The effect of concentrate supplementation on growth performance of weaned Moghani and Romanov – Moghani crossbred female lamb in pasture.

Zamani, Milad (2017) The effect of concentrate supplementation on growth performance of weaned Moghani and Romanov – Moghani crossbred female lamb in pasture. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (تأثیر مکمل کنسانتره ای بر عملکرد رشدی بره های ماده شیرگیری شده نژاد مغانی و آمیخته های رومانف – مغانی در شرایط چرا)
Milad Zamani.pdf

Download (704kB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The objective of this study was to investigate the effects of concentrate supplementation on growth performance of weaned Moghani and Romanov-Moghani crossbreed female lambs under pasture conditions. This experiment was conducted by using 32 female Moghani and Romanov-Moghani lamb (average weight 24±7 kg) in a completely randomized design with 4 treatments and 2 × 2 factorial arrangment. The treatments in this study were: 1) Moghani lamb without supplemental feeding of concentrates 2) Moghani Lamb with 250 gr per lamb of a concentrate supplement per day 3) Romanov-Moghani lamb without supplemental feeding of concentrates 4) Romanov-Moghani Lamb with 250 gr per lamb of a concentrate supplement per day. The results showed that feeding concentrate supplement improved the daily weight change significantly (p<0/01). Which had a significant effect on the first month and the whole period of nutrition (p <0.01) and in the third month also had a significant effect (P <0.05) But genotype did not affect growth performance (p<0/05). The effect of concentrate supplementation on the diet of lambs in the grazing period was also effective in feeding without feeding, so that the nutritional effect of all months without feeding had a significant effect on lamb's growth (p <0.01). Also, the effect of genotype in the 4th month and the change in total body weight had a significant effect (P <0.01), and also in the fifth and seventh months, had a significant effect on growth of lambs (P <0.05). Supplemental concentrate feeding had significant effect on blood glucose and urea concentrations (P<0/01). However, there was no significant effect on total protein, triglyceride and cholesterol parameters (P> 0.05). Genotype factor had significant effect on urea concentration. Based on results, feeding of concentrate supplement improved some blood parameters of female lambs and animal genotype influenced some blood metabolites such as urea. Among different growth traits, the HW of the animal was significantly affected by nutrition and the interaction of genotype × nutrition (P <0.05). As well as parameters of HG was affected by genotype × nutrition (P <0.05). By feeding the supplemented concentrate during the period of poor nutrition in pasture, the growth traits in the unhealthy period had a significant effect on body length parameters, chest circumference, height and width of the pins (P <0.01), as well as the effect Genotype was effective in height parameter (P <0.01). Based on obtained results, feeding at least 250 gr of concentrate supplement, under pasture, was recommended for female Moghani and Romanov – Moghani lambs.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تأثیر مکمل کنسانتره ای بر عملکرد رشدی بره های ماده شیرگیری شده نژاد مغانی و آمیخته های رومانف – مغانی در شرایط چرا
Persian Abstract: هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر سطوح مختلف کنسانتره بر عملکرد رشد بره های ماده شیرگیری شده مغانی و آمیخته های رومانف-مغانی در شرایط چرا بود. این پژوهش با استفاده از 32 رأس بره ماده از شیر گیری شده با میانگین وزنی 7±24 کیلو گرم از نژاد مغانی و بره های آمیخته رومانف-مغانی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار به صورت آزمایش فاکتوریل 2×2 انجام شد. تیمار های آزمایشی در این پژوهش شامل 1) بره مغانی بدون تغذیه مکمل کنسانتره ای 2) بره مغانی تغذیه شده با 250 گرم در روز مکمل کنسانتره ای به ازای هر بره 3) بره آمیخته رومانف - مغانی بدون تغذیه مکمل کنسانتره ای 4) بره آمیخته رومانف - مغانی تغذیه شده با 250 گرم در روز مکمل کنسانتره ای به ازای هر بره بودند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تغذیه مکمل کنسانتره ای موجب بهبود وضعیت رشدی دام ها نسبت به گروه بدون تغذیه ای گردید ( 01/0>P) که در ماه اول و کل دوره تغذیه ای اثر معنی داری داشت (01/0p <) و در ماه سوم نیز دارای اثر معنی داری بود (05/0P<) ولی ژنوتیپ تاثیری بر عملکرد رشدی نداشت (05/0P<). اثر افزودن مکمل کنسانتره ای بر جیره بره های در حال چرا از مرتع در دوران بدون تغذیه هم اثر گذار بود به طوری که اثر تغذیه در تمامی ماه های بدون تغذیه اثر معنی داری را بر رشد بره ها داشت (01/0p<) همچنین اثر ژنوتیپ در ماه چهارم و تغییر وزن کل دوره اثر معنی داری داشت (01/0P<) و همچنین در ماه های پنجم و هفتم اثر معنی داری بر رشد بره ها داشت (05/0P<). تغذیه مکمل کنسانتره ای برافزایش غلظت فراسنجه های اوره و گلوکز تاثیر معنی داری داشت (01/0P<). ولی بر روی فراسنجه های پروتئین کل، تری گلیسیرید و کلسترول اثر معنی داری نداشت (05/0P>). عامل ژنوتیپ بر غلظت اوره اثر معنی داری گذاشت (05/0P<) بر اساس نتایج تغذیه مکمل کنسانتره ای موجب بهبود فراسنجه های خونی بره های ماده شد و ژنوتیپ دام نیز بر برخی متابولیت های خونی مانند اوره خون تاثیر داشت. از بین صفات مختلف رشدی، پارامتر قد حیوان در اثر تغذیه و اثر متقابل ژنوتیپ×تغذیه اثر معنی داری داشت (05/0P<) و همچنین پارامتر دور سینه تحت تأثیر اثر متقابل ژنوتیپ×تغذیه قرار گرفت (05/0P<). با تغذیه مکمل کنسانتره ای در دوران فقر غذایی در چراگاه باعث شد که صفات رشدی در دوره ی بدون تغذیه اثر معنی داری را بر روی پارامتر های طول بدن، دور سینه، قد و عرض پین داشته باشد (01/0P<) و همچنین اثر ژنوتیپ در پارامتر قد تأثیر گذار بود (01/0P<). بر اساس نتایج به دست آمده تغذیه روزانه 250 گرم مکمل کنسانتره ای در هنگام پرورش بره های آمیخته رومانف- مغانی در شرایط چرای مرتعی توصیه می شود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Abdi-benemar, HosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Seifdavati, JamalUNSPECIFIED
seyedsharifi, RezaUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 07 Oct 2018 11:10
Last Modified: 07 Oct 2018 11:10
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/488

Actions (login required)

View Item View Item