Eeffect of in ovo injection of Nettle (Urtica dioica) and Mushroom extracts on sex differentiation of Broiler chicken

Mokarrami, Tohid and Navidshad, Bahman and Mirzaei Aghjehgheshlagh, Farzad and Hedayat Evrigh, Nemat (2017) Eeffect of in ovo injection of Nettle (Urtica dioica) and Mushroom extracts on sex differentiation of Broiler chicken. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (اثر تزریق داخل تخم¬مرغی عصاره گیاه گزنه و قارچ خوراکی در تمایز جنسیت جوجه¬های گوشتی)
Tohid Mokarrami.pdf

Download (876kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The present study conducted to survey the effect of in ovo injection of Nettle (Urtica dioica) and mushroom extracts and, fadrozole on sex differentiation of broiler chickens. Three hundred fertile egg numbers from Ross 308 strin broiler breeders were divided into 5 groups with 4 replicats. At the beginning of the fifth day of incubation in ovo injection operation was carried out. All hatched chickens than were reared in a completely randomized design for 42 days. The result indicated that in ovo injection of 0.1 ml of fadrozole, mushroom and nettle extracts led to 100, 66.67 and 37.5 percent sex reversal, respectively (P≤0.05). During the whol period of expriment, daily feed intake and daily weight gain of chickens on fadrozole and mushroom extract were significantly higher than those on the control and nettle extract (P≤0.05). There were no significant differences in live weight, carcass weight and carcass cuts weight of chickens hatched from aromatase inhibitors treated eggs and those hatched from control eggs. Compared with other treatments, in ovo injection of mushroom extract caused a significant increase in the average number of muscle fibers and the average of fiber diameter (P≤0.05). The findings of this study suggest that broiler sex reversal by using mushroom extract and fadrozole resulting to increases the growth rate of broilers. Also high anti-aromatase characteristic of mushroom extract can be a good alternative to chemical drugs such as fadrozole hydrochloride.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثر تزریق داخل تخم¬مرغی عصاره گیاه گزنه و قارچ خوراکی در تمایز جنسیت جوجه¬های گوشتی
Persian Abstract: در این مطالعه اثر تزریق داخل تخم¬مرغی 1/0 میلی¬گرم از مهار کننده¬های آروماتازی عصاره قارچ خوراکی، عصاره گیاه گزنه و هیدروکلراید فدرازول در روز پنجم انکوباسیون بر تغییر جنسیت جوجه¬های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 300 عدد تخم¬مرغ نطفه¬دار تولیدی از مرغ¬مادر گوشتی سویه راس 308 به پنج گروه تیماری و هر تیمار در چهار تکرار تقسیم و در دستگاه جوجه¬کشی قرار داده شدند. در ابتدای روز پنجم انکوباسیون عملیات تزریق داخل¬تخم¬مرغی انجام شد. جوجه¬های هچ شده در در قالب یک طرح کامل تصادفی با 4 تیمار و 6 تکرار به مدت 42 روز پرورش یافتند. تزریق 1/0 میلی¬گرم داروی هیدروکلراید فدرازول، عصاره قارچ خوراکی و گزنه به ترتیب باعث ایجاد 100، 67/66 و 5/37 درصد تغییر جنسیت مرغ به خروس شدند )05/0≥ .(Pدر پایان دوره پرورش جوجه¬های حاصل از تیمار تزریق داخل تخم¬مرغی هیدرو کلراید فدرازول و عصاره قارچ خوراکی، خوراک مصرفی روزانه بیشتر و افزایش وزن روزانه بالاتری نسبت به گروه شاهد و عصاره گیاه گزنه داشته ودارای اختلاف معنی¬داری بودند )05/0≥.(P تزریق داخل تخم¬مرغی عصاره قارچ خوراکی باعث افزایش معنی¬داری در میانگین تعداد رشته¬های عضلانی و میانگین قطر رشته¬های عضلانی نسبت به سایر تیمارها شد )05/0≥.(P هیچ¬گونه تفاوت معنی¬داری در وزن لاشه، وزن قطعات مختلف لاشه و وزن اندام¬های داخلی بین جوجه¬های هچ شده از تخم¬مرغ¬های تیمار شده با مهار کننده¬های آروماتازی و جوجه¬های حاصل از گروه شاهد وجود نداشت. یافته¬های این مطالعه پیشنهاد می¬نماید که تغییر جنسیت جوجه¬های گوشتی با استفاده از مهار کننده¬های آروماتازی هیدرو کلراید فدرازول و عصاره قارچ خوراکی باعث افزایش سرعت رشد جوجه¬های گوشتی می¬شود. همچنین عصاره قارچ خوراکی احتمالا دارای خاصیت آنتی آروماتازی بالایی است و می¬تواند جایگزین خوبی برای داروهای شیمیایی مانند هیدروکلراید فدرازول باشد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Navidshad, BahmanUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mirzaei Aghjehgheshlagh, FarzadUNSPECIFIED
Hedayat Evrigh, NematUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 14 Oct 2018 15:15
Last Modified: 14 Oct 2018 16:29
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/681

Actions (login required)

View Item View Item