INVESTIGATION OF SOME PROPERTIES OF MICROBIAL BIOPOLYMERS AND THEIR APPLICATIONS IN FOOD INDUSTRIES

Yousefi, Ali Reza (2017) INVESTIGATION OF SOME PROPERTIES OF MICROBIAL BIOPOLYMERS AND THEIR APPLICATIONS IN FOOD INDUSTRIES. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
J-00277-AC.pdf

Download (207kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Hydrocolloids are polysaccharide or protein macromolecules and nowadays, they are used in food or other systems because of their functional properties like thickening, gelling and emulsifying agent. Due to the remarkable impacts of hydrocolloids even in low concentration on functional properties of food systems, application of hydrocolloids receive much attention in terms of modification of food functions and formulation of new foods. The hydrocolloids not only use due to their rheological and textural impacts, but also use due to the feasibility of applications as fat replacer in low calorie foods and as fibers in diet foods. Hydrocolloids can obtain from various sources such as different parts of plants, algae, storage seeds, animal tissues and microbial sources. Microbes are of the most important and the cheapest sources of hydrocolloid production.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: بررسی برخی خصوصیات بیوپلیمرهای میکروبی و کاربرد آنها در صنایع غذایی
Persian Abstract: واژه هیدروکلوئید به موادی اطلاق می شود که از مولکول های بلند زنجیره پلی ساکاریدی یا پروتئینی تشکیل شده اند و امروزه به دلیل خواص کاربردی مهمی همچون قوام دهندگی، تشکیل ژل و امولسیفایری در سیستم های غذایی و غیر غذایی به وفور مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به آثار قابل توجه غلظت های پائین هیدروکلوئید ها بر خواص سیستم های غذایی و در بسیاری موارد صرفه اقتصادی آنها، عنایت ویژه ای به استفاده از هیدروکلوئید ها در اصلاح خواص مواد غذایی موجود و فرموله کردن مواد غذایی جدید می شود. از هیدروکلوئید ها تنها به علت بهبود خواص رئولوژیکی و بافتی محصولات غذایی استفاده نمی شود، بلکه عملکرد مناسب هیدروکلوئید ها به عنوان جایگزین چربی، کاربرد آن ها در تولید مواد غذایی کم کالری و همچنین اثبات خواص مفید تغذیه ای آنها ( به عنوان فیبر غیر قابل جذب در بدن انسان ) نیز باعث شده است که در سال های اخیر تحقیقات زیادی در زمینه خواص و کاربرد های تغذیه ای و پزشکی بسیاری از هیدروکلوئید ها صورت گیرد. هیدروکلوئید ها از منابع بسیار متنوعی مثل قسمت های مختلف گیاهان، جلبک ها، دانه های ذخیره ای، بافت های حیوانی و منابع میکروبی تولید می شوند. یکی از مهمترین و ارزانترین منابع تولید هیدروکلوئید ها، استفاده از میکروب ها در تولید آن است.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 11 Dec 2018 19:45
Last Modified: 11 Dec 2018 19:45
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4207

Actions (login required)

View Item View Item