected and kept at 5 C˚ ¬for 30 days. Eggs stored at 15 ¬and 30 days after storage at 5 C˚ were analyzed for qualitative characteristics including weight loss, color intensity, Haugh unit, yolk pH and albumen pH. The results of the experiment showed that total weight loss did not significantly differ by diets containing organic and inorganic selenium. The lowest percentage of weight loss was due to sodium selenite treatment compared with organic selenium treatment (p≤0.05). The addition of various sources of selenium plus vitamin E increased the yolk color intensity as compared with control in days 15 and 30 (p≤0.05) but did not affect on pH and whiteness of yolk at 15 days and did not have albumen pH on day 30. Selenium sources, as compared with the control, also improved the Haugh unit by 5 units on day 30 and prevented the increase of yolk pH on day 15 and 30 maintenance. (p≤ 0.01). The results of the experiment showed that adding different sources of organic and mineral selenium plus vitamin E improved qualitative traits of quail eggs during storage. The effect of selenium plus vitamin E on qualitative characteristics of quail eggs was not significant. Keywords: Storage, Organic Selenium, Mineral Selenium, Japanese Quail, Egg Quality, Vitamin E

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تاثیر منابع مختلف سلنیوم به همراه ویتامینE برماندگاری تخم بلدرچین در دمای نگهداری 5 درجه سانتی گراد
Persian Abstract: هدف از این آزمایش بررسی اثر تغذیه¬¬¬ای منابع مختلف سلنیوم آلی و معدنی به همراه ویتامین E بر خصوصیات کیفی تخم‌های بلدرچین ژاپنی، نگهداری شده در دمای 5 درجه سانتی گراد می باشد. تعداد 144 قطعه بلدرچین ژاپنی درسن 6 هفتگی، درقالب طرح کاملاً تصادفی، در 3 گروه آزمایشی با 4 تکرار و در هر تکرار 12 قطعه بلدرچین توزیع شد. تیمارها آزمایشی شامل: 1- جیره پایه 2- جیره پایه + مکمل معدنی سلنیت سدیم 4/0 میلی‌گرم درکیلوگرم و 30 میلی‌گرم درکیلوگرم ویتامین E‌3-‌ جیره پایه + مکمل آلی سلپلکس 4/0 میلی‌گرم در کیلوگرم، و¬30 میلی‌گرم درکیلوگرم ویتامین E بودند. بلدرچین¬ها به مدت شش هفته با جیره¬های آزمایشی تغذیه شدند. درپایان هفته ششم تعداد 24 عدد تخم بلدرچین از هر واحد آزمایشی به طور تصادفی انتخاب و به مدت 30 روز در دمای 5 درجه سانتی¬گراد نگهداری شد. تخم بلدرچین¬های انبار شده در زمانهای 15 و¬30 روز بعد از نگهداری در دمای 5 درجه سانتی¬گراد از لحاظ خصوصیات کیفی شامل درصد کاهش وزن، شدت رنگ، واحد هاو، pH زرده و pH سفیده مورد تجزیه و آنالیز قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که درصد کاهش وزن کل در بلدرچین‌های تغذیه شده با جیره حاوی سلنیوم آلی و معدنی نسبت به تیمار شاهد معنی دار نبود. کمترین درصد کاهش وزن مربوط به تیمار سلنیت سدیم بود که در مقایسه با تیمار سلنیوم آلی معنی دار بود (05/0p≤). افزودن منابع مختلف سلنیوم به همراه ویتامین E موجب افزایش شدت رنگ زرده در مقایسه با شاهد در روزهای 15 و¬30 نگهداری شد (05/0p≤) اما تاثیری بر صفات pH سفیده و زرده در 15 روز نگهداری وpH سفیده در روز 30 نداشت. همچنین منابع سلنیوم در مقایسه با شاهد سبب بهبود واحد هاو به میزان 5 واحد در روز 30 نگهداری و جلوگیری از افزایش pH زرده را در روز 15¬ و30 نگهداری به همراه داشت (01/0p≤). نتایج آزمایش نشان داد افزودن منابع مختلف سلنیوم آلی ومعدنی به همراه ویتامینE سبب بهبود صفات کیفی تخم بلدرچین در دوره نگهداری شد. تاثیر افزودن سلنیوم به همراه ویتامینE بر خصوصیات کیفی تخم بلدرچین معنی دار نبود. کلمات کلیدی: ماندگاری، سلنیوم آلی، سلنیوم معدنی، بلدرچین ژاپنی، کیفیت تخم، ویتامین E
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 11 Dec 2018 19:50
Last Modified: 11 Dec 2018 19:50
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4194

Actions (login required)

View Item View Item