Life cycle assessment (LCA) of dairy products

Zargar Ershadi, Shiva (2017) Life cycle assessment (LCA) of dairy products. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (ارزیابی چرخه حیات (LCA) فرآورده‌های لبنی)
Shiva Zargar Ershadi.pdf

Download (770kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The purpose of this study was to evaluate the environmental impacts of dairy products, such as doogh and yogurt, using life cycle assessment (LCA) applied in the range of factory system boundaries. The required data and information was obtained through interviewing CEO of Dasht Savalan Ardebil plant, direct data collection at the factory, and testing in the industrial town laboratory of Ardebil city. In this study, the environmental impacts of dairy products was calculated using SimaPro software package by CML-IA baseline V3.03 / World 2000 method. Damage assessment to human health, ecosystems and resources was determined using ReCiPe Endpoint (E) V1.12 / World ReCiPe E / E method. BOD and COD emissions were tested in the laboratory. Results of doogh production process study indicated that doogh production with PET bottles packaging had far more emissions in most categories than emissions caused by the production of doogh with bags P.V.C packaged. Exceptions were human toxicity category impacts that showed doogh P.V.C bags emissions were impressive. In the process of yogurt production, when the production size was bigger, environmental impacts were fewer. The amount of global warming potential of producing dairy products was shown to be high. Raw milk and wastewater were treated as hotspots in doogh production process and raw milk was treated as a hotspot in yogurt production process. Global warming potential of 250 cc doogh bottle and 100 gr yogurt was found to be 16470.09 and 12784.61 kg CO2 equivalent, respectively

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: ارزیابی چرخه حیات (LCA) فرآورده‌های لبنی
Persian Abstract: هدف از این پژوهش ارزیابی اثرات زیست محیطی تولید فرآورده¬های لبنی از جمله دوغ و ماست در مرز سیستم کارخانه، با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات (LCA) می¬باشد. آمار و اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق مصاحبه حضوری با مدیر عامل کارخانه دشت ساوالان اردبیل، داده¬برداری مستقیم در محیط کارخانه و انجام آزمایشات در آزمایشگاه شهرک صنعتی شهرستان اردبیل به دست آمده¬است. در این پژوهش اثرات زیست محیطی فرآورده¬های لبنی با استفاده از بسته نرم¬افزاری SimaPro و روش CML-IA baseline V3.03 / World 2000 و ارزیابی خسارت-های وارده به سلامت انسان، اکوسیستم و منابع با استفاده از روش ReCiPe Endpoint (E) V1.12/ World ReCiPe E/E محاسبه گردید. انتشار آلودگی در آب به صورت آزمایش¬های BOD و COD در آزمایشگاه انجام شد. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که در فرآیند تولید دوغ با بسته¬بندی از جنس بطری PET آلایندگی در اکثر دسته¬های اثر به مراتب بیش¬تر از آلایندگی¬های ناشی از تولید دوغ با بسته¬بندی کیسه¬ای P.V.C می¬باشد به جز دسته اثر سمیت انسان که آلایندگی دوغ کیسه¬ای چشم¬گیر می¬باشد. در فرآیند تولید ماست نیز هر چه سایز ماست تولید شده بزرگ¬تر باشد اثرات زیست محیطی کمتری را پی دارد. مقادیر پتانسیل گرمایش جهانی حاصل از تولید انواع محصولات لبنی بالا بوده که از شیرخام ورودی و پساب خروجی هات اسپات¬ها در فرآیند تولید دوغ و شیرخام ورودی هات اسپات¬ها در فرآیند تولید ماست می¬باشد. پتانسیل گرمایش جهانی حاصل از تولید دوغ بطری 250 سی¬سی و ماست 100 گرمی به ترتیب 09/16470 و 61/12784 کیلوگرم معادل CO2 می¬باشد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Mesri Gundoshmian, TarahomUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Fathi, BahramUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 13 Oct 2018 14:21
Last Modified: 13 Oct 2018 14:21
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/568

Actions (login required)

View Item View Item