Saati Rasouli, Mozhgan (2018) Effects of Caffeine Benzoate on ST Segment and ST Interval Changes in Normal Electrocardiograms. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (بررسی اثرات کافئین بنزوات بر تغییرات ST segment و ST interval الکتروکاردیوگرام های نرمال)
Mozhgan Saati Rasouli.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Today, many food products used by human contain caffeine. In addition, caffeine is added to many drugs, such as stimulants, painkillers, and dietary supplements. The materials that we consider to be one of the sources contain other chemical compounds whose effects are mistakenly attributed to caffeine. Therefore, the effects of caffeine in its pharmaceutical form on physiological activities are rarely studied in specialized cases. In the present study, with the participation of eighty volunteers, the effects of pharmaceutical form of caffeine (equivalent to 35 mg/kg of oral caffeine) were investigated in a part of the electrical manifestations of heart (ST Segment and ST Interval). In the use of caffeine-sodium benzoate, the duration of the ST Segment reduced from 106.81 ms to 98.51 ms and the duration of ST Interval decreased from 169.55 ms to 159.48 ms. This reduces the duration of cardiac repolarization. Keywords: Caffeine sodium benzoate, Electrocardiograms, ST Interval , ST Segment
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||
---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | بررسی اثرات کافئین بنزوات بر تغییرات ST segment و ST interval الکتروکاردیوگرام های نرمال | ||||
Persian Abstract: | امروزه محصولات غذائی فراوانی که مورد استفاده انسان قرار می گیرد حاوی کافئین است. علاوه بر این کافئین به دارو های فراوانی از قبیل محرک ها، داروهای مسکن، و مکمل های غذایی اضافه می شود. موادی که از نظر ما به عنوان یکی از منابع تلقی می شود حاوی ترکیبات شیمیایی دیگری است که اثرات آن به اشتباه به کافئین نسبت داده می شود. به همین دلیل اثرات کافئین در شکل داروئی آن بر روی فعالیت های فیزیولوژیکی بندرت در موارد تخصصی مطالعه قرار گرفته است. در این پژوهش که با شرکت هشتاد داوطلب انجام شد، اثرات شکل داروئی کافئین (معادلmg/kg 5/3 کافئین خوراکی) در قسمتی از تظاهرات الکتریکی قلب (ST Segment و ST Interval) مورد بررسی قرار گرفت. درکاربرد کافئین بنزوات سدیم مدت زمان ST Segment از ms81/106 به ms 51/98 و مدت زمان ST Interval ازms 55/169 بهms 48/159 تقلیل یافت. این امر موجب کاهش مدت رپولاریزاسیون قلبی می گردد . كليد واژه¬ها: الکتروکاردیوگرام،کافئین بنزوات سدیم، ST Interval، ST Segment | ||||
Supervisor: |
|
||||
Advisor: |
|
||||
Subjects: | Faculty of Basic Sciences > Department of Biology Divisions > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology |
||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology Faculty of Basic Sciences > Department of Biology |
||||
Date Deposited: | 07 Oct 2018 08:30 | ||||
Last Modified: | 07 Oct 2018 08:30 | ||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/475 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |