The effect of copper nono – oxid on protein fractions and ruminal fementation some protein source .

Haghi Jamadi, Mahnaz (2017) The effect of copper nono – oxid on protein fractions and ruminal fementation some protein source . Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (تأثیر نانو اکسید مس بر بخش های مختلف پروتئین و تخمیر شکمبه‎ای و بعد شکمبه‌ای برخی منابع پروتئینی)
Mahnaz Haghi Jamadi.pdf

Download (428kB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

This experiment was conducted to investigation the effect of copper nano oxide on different parts of protein and fermentation of ruminal, post-ruminal (intestinal) of some protein sources using the method of gas production by in vitro method. The chemical compounds of the food items including dry matter, crude protein, crude fat, crude ash, NDF and ADF were measured. The amounts of gas production were recorded at 2, 4, 6, 12, 24, 48 and 72 h after incubation. The average fermentation parameters (ml per 200 mg of dry matter), organic matter digestibility (%), metabolizable energy (MJ/ kg), short chain fatty acids (mm per 200 mg DM) and microbial protein (g / kg) were measured. The results showed that after 72 h of incubation, the highest volume of produced gas was reported among animal and plant protein sources of soybean meal (55.3 ml per 200 ml of DM) and of fish meal (36.7 ml per 200 ml of DM) respectively. The highest and lowest amounts of DOM and SCFA were found in soybean meal and blood meal. Also, the highest amount of ME at all levels of copper nano oxide (0, 30 and 60 ppm respectively 43.94, 43.94 and 47.9) was reported of fish meal, and the lowest value was related to blood meal respectively 4.01, 3.09 and 3.06 MJ / kg DM. The highest and lowest amount of MP were reported from soybean meal and fish meal. The results was showed that the addition of copper nano oxide at all levels to the amount gas produced just in some gas production and nutritional parameters, did have a significant effect, Also was calculated the amount of digestibility of plant and animal protein sources. The results showed that the treatment containing poultry Slaughterhouse waste powders had the highest amount of ruminal crud protein disappearance (67.16%), while rapeseed meal had the lowest.The highest amount of post-ruminal crud protein disappearance was reported from soybean meal that was to 46.74% and poultry Slaughterhouse waste powders had the lowest rates with 19.17%. The highest of crud protein disappearance ratio of gastrointestinal tract was 84.96% for poultry Slaughterhouse waste. Also the lowest of crude protein disappearance ratio of gastrointestinal tract observed from cotton seed meal as 59.69%. So soybean meal will be adequate source from utilizable protein component (by pass protein) in intestine especially f or high- product animal.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تأثیر نانو اکسید مس بر بخش های مختلف پروتئین و تخمیر شکمبه‎ای و بعد شکمبه‌ای برخی منابع پروتئینی
Persian Abstract: این آزمایش به منظور بررسی تأثیر نانو اکسید مس بر بخش‌های مختلف پروتئین، تخمیر شکمبه‌ای و بعد شکمبه‌ای برخی منابع پروتئینی با استفاده از روش تکنیک تولید گاز، به روش آزمایشگاهی و به صورت طرح کاملاً تصادفی و با 3 تیمار و 3 تکرار انجام گرفت. انجام گرفت. ترکیبات شیمیایی اقلام خوراکی شامل ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، خاکستر خام، NDF و ADF اندازه‌گیری گردید. مقادیر تولید گاز در ساعت‌های 2، 4، 6، 12، 24، 48 و 72 ساعت بعد از انکوباسیون ثبت گردید. میانگین فراسنجه‌های تخمیر (میلی‌لیتر به ازای هر 200 میلی‌گرم ماده خشک)، قابلیت هضم ماده آلی (درصد)، انرژی قابل متابولیسم (مگاژول بر کیلوگرم)، اسید‌های چرب کوتاه زنجیر‌ (میلی مول بر 200 میلی‌گرم ماده خشک) و پروتئین میکروبی (گرم بر کیلوگرم) محاسبه گردید. نتایج نشان داد که بعد از 72 ساعت انکوباسیون بیشترین حجم گاز تولیدی در بین منابع پروتئین گیاهی و حیوانی به ترتیب از کنجاله سویا (ml/200ml DM 3/55) و پودر ماهی (ml/200ml DM 7/36) گزارش گردید. بیشترین و کمترین مقدار DOM و SCFA مربوط به کنجاله سویا و پودر خون بود. همچنین بیشترین مقدار ME در هر همه سطوح (صفر،۳۰ و ۶۰ قسمت در میلیون به ترتیب 94/43، 94/43 و 9/47) از پودر ماهی گزارش شد و کمترین مقادیر به ترتیب با 01/4، 09/3 و 06/3 (MJ/kg DM) مربوط به پودر خون بودند. بیشترین و کمترین مقدار MP از کنجاله¬ سویا و پودر ماهی گزارش گردید. نتایج نشان داد که افزودن نانو اکسید مس در هر سه سطوح تنها در برخی فراسنجه¬های تولید¬ گاز و تغذیه‌ای، تاثیر معنی¬داری نداشت. قابلیت هضم منابع مختلف پروتئین گیاهی و حیوانی نیز محاسبه شد. نتایج نشان داد تیمار حاوی پودر ¬بقایای¬کشتارگاهی طیور دارای بیشترین میزان ناپديد¬ شدن پروتئین خام شکمبه‌ای ( ۱۶/۶۷ درصد) بود در حالیکه کنجاله کلزا دارای کمترین میزان بود. بیشترین میزان ناپدید شدن پروتئین خام بعد شکمبه‌ای برای کنجاله سویا با ( ۷۴/۴۶درصد) گزارش گردید و پودر ¬بقایای کشتارگاهی طیور با ۱۷/ ۱۹ درصد دارای درصد کمترین میزان بود. بیشترین نسبت ناپدید شدن پروتئین خام در کل دستگاه گوارش مربوط به پودر بقایای¬کشتارگاهی طیور (۹۶/۸۴ درصد) بود. همچنین کنجاله پنبه دانه دارای کمترین میزان ناپدید شدن پروتئین¬خام در کل دستگاه گوارش بود. بنابراین کنجاله سویا منبع مناسبی از ترکیبات پروتئینی قابل استفاده در روده به ویژه برای دام های پرتولید خواهد بود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Seifdavati, JamalUNSPECIFIED
Abdi Benemar, HosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mirzaei Aghjeh Gheshlagh, FarzadUNSPECIFIED
Seyed Sharifi, RezaUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 07 Oct 2018 08:32
Last Modified: 07 Oct 2018 08:32
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/476

Actions (login required)

View Item View Item