Investigation of grain flow rate in orifices at test with some paddy varieties

Partovi Zinab, Majid and Askari Asli Ardeh, Ezzatollah and Rasekh, Mansour (2018) Investigation of grain flow rate in orifices at test with some paddy varieties. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
مجید پرتویی نهایی (Repaired).pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Purpose:The aim of this study was to investigate the flow of grain in square and circular orifices in three varieties of paddies (Hashemi, Shiroudi and Khazar), at four moisture content (10, 14, 18, 22% w.b.), and in orifice diameters of (6, 12, 18, 24 Cm). Methodology: A laboratory silo with a maximum capacity of 40kg of paddy was usedin all experiments. For data analysis was conducted in a complete randomized design (RBCD) and to compareof the means, Duncan's multiple range test was used. Findings: The experiments indicated that all independent factors that was tested had a significant effect on grain intensity, so that the highest mean mass flow rate in the square and circular orifices was in Shirodi (7.565 kg/s) and (7.486 kg/s) and the lowest grain flow rate was observed in Hashemi type (4.739 kg/s) and (4.300 kg/s).The mean flow rate in the square orifice was 6.005 kg/s and in the circular orifice was 5.805 kg/s. By increasing in the diameter of the orifices from 6 to 24 cm, the intensity of the grain flow in the square orifice ranged from 0.192 to 13.159 kg/s, and in the circular orifice from 0.189 to 13.151 kg/s consecutively increased. By increasing the moisture content of the paddies from 10 to 22% w.b., the intensity of the flow in the square orifice was from 6.689 to 5.428 kg/s, and in the circular orifice from 6.507 to 5.305 kg/s consecutively decreased. Maximum flow rate (18.696 kg/s) in a square orifice test with 24 cm diameter, Shirodi type with moisture content of 18% w.b. was observed. Results: The results concerning the examining the effects of the interactions between orifice and type in the circular orifices showed that in the experiment with all varieties by increasing the diameter of the orifice, a significant increase in the intensity of the grain flow through the orifice was observed. Also, variations in flow intensity in orifices were almost linear in terms of orifice size. Moreover, the effect of orifice diameter and moisture interactions on the grain flow was not significant. In square orifices, results of investigation of effect of interaction of orifices diameter and types resulted that in experiments with all types, increasing the diameter of the orifices would increase the grain flow through the orifices.Also, variations in flow intensity in orifices in terms of orifices size were almost linear, and the effect of orifice diameter and moisture interactions on gravity was not significant. In general, the effect of all independent factors was tested, namely, variety, moisture content of the grain, orifice size, and all the multiple effects on grain flow intensity were significant, and the highest mean grain flow was obtained at Shirudi type and moisture content of 10% w.b. And the variation in the grain flow rate was linear regarding the diameter of the orifice but in terms of moisture contemt was nonlinear.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی جریان دانه در مجاری در آزمایش با چند رقم شلتوک
Persian Abstract: هدف: در این تحقیق به بررسی جریان دانه از دریچه‌های مربعی و دایره ای شکل، در آزمایش سه رقم شلتوک (هاشمی، شیرودی و خزر)،در چهار سطح رطوبتی (10، 14، 18، w.b. 22%) ، با اقطار (6، 12، 18، cm24)پرداخته شد. روش‌شناسی پژوهش: در کلیه آزمایشات از یک سیلوی آزمایشگاهی با حداکثر ظرفیت 40 کیلوگرم دانه شلتوک استفاده شد. براي تجزيه و تحليل داده ها از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و برای مقایسه میانگین‌ها از آزمون چند دامنه‌ای LSD دانکن استفاده شد. یافته‌ها: آزمایشات نشان داد که کلیه عوامل مستقل مورد آزمایش بر شدت جریان دانه تاثیر معنی داری دارند بطوریکه بیشترین میانگین شدت جریان جرمی در دریچه مربعی و دایره‌ای به ترتیب در رقم شیرودی ( kg/s 565/7( و ( kg/s 486/7( و کمترین شدت جریان دانه در آزمایش با رقم هاشمی (kg/s 739/4) و (kg/s 300/4) بدست آمد. میانگین شدت جریان در دریچه مربعی kg/s 005/6 و در دریچه دایره‌ای kg/s 805/5 بود. با افزایش قطر دریچه از 6 الی cm 24، شدت جریان دانه در دریچه مربعی از 192/0 الی kg/s 159/13 و در دریچه دایره‌ای از 189/0 الی kg/s 151/13 بطور متوالی افزایش معنی داری داشت. با افزایش محتوای رطوبت دانه از 10 الی w.b. 22%، شدت جریان در دریچه مربعی از 689/6 الی kg/s 428/5 و در دریچه دایره‌ای از ا 507/6 الی kg/s 305/5 بطور متوالی کاهش معنی داری داشت. بیشترین شدت جریان (kg/s 696/18) در آزمایش با دریچه مربعی، قطر cm 24، رقم شیرودی با سطح رطوبتی w.b. 18% حاصل شد. نتایج: نتایج بررسی اثرات متقابل قطر دریچه و رقم در دریچه‌های دایره‌ای نشان داد که در آزمایش با کلیه ارقام با افزایش اندازه قطر دریچه افزایش معنی‌داری در شدت جریان دانه عبوری از دریچه حاصل می‌شود. هم‌چنین تغییرات شدت جریان در دریچه ها بر حسب اندازه دریچه تقریبا خطی بود و هم‌چنین تاثیر اثرات متقابل قطر دریچه و رطوبت بر شدت جریان دانه معنی‌دار نبود. در دریچه‌های مربعی با بررسی نتایج اثرات متقابل قطر دریچه و رقم نتیجه شد که در آزمایش با کلیه ارقام با افزایش اندازه قطر دریچه افزایش معنی‌داری در شدت جریان دانه عبوری از دریچه حاصل می‌شود. همچنین تغییرات شدت جریان در دریچه‌ها بر حسب اندازه دریچه تغریبا خطی بود و تاثیر اثرات متقابل قطر دریچه و رطوبت بر شدت جریان دانه معنی‌دار نبود.به‌طور کلی اثرات کلیه عوامل مستقل مورد آزمایش یعنی رقم، محتوای رطوبت دانه، و اندازه دریچه و نیز کلیه اثرات متقابل چند گانه بر شدت جریان دانه معنی‌دار بوده است و بیش‌ترین میانگین جریان دانه به رقم شیرودی و سطح رطوبتی دانه w.b.10% حاصل شده است و تغییرات شدت جریان دانه برحسب قطر دریچه خطی ولی برحسب رطوبت غیر خطی بود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Askari Asli Ardeh, EzzatollahUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Rasekh, MansourUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 23 Jun 2019 10:18
Last Modified: 23 Jun 2019 10:18
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/6939

Actions (login required)

View Item View Item