Evalution of resistance to sclerotinia root rot in diferent cultivars of sunflower

Karimli, Mehrangiz and Zare, Nasser and Davari, Mahdi (2018) Evalution of resistance to sclerotinia root rot in diferent cultivars of sunflower. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
پایان نامه اصلاح شده مهرانگیز کریم لی.pdf

Download (618kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Sunflower is one of the most important crop products due to its edible oil. Sunflower is sensitive to a wide range of biotic and a biotic Stresses. Root and crown rot disease caused by Sclerotinia sclerotiorum is one of the most important and damaging diseases in sunflower. The cultivation of resistant genotypes is undoubtedly one of the most economical methods for control this diseases. The purpose of this study was to evaluate the reaction of oily and nuts cultivars against root and crown rot disease. In order to study the relationship and diversity of morphological and biochemical traits, 11 genotypes of sunflower were evaluated in a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications in the greenhouse condition. Morphological traits including wound length, wound width, upward and lower wound progression and wound phenotype on stem were measured at 3, 5 and 12 days after inoculation. Biochemical traits including content of chlorophyll a, b, total chlorophyll, proline, carbohydrates, flavonoids, anthocyanin and, proteins and activity of catalase and peroxidase enzymes were also measured. The results showed that there were significant differences among the sunflower genotypes in response to this disease. Farrokh, Grigor and Badami cultivars were the most sensitive cultivars to the S. Sclerotiorum so that completely damaged within 12 days after inoculation. In contrast, Ghasem and Ghalami Shamshiri cultivars were resistant to the S. Sclerotiorum and no Symptoms of disease were seen until 12 days after inoculation. Biochemical traits such as proline, protein, carbohydrate, flavonoid, and anthocyanin, and activity of catalase and peroxidase enzymes significantly affected by sclerotinia root rot disease, cultivar and their interaction. In general, proline and anthocyanin content of plants were increased under disease condition, as compared with control. In resistant cultivars, the activity of antioxidant enzymes (catalase and peroxidase) were increased under disease condition especially on 3 and 5 days after inoculation, but in susceptible cultivars activity of these enzymes were reduced or not changed. Furthermore, correlation analysis indicated a negative and significant correlation between lesion phenotype (width and length). These results can be useful for evaluating pathogen- host interaction and selection of disease resistant genotypes.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: ارزیابی مقاومت به بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه اسکلروتینیایی در ارقام مختلف آفتابگردان
Persian Abstract: آفتابگردان زراعی یکی از محصولات مهم زراعی می‌باشد که بدلیل داشتن روغن خوراکی از اهمییت بالایی برخوردار است. آفتابگردان در برابر طیف وسیعی از عوامل زنده و غیرزنده حساس می¬باشد. بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه ناشی از Sclerotinia sclerotiorum یکی از بیماری¬های مهم و خسارت¬زا در آفتابگردان می¬باشد. کشت ژنوتیپ¬های مقاوم به این بیماری بدون تردید یکی از اقتصادی¬ترین روش‌های کنترل بیماری به شمار می¬رود. این تحقیق با هدف ارزیابی واکنش 11 رقم محلی روغنی و آجیلی در مقابل بیماری پوسیدگی ساقه و طوقه در شرایط گلخانه¬ای انجام شد. در این بررسی صفات مورفولوژیکی شامل طول زخم، عرض زخم، پیشروی زخم به بالا و پایین و فنوتیپ زخم روی ساقه در زمان¬های 3، 5 و 12 روز پس از مایه‌زنی اندازه¬گیری شدند. همچنین صفات بیوشیمیایی شامل کلروفیل a، b و کل، پرولین، کربوهیدرات، فلاونوئید، آنتوسیانین و پروتئین و فعالیت آنزیم¬های کاتالاز و پراکسیداز اندازه¬گیری شد. نتایج نشان داد که بین ارقام آفتابگردان تفاوت معنی¬داری از نظر واکنش به این بیماری وجود دارد. ارقام فرخ، گریگو و بادامی زودرس حساس¬ترین ارقام به بیماری پوسیدگی اسکلروتینیایی ریشه و طوقه بودند به طوری که 12 روز پس از آلودگی به طور کامل از بین رفتند. ارقام قاسم، دور سفید و قلمی شمشیری مقاوم¬ترین ارقام برای پوسیدگی ناشی از S. sclerotiorum بودند، به طوری که هیچ¬گونه پژمردگی در این گیاهان حتی 12 روز پس از آلودگی مشاهده نشد. علاوه براین، صفات بیوشیمیایی محتوای پرولین، پروتئین کل، کربوهیدرات، فلاوینویید و آنتوسیانین و فعالیت آنزیم¬های کاتالاز و پراکسیداز به طور معنی¬داری تخت تاثیر بیماری، رقم و اثرمتقابل بین آنها قرار گرفت. به طور کلی محتوی آنتوسیانین و پرولین گیاهان تحت تاثیر بیماری در مقایسه با شاهد (بدون بیماری) افزایش یافت. میزان فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدان کاتالاز و پراکسیداز در گیاهان مقاوم به ویژه در روزهای سوم و پنچم پس از آلودگی تحت تاثیر بیماری پوسیدگی ساقه و طوقه افزایش یافت، ولی در ارقام حساس فعالیت این آنزیم¬ها یا کاهش یافته یا اینکه تغییر پیدا نکرده است. تجزبه همبستگی نشان داد که طول وعرض زخم با فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدان کاتالاز و پراکسیداز همبستگی منفی داشتند که این نتایج می¬تواند در بررسی بر هم‌کنش پاتوژن- میزبان و انتخاب ژنوتیپ¬های مقاوم مفید باشد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Zare, NasserUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Davari, MahdiUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 23 Jun 2019 09:47
Last Modified: 23 Jun 2019 09:47
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/6932

Actions (login required)

View Item View Item