Effect of acid binding capacity (ABC) and dietary protein level on growth performance and nutrients digestibility of broiler chickens.

Zahra, Kiumarsy and Shakouri, Mir Daryoush (2017) Effect of acid binding capacity (ABC) and dietary protein level on growth performance and nutrients digestibility of broiler chickens. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
زهرا کیومرثی 9345344106.pdf

Download (638kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In order to evaluate the effect of different levels of dietary crude protein (CP) and acid binding capacity (ABC) on growth performance, ileal nutrients digestibility and blood parameters, an experiment was concucted using 256 day-old mixed sex Ross 308 broiler ckikens. The chicks were allocated into 4 treatments with 4 replicate and 16 birds each by employing a completing randomized desing with 2×2 factorial arrangment. The first factor was dietary CP at two levels of recommended and 10 percent lower and the second factor was at two levels of basal diet and lower than it. Throughout the 42 days period, decreased dietary CP had no significant effect on feed intake, weight gain and feed conversion rate of chickens (P>0.05). The decrease in dietary ABC with no effect on feed intake and feed conversion rate increased weight gain of broilers (P<0.05). There were no significan intraction between dietary CP and ABC on feed intake and feed conversion rate, but the decrease in dietary ABC in low CP diet improved weight gain of chickens (P<0.05). The decreas in dietary CP resulted in decreased and the decrease in dietary ABC resulted in increased gizzard pH (P<0.05). pH value of gizzard increased with lower ABC in low CP diet and declined with lower ABC in recommended CP diet (P<0.05). Decrease in diet CP increased the ileal digestibilty of dry matter and fat (P<0.05). The Decrease in diet ABC also increased the ileal digestibilty of dry matter and protein (P<0.05). There were no significan intraction between dietary CP and ABC on ileal nutrients digestibility (P>0.05). Relative weights of abdominal fat and proventriculus were significantely increased with decreased dietary CP (P<0.05). The decrease in dietary CP significantely depressed total and LDL cholesterol levels and increased the ratio of HDL cholesterol to LDL cholesterol (P<0.05). The lower level of ABC resulted in increased LDL cholesterol level and decreased the ratio of HDL cholesterol to LDL cholesterol (P<0.05). The ratio of HDL cholesterol to LDL cholesterol was also increased by increasing ABC in low CP diet (P<0.05). The results of this study showed that by decreasing ABC of low CP diet can improve growth performance of broiler chickens.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثر ظرفیت جذب اسیدی و سطح پروتئین جیره بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجه¬های گوشتی
Persian Abstract: به منظور بررسی اثر سطوح مختلف پروتئین خام و ظرفیت جذب اسیدی جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی و پارامترهای لیپیدی سرم خون، آزمایشی با استفاده از 256 قطعه جوجه یک روزه گوشتی راس 308 (مخلوط دو جنس) اجراء شد. جوجه¬‌ها در قالب طرح کاملاً تصادفی با ترتیب فاکتوریل 2×2 به 4 تیمار و 4 تکرار (16 قطعه در هر پن) اختصاص یافتند. عامل اول پروتئین جیره در دو سطح توصیه شده و ده درصد کمتر از آن و عامل دوم ظرفیت جذب اسیدی جیره در دو سطح جیره پایه وکمتر از آن مورد مطالعه قرار گرفت. طی دوره 42 روزه آزمایش، کاهش سطح پروتئین خام تاثیر معنی‌داری بر مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی جوجه‌ها نداشت (05/0< P). کاهش ظرفیت جذب اسیدی جیره بدون تاثیر معنی‌دار بر مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی، موجب افزایش وزن آنها شد (05/0> P). اثر متقابل معنی‌داری بین سطح پروتئین خام ظرفیت جذب اسیدی جیره بر مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی مشاهده نشد اما کاهش ظرفیت جذب اسیدی جیره در جیره حاوی پروتئین پایین موجب بهبود معنی‌دار افزایش وزن جوجه‌ها شد (05/0> P). کاهش سطح پروتئین خام جیره موجب کاهش و کاهش ظرفیت جذب اسیدی جیره موجب افزایش pH محتویات سنگدان جوجه‌ها شد (05/0> P). pH محتویات سنگدان با کاهش ظرفیت جذب اسیدی جیره حاوی پروتئین خام پایین افزایش ولی با کاهش ظرفیت جذب اسیدی جیره حاوی پروتئین خام توصیه شده کاهش نشان داد (05/0> P). کاهش سطح پروتئین خام جیره موجب افزایش معنی‌دار قابلیت هضم ایلئومی ماده خشک و چربی شد (05/0> P). کاهش سطح ظرفیت جذب اسیدی جیره نیز افزایش قابلیت هضم ایلئومی ماده خشک و پروتئین خام را در پی داشت (05/0>P) . اثر متقابل معنی‌داری بین سطح پروتئین خام و سطح ظرفیت جذب اسیدی جیره بر قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی مشاهده نشد (05/0< P). وزن نسبی چربی حفره بطنی و پیش معده با کاهش پروتئین خام جیره به طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0> P). کاهش سطح پروتئین خام جیره موجب کاهش معنی‌دار غلظت کلسترول کل، کلسترول LDL و افزایش نسبت کلسترول HDL به کلسترول LDL شد (05/0> P). سطح پایین ظرفیت جذب اسیدی جیره نیز افزایش کلسترول LDL و کاهش نسبت کلسترول HDL به کلسترول LDL را در پی داشت (05/0> P). با افزایش ظرفیت جذب اسیدی در جیره حاوی پروتئین پایین نسبت کلسترول HDL به کلسترول LDL افزایش یافت (05/0> P). نتایج این آزمایش نشان داد که با کاهش ظرفیت جذب اسیدی در جیره حاوی پروتئین پایین می‌توان عملکرد رشد جوجه‌ها را بهبود داد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
-, -UNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Shakouri, Mir DaryoushUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 24 Jun 2019 05:18
Last Modified: 24 Jun 2019 05:18
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/6954

Actions (login required)

View Item View Item