Effect of different levels of Nano Zinc Oxide on growth performance, humoral immunity, nutrient digestibilities and some blood parameters of broiler chikens

Dalir, Soudabeh and Shakouri, Mir Daryoush and Ghorbanpour, Mohammad (2018) Effect of different levels of Nano Zinc Oxide on growth performance, humoral immunity, nutrient digestibilities and some blood parameters of broiler chikens. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
سودابه دلیر 9445344201.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

The current study was conducted to investigate the effect of different levels of zinc oxide nanoparticle (ZON) on growth performance, humoral immunity, nutrients digestibility, some blood parameters and tibia bone characteristics of broiler chickens. The experiment was carried out by employing a completely randomized design using 256 mixed sexed Ross 308 chickens with 4 treatments and 4 replicates of 16 bird per each for 42 days. The experimental diets included a basal diet (control), and diets containing 40, 80, 120 mg/kg ZON. Supplementation of different levels of NON in the diet had no significant effect on feed intake, weight gain and feed conversion ratio of chickens during the starter and grower periods (P>0.05). At finisher period the levels of 40,120 mg/kg ZON reduced feed intake and improved weight gain, respectively (P<0.05). At the end of the trial, only the use of 40 mg/kg ZON decreased the feed intake of chickens (P<0.05). The titer against SRBC (sheep red blood cells) and IgG were significantly increased by 80 mg/kg ZON (P<0.05), while IgM was not affected by the treatments (P>0.05). All levels of ZON significantly decreased triglyceride and VLDL cholesterol (P<0.05). Levwls 40 and 120 mg/kg ZON declined total cholesterol, LDL cholesterol, LDL cholesterol to total cholesterol and increased HDL cholesterol to LDL cholesterol and to total cholesterol (P<0.05). HDL cholesterol was only decreased by 40 mg/kg ZON (P<0.05). Supplementation of 80 and 120 mg/kg ZON significantly increased crude ash digestibility and adding 80 mg/kg ZON increased fat digestibility (P<0.05). Tibia bone dry matter, ash and morphological characteristics were not significantly affected by the treatments. The decreased feed intake and numerically improved feed conversion rate by 40 mg/kg ZON as well as an improved immunity response and crude ash and fat digestibility by 80 mg/kg ZON were shown in this study. A decrease in lipid blood parameters and no effect on tibia bone characteristics were also observed by different levels of ZON.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تاثیر سطوح مختلف نانو اکسید روی بر عملکرد رشد، ایمنی همورال، قابلیت هضم مواد مغذی و برخی فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی
Persian Abstract: مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر سطوح مختلف نانو اکسید روی بر عملکرد رشد، ایمنی همورال، قابلیت هضم مواد مغذی، برخی فراسنجه¬های خونی و خصوصیات استخوان درشت نی در جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از 256 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308 به صورت مخلوط دو جنس در 4 تیمار، 4 تکرار و تعداد 16 قطعه در هر تکرار به مدت42 روز انجام شد. جیره¬های آزمایشی شامل جیره پایه (شاهد ) و جیره‌های حاوی 40، 80 و 120 میلی¬گرم در کیلوگرم نانواکسید روی بودند. استفاده از تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی جوجه¬ها در دوره¬های آغازین و رشد نداشت (05/0<P). در دوره پایانی، استفاده از 40 و 120 میلی¬گرم در کیلوگرم نانواکسید روی به ترتیب موجب کاهش مصرف خوراک و بهبود افزایش وزن جوجه¬ها شد (05/0>P). در پایان دوره آزمایش، فقط کاهش مصرف خوراک با مصرف 40 میلی¬گرم در کیلوگرم نانواکسید روی مشاهده شد (05/0>P). تیتر آنتی¬بادی علیه SRBC (سلول قرمز خون گوسفند) و ایمینوگلوبولین G در اثر 80 میلی¬گرم در کیلوگرم نانواکسید روی به طور معنی¬داری افزایش یافت (05/0>P)، اما ایمینوگلوبولین M تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0<P). همه سطوح نانو اکسید روی موجب کاهش معنی‌دار تری گلیسرید و کلسترول VLDL سرم شد(05/0>P). سطوح 40 و 120 میلی¬گرم در کیلوگرم موجب کاهش غلظت سرمی کلسترول کل، کلسترول LDL و نسبت کلسترول LDL به کلسترول کل و افزایش نسبت کلسترول HDL به کلسترول LDL و به کلسترول کل شد (05/0>P). کلسترول HDL فقط در اثر سطح 40 میلی¬گرم در کیلوگرم نانو اکسید کاهش یافت (05/0>P). مکمل کردن جیره با 80 و 120 میلی¬گرم در کیلوگرم نانواکسید روی باعث افزایش معنی¬دار قابلیت هضم خاکستر و افزودن 80 میلی¬گرم در کیلوگرم موجب افزایش قابلیت هضم چربی خام شد (05/0>P). ماده خشک، خاکستر خام و صفات مورفولوژیکی استخوان درشت نی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). نتایج این مطالعه کاهش مصرف خوراک و بهبود عددی ضریب تبدیل غذایی را با 40 میلی¬گرم در کیلوگرم نانو اکسید روی و بهبود پاسخ ایمنی و قابلیت هضم خاکستر خام و چربی خام را با 80 میلی¬گرم در کیلوگرم نانو اکسید روی نشان داد. کاهش پارامترهای لیپیدی سرم خون و عدم تاثیر بر صفات مورفولوژیکی استخوان درشت نی جوجه¬های گوشتی نیز در سطوح مختلف نانواکسید روی دیده شد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shakouri, Mir DaryoushUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Ghorbanpour, MohammadUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 24 Jun 2019 05:23
Last Modified: 24 Jun 2019 05:23
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/6950

Actions (login required)

View Item View Item