The Effect of Salinity on Seed Germination of Three Medicinal Plant Species

Babaei Ghaghelestany, Ali and Tobeh, Ahmad and Asadi Gakieh, Masoumeh and Zaji, Bita and Mosanaiey, Hedieh (2017) The Effect of Salinity on Seed Germination of Three Medicinal Plant Species. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
J-00212-AD-1.pdf

Download (532kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Identification of medicinal plants with tolerance to salinity stress has an economical importance in Iran. To study the effect of salinity stress on seed germination and of Three medicinal plants, Trigonella foenum-graecum, Foeniculum vulgare and Coriandrum sativum an experiment in a Treatments were consisted of five salinity (NaCl) concentrations (0, 50, 100, 150 and 200 mM) completely randomized design with three replications was conducted at the laboratory of biotechnology of Kermanshah Technical and vocational central office in 2017. In this research seed germination indices such as germination percentage and germination rate were measured. Increasing salinity levels, percentage and rate of germination in all three medicinal plants decreased. In the control (distilled water), the highest germination was obtained. With increasing salinity levels, the percentage of germination decreased, Trigonella foenum-graecum had the highest germination in comparison with Foeniculum vulgare and Coriandrum sativum at a salinity level of 200 mM. Coriandrum sativum had the least germination percentage, so that in the treatment of 200 mM, 85% reduction of germination was observed compared to control (distilled water). Totally the results showed that in the germination stage, Trigonella foenum-graecum was relatively tolerate to salinity stress but Coriandrum sativum was the most sensitive one. Keywords: Coriandrum sativum, Foeniculum vulgare, Medicinal plants, Trigonella foenum

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثر تنش شوری بر جوانه زنی سه گونه گیاه دارویی
Persian Abstract: با توجه به رشد گیاهان دارویی متنوع و روند افزایش توسعه اراضی شور در کشور، شناسایی گیاهان دارویی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. جهت بررسی اثر شوری بر جوانه زنی سه گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum-graecum)، رازیانه (Foeniculum vulgare) و گشنیز (Coriandrum sativum) آزمایشی با پنج سطح شوری شامل صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار در قالب طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه بیوتکنولوژی اداره کل آموزش فنی و حرفه¬ای استان کرمانشاه در سال 1396 اجرا شد. در این تحقیق درصد و سرعت جوانه زنی اندازه گیری شد. با افزایش سطوح شوری درصد و سرعت جوانه زنی در هر سه گیاه دارویی کاهش یافت. در شاهد (آب مقطر) بیشترین جوانه زنی بدست آمد، با افزایش سطح شوری از درصد جوانه زنی کاسته شد، شنبلیله نسبت به رازیانه و گشنیز در سطح شوری 200 میلی مولار بیشترین جوانه زنی را داشت. گشنیز کمترین درصد جوانه زنی را داشت به طوری که در تیمار 200 میلی مولار نسبت به شاهد (آب مقطر) 85 درصد کاهش جوانه زنی مشاهده شد. براساس نتایج حاصل از این آزمایش مشخص شد که در بین سه گونه مورد بررسی شنبلیله تحمل نسبتاً مطلوبی به سطوح بالای شوری در مرحله جوانه زنی داشته و گشنیز حساس ترین بود. کلمات کلیدی: رازیانه، شنبلیله، گشنیز، گیاهان دارویی
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 11 Dec 2018 19:46
Last Modified: 11 Dec 2018 19:46
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4204

Actions (login required)

View Item View Item