INTRODUCING THE OHMIC HEATING SYSTEM AND INVESTIGATION OF ITS APPLICATION IN FOOD INDUSTRIES

Yousefi, Ali Reza and Khodabakhsh Aghdam, Shahla (2017) INTRODUCING THE OHMIC HEATING SYSTEM AND INVESTIGATION OF ITS APPLICATION IN FOOD INDUSTRIES. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
J-00277-AD.pdf

Download (156kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Ohmic heating comprises a process in which the alternative current was passed through the sample. This issue leads to an internal energy in food. Unlike the conventional heating methods which are external-internal, the ohmic heating is internal-external and faster method than them. The ohmic heating is somewhat like microwave heating, but it is completely different in the case of frequency. Of the advantages of ohmic heating is that uniformly heats the food stuff with different density. This heating method can be used for bleaching, evaporation, dewatering, fermentation and extraction of special components. In comparison with the freeze drying and hot air drying, ohmic heating needs less time and energy and in some processes increases production. Being simple and fast, case utilization of this method for sterilization and pasteurization of liquid products under UHT and HTST processes.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: معرفی سیستم حرارت دهی مقاومتی و بررسی کاربرد آن در صنایع غذایی
Persian Abstract: حرارت دهی مقاومتی (ohmic heating) شامل فرایندی است که جریان متناوب الکتریکی از نمونه غذایی عبور داده می¬شود. این امر سبب به وجود آمدن انرژی درونی در ماده غذایی میگردد. این روش حرارتی بر خلاف روشهای رایج که بیرونی- درونی روشی درونی- بیرونی می باشد که روشی سریع تر از روشهای رایج است. حرارت دهی مقاومتی تا حدودی شبیه حرارت دهی توسط مایکروویو می باشد ولی از لحاظ فرکانسی با آن کاملاً متفاوت است. از فواید حرارت دهی مقاومتی این است که ماده غذایی با دانسیته های مختلف را به صورت یکنواخت حرارت می دهد. از این روش می توان در مورد آنزیم بری، تبخیر، آبزدایی، تخمیر و استخراج ترکیبات خاص استفاده کرد. این روش در مقایسه با روش های استفاده از هوای داغ و خشک کن انجمادی، برای خشک کردن به زمان و انرژی کمتری نیاز دارد و در بعضی از فرایندها سبب افزایش میزان تولید می گردد. ساده و سریع بودن این روش سبب شده تا از این روش برای استریل کردن و پاستوریزه کردن محصولات مایع، تحت فرایند UHT و HTST استفاده شود.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 11 Dec 2018 19:45
Last Modified: 11 Dec 2018 19:45
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4208

Actions (login required)

View Item View Item