Study the Effect of Putrescine in Tolerance Increasing of Wheat to Drought Stress

Kheiri Sis, Milad and Jahanbakhsh, Sodabeh and Rasoolzadeh, Ali and Khanzadeh, Hasan (2018) Study the Effect of Putrescine in Tolerance Increasing of Wheat to Drought Stress. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
میلاد خیری 9433444110.pdf

Download (520kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Wheat is one of the world's most important crops that is always biotic and abiotic stresses encountered. Drought and stress caused by one of the factors that threaten crop production in areas of the world. Systems plant resistance including wheat against stress by several methods such as polyamines putrescine stimulated. Putrescine can a positive effect on the rate of reduction of environmental stresses. In order to evaluate the resistance of wheat varieties under drought stress, experiment in a factorial completely randomized design with three replications. The first factor was drought stress in three levels (85%, 65% Field capacity and control) and the second factor included ten wheat cultivars (Line 27, Koohdasht, Zagros, Line 24, Ghonbad, Line 28, Line 40, Line 39, Line 25 and Line 23) and third factor including spraying putrescine with concentrations (0, 0/088 and 0/176 gr/l). putrescine spray was applied to the pots in three leaf stage and One day after application of Putrescin spraying solution, drought stress was applied based on field capacity and one week after placement of the plant in the stress desired for sampling. For this purpose, the amount of protein, concentration of lysine amino acids, methionine, anthocyanin pigments and peroxidase enzymes, catalase, polyphenol oxidase and proline were evaluated. Studies have shown that under potresicin treatment, the concentration of amino acids proline and carbohydrates, which play a fundamental role in plant defense mechanisms, increased. The activity of catalase and peroxidase decreased with increasing potresin concentration and the amount of polyphenol oxidase activity increased in some cultivars and decreased in some. Also, with increasing stress, protein content increased in some cultivars and decreased in some.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: مطالعه تاثیر پوترسین در افزایش تحمل گندم به تنش خشکی
Persian Abstract: گندم یکی از محصولات زراعی مهم در سطح جهانی بوده که همواره با تنش¬های زیستی و غیرزیستی مواجه می¬باشد. خشکی و تنش ناشی از آن یکی از عواملی است که تولیدات محصولات زراعی را در مناطقی از دنیا تهدید می کند. سیستم¬های مقاومتی گیاهان از جمله گندم در مقابل تنش¬ها توسط روش¬های متعددی از جمله پلی¬امین¬ها مثل¬ پوترسین تحریک می¬گردد. پوترسین می¬تواند تاثیر مثبتی بر میزان کاهش انواع تنش¬های محیطی داشته باشد. به منظور بررسی مقاومت¬ ارقام¬مختلف گندم تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. فاکتور اول تنش خشکی در سه سطح (85%، 65% ظرفیت زراعی¬وشاهد) و فاکتوردوم شامل ده رقم گندم (لاین27، کوهدشت، زاگرس، لاین24، گنبد، لاین28، لاین40، لاین39، لاین25 و لاین23) و فاکتور سوم شامل محلول¬پاشی¬ پوترسین با غلظت¬های (صفر، 088. و 176.) در نظر گرفته شد. محلول پاشی پوترسین در مرحله¬ ی سه برگچه- ای به گلدان¬ ها اعمال شد ویک روز پس از اعمال محلول¬پاشی پوترسین، تنش خشکی براساس ظرفیت زراعی اعمال شد و یک هفته بعد از قرارگرفتن گیاه در تنش مورد نظر نمونه¬¬برداری انجام گرفت. بدین منظور میزان پروتئین، غلظت اسید آمینه¬های لیزین، متیونین، رنگدانه آنتوسیانین و آنزیم¬های پراکسیداز، پلی¬فنل-اکسیداز کاتالاز و پرولین ارزیابی شد. بررسی¬ها نشان دادند که تحت تیمار پوتریسین غلظت اسیدهای آمینه پرولین و کربوهیدرات که در مکانیسم¬های دفاعی گیاه نقش اساسی دارند افزایش یافت. میزان فعالیت کاتالاز و پراکسیداز با افزایش غلظت پوتریسین کاهش و میزان فعالیت ¬پلی¬فنل¬اکسیداز در برخی ارقام افزایش و در برخی کاهش یافت. همچنین با افزایش تنش میزان پروتئین¬ در برخی ارقام افزایش و در برخی کاهش یافت.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Jahanbakhsh, SodabehUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Rasoolzadeh, AliUNSPECIFIED
Khanzadeh, HasanUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 23 Jun 2019 10:02
Last Modified: 23 Jun 2019 10:02
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/6931

Actions (login required)

View Item View Item