The Investigation On Secondary Metabolites And Some Allelopathic Aspects Of Anthriscus Nemorosa

Dalir, Neda (2017) The Investigation On Secondary Metabolites And Some Allelopathic Aspects Of Anthriscus Nemorosa. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (بررسی متابولیت های ثانویه و ارزیابی برخی جنبه های نازیستی گیاه Anthriscus nemorosa)
Neda Dalir.pdf

Download (501kB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Anthriscus nemorosa is a perennial herb belonging to apiaceae. This plant is aromatic that grows naturally in the northern and western parts of Iran. Roots of the plant were collected from Khalkhal County followed by the essential oil obtained by hydrodistillation (Percentage yield was 0.1% v/w) from the roots of Anthriscus nemorosa.The essential oil was analyzed by GC and GC-MS. Fifty-two compounds were identified from the essential oil, representing 80.21% of the total oil. The main constituents were Myristicin (16.92%), Heptane (12.98%), Elemicin (12.54%), Gamma-Terpinene (12.50%), Decane (3.08%), Beta-Eudesmol (2.95%) and Beta-phellandrene (2.52%). These compounds were remarkably different with that of Anthriscus nemorosa native to Serbia. Allelopathic effect assessment of N-hexan, dichloromethane and methanol extracts from the plant roots ‎indicated that all three extracts had significant effect on rootlet growth of lettuce plant, whereas N-hexan and dichloromethane extracts had just significant effect on shootlet growth of lettuce plant. In addition, the three extracts had not any significant effect on germination percentage of lettuce plant.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی متابولیت های ثانویه و ارزیابی برخی جنبه های نازیستی گیاه Anthriscus nemorosa
Persian Abstract: nemorosa گیاهی علفی و پایا متعلق به تیره¬ی چتریان است. این گیاه آروماتیک بوده و در بعضی از مناطق ایران از جمله قسمت¬های غربی و شمالی کشور به صورت وحشی می¬روید. ریشه¬های این گیاه از شهرستان خلخال جمع آوری گردیده و پس از خشک شدن در سایه به روش تقطیر با آب (Hydro-distillation) مورد اسانس گیری قرار گرفت (بازده اسانس 1/0 درصد بود). اسانس به دست آمده به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی متصل به طیف سنجی جرمی (GC/MS) تجزیه گردید. 52 ترکیب در اسانس این گیاه شناسایی شد که 21/80 درصد از کل اسانس را شامل می¬شود. Myristicin (92/16%)، Heptane (98/12%)، Elemicin (54/12%)، Gamma-Terpinene (50/12%)، Decane (08/3%)، Beta-Eudesmol (2.95%) و Beta-phellandrene (52/2%)، ترکیبات اصلی روغن اسانسی این گونه را تشکیل می¬دهند. این ترکیبات با ترکیبات اصلی اسانس ریشهA. nemorosa بومی صربستان تفاوت قابل ملاحظه¬ای داشت. بررسی اثرات آللوپاتیک عصاره¬های ان¬هگزانی، دی¬کلرومتانی و متانولی ریشه این گیاه نیز بر روی گیاه کاهو نشان داد که هر سه عصاره بر روی رشد ریشه¬چه تاثیر معنی¬داری داشتند در حالی که تنها عصاره¬های ان-هگزانی، دی‌کلرومتانی روی رشد ساقه¬چه تاثیرگذار بودند. همچنین این سه عصاره هیچ تاثیرمعنی¬داری روی درصد جوانه-زنی نداشتند.Anthriscus
Supervisor:
SupervisorE-mail
Razavi, MehdiUNSPECIFIED
Ghasemian, AlirezaUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Imanzadeh, GholamhassanUNSPECIFIED
Bidar, MahmoudUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Divisions > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Divisions: Subjects > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Date Deposited: 07 Oct 2018 12:58
Last Modified: 07 Oct 2018 12:58
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/545

Actions (login required)

View Item View Item