Lethal and sublethal effects of essential oils of Artemisia khorassanica Podi, Carum carvi L. and Piper nigrum L. and toxicity of methyl iodide on Phthorimaea operculella (Zeller).

Nedaei, Masoumeh (2017) Lethal and sublethal effects of essential oils of Artemisia khorassanica Podi, Carum carvi L. and Piper nigrum L. and toxicity of methyl iodide on Phthorimaea operculella (Zeller). Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (اثرات کشندگی و زیرکشندگی اسانس¬¬¬های گیاهان درمنه¬ی خراسانیArtemisia khorassanica) Podi )، زیره‌ی سیاهL.) (Carum carviو فلفل سیاه Piper nigrum L.)) و سمیّت سم متیل یدید روی بید سیب‌زمینی (Phthorimaea operculella (Zeller)
Masoumeh Nedaei.pdf

Download (1MB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Abstract: The potato tuber moth (PTM), Phthorimaea operculella (Zeller) (Lepidoptera: Gelechiidae), is one of the most destructive pests of potato in both fields and storage. Damage of the pest under suitable conditions in storage is more than in the field. In many storage systems, fumigant chemicals are the most economical and convenient tool for managing store pests, but the increasing problem with these fumigants makes it necessary for research to devise other control procedures. In this study, lethal and sublethal effects of essential oils of Artemisia khorassanica Podi, Piper nigrum L. and Carum carvi L. and toxicity of methyl iodide were tested on P. operculella. Adult potato tuber moth treated whit sub lethal concentration (LC20) of insecticide and essential oils and their effects on life table parameters such as life expectancy (ex), survival rate (lx), reproductive value (vx), fecundity and fertility and stable population growth parameters such as gross reproduction rate (GRR), net reproduction rate (R0), intrinsic rate of increase (rm), finit rate of increase (ƛ), mean generation time (T) and biological period were studied and compared with control. In order to investigate energy reserves of P. operculella, each sample was consisted of a cold-anesthethizd pupa (undefined sex). On each sampls, total protein, glycogen content, and lipit content were determined. In the lethal experiment, the essential oil of C. carvi was the least toxic (LC50 = 27/93 µLl-1) and methyl iodide was The most toxic (LC50 = 6/39 µLl-1). In life table parameters except of mean generation time (T) the most of significant was at control. In review energy reserves, the most of total protein and glycogen content was respectively at control, P. nigrum, C. carvi and the most of lipid was respectively at control, P. nigrum, C. carvi and A. khorassanica. It is necessary to mention, in this study, The chemical constituents of the essential oils were also assessed using gas chromatography–mass spectrometry. Assays showed Bicyclo[2.2.1]heptan-2-one, 1,7,7-trimethyl composition at essential of A.khorassanica, Propanal, 2-methyl-3-phenyl composition at essentials of P. nigrum and C. carvi were The most percentage. Keywords: essential oils, Lethal, sublethal, Phthorimaea operculella (Zeller).

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثرات کشندگی و زیرکشندگی اسانس¬¬¬های گیاهان درمنه¬ی خراسانیArtemisia khorassanica) Podi )، زیره‌ی سیاهL.) (Carum carviو فلفل سیاه Piper nigrum L.)) و سمیّت سم متیل یدید روی بید سیب‌زمینی (Phthorimaea operculella (Zeller
Persian Abstract: بید سیب‌زمینی با نام علمی Lep.: Gelechiidae)) Phthorimaea operculella Zeller، یکی از زیان‌آورترین آفات سیب¬زمینی در انبار و مزرعه می‌باشد که خسارت آن در انبار بیشتر از مزرعه است. در تعداد زیادی از سیستم‌های انبارداری، استفاده از آفت¬کش¬های تدخینی به‌صرفه¬ترین و متداول‌ترین روش مدیریّت آفات انباری به شمار می¬رود، ولی افزایش روزافزون مشکلات زیست¬محیطی ناشی از کاربرد این ¬آفت¬کش¬ها، لزوم تحقیقات برای یافتن روش¬های کنترل کم¬خطر را آشکار ساخته است. در تحقیق حاضر اثرات کشندگی و زیر¬کشندگی اسانس¬های گیاهان درمنه¬ی خراسانی khorassanica Podi) Artemisia)، زیره‌ی سیاهL.) (Carum carviو فلفل سیاه (Piper nigrum L.) و سمیّت سم متیل¬یدید روی بید سیب¬زمینی آزمایش شدند. غلظت‌های کشنده‌ی ‌ (LC50)همه‌ی تیمارها روی حشره‌ی کامل آفت به دست آمدند. در بررسی اثرات زیرکشندگی(LC20) ، پارامترهای دموگرافیک شامل امید به زندگی (ex)، نرخ بقای میان دوره (lx) ، نرخ تولیدمثلی (vx)و پارامترهای جمعیت پایدار مانند نرخ ناخالص تولیدمثل(GRR) ، نرخ خالص تولیدمثل(Ro) ، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (ƛ)، متوسط مدت زمان طول یک نسل (T) و دوره‌ها‌‌ی زیستی به دست آمده تحت تأثیر تیمارها و شاهد مقایسه شدند. به منظور بررسی میزان ذخایر انرژی بید سیب‌زمینی، نمونه‌هایی که شامل شفیره¬ی بیهوش شده با سرما (جنسیت مشخّص نشده) بودند، تهیّه شدند. روی هر نمونه پروتئین کل، محتوای گلیکوژن و چربی تعیین شدند. در آزمایش کشندگی کمترین سمیّت تدخینی مربوط به اسانس زیره¬ی سیاه (93/27=LC50 میکرولیتر بر لیتر هوا) و بیشترین سمیّت به سم متیل¬یدید (39/6= LC50 میکرولیتر بر لیتر هوا) مربوط بود. در همه‌ی پارامترهای جدول زندگی به غیر از میانگین مدت زمان یک نسل بیشترین مقدار مربوط به شاهد بود. در بررسی ذخایر انرژی، بیشترین مقدار گلیکوژن و پروتئین کل به ترتیب در شاهد، فلفل سیاه و زیره‌ی سیاه و بیشترین مقدار لیپید به ترتیب در شاهد، فلفل سیاه، زیره‌ی سیاه و درمنه‌ی خراسانی مشاهده شد. لازم به ذکر است که در این تحقیق، ترکیبات شیمیایی اسانس‌های گیاهی مورد بررسی به‌وسیله‌ی دستگاه گاز کروماتوگرافی- طیف سنجی جرمی (GC-MS) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج ارزیابی نشان داد که ترکیب بایسیکل ]2.2.1 [ هپتان -2 وان، 7.7.1 -تری‌متیل در اسانس درمنه‌ی خراسانی، ترکیب پروپانول، 2 - متیل -3 -فنیل در اسانس زیره‌‌ی سیاه و ترکیب پروپانول، 2 -متیل -3 -فنیل در اسانس فلفل سیاه بیشترین درصد را داشتند. کلیدواژه¬ها: اسانس¬‌های گیاهی، بید سیب¬زمینی، زیرکشندگی، سم متیل‌یدید، کشندگی.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Nouri Ganbalai, GadirUNSPECIFIED
Rafiee Dastjerdi, HooshangUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Ebadollahi, AsgarUNSPECIFIED
Borzoui, EhsanUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection
Date Deposited: 07 Oct 2018 12:40
Last Modified: 07 Oct 2018 12:40
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/510

Actions (login required)

View Item View Item