Evaluation of different media effect on medicinal Ganoderma (Ganoderma lucidum) mushroom vegetative growth rate and assesment of fruit body production possibility

Zare, Bahare and Behnamian, Mahdi and Dezhsetan, Sara and Fathololomi, Solmaz (2017) Evaluation of different media effect on medicinal Ganoderma (Ganoderma lucidum) mushroom vegetative growth rate and assesment of fruit body production possibility. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
بهاره زارع ب9345324101.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Ganoderma lucidum is one of the most widely known medicinal mushrooms in the Asian countries that are used for medicinal purposes. Environmental conditions such as temperature, oxygen, carbon dioxide, moisture, light and pH affect the growth of mycelial mushrooms. In this study, in order to evaluationthe the effect of pH (4.5, 5, 5.5, 6, 6.5 and 7) on mycelial growth of two wild Ganoderma strains (GL1 and GL2), an expriment conducted as factorial based on completely randomized design with three replications. The results showed that the highest growth rate was occurred for strain GL2 (10.8 mm/day) with pH 5 and the lowest growth rate was observed for strain GL1 (8.83 mm/day) with pH 7. In order to evaluate the the effect of temperature (20, 25 and 30 °C) on mycelial growth of two wild Ganoderma strains (GL1 and GL2), an experiment was performed in factorial based on completely randomized design with three replications. The results showed that the highest growth rate was occurred for strain GL2 (14.83 mm/day) at 30 °C and the lowest growth rate was observed for strain GL1 (4.98 mm/day) at 20 °C. In general, with increasing temperature from 20 to 30 °C, the mycelial growth rate increased significantly. In order to assay the the effect of substrate type on yield, biological efficiency, fresh and dry weight and the number of cap of ganoderma lucidum a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The results indicated that substrate composed of wheat straw (90%) + oak sawdust (7%) + wheat bran (3%) induced the highest yield (25.8 %), biological efficiency (85.96 %), fresh weight (129 g), dry weight (91 g) and the number of cap (8.6) and the lowest yield (6.2 %), biological efficiency (20.6 %), fresh weight (31 g), dry weight (21 g) and the number of cap (2.33) were obtained from the substrate composed of wheat straw (90%) + spruce sawdust (6%) + rice bran (4%).

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: ارزیابی اثر محیط کشت¬های مختلف بر سرعت رشد رویشی قارچ دارویی گانودرما (Ganoderma lucidum) و بررسی امکان اندام¬زایی آن
Persian Abstract: قارچ گانودرما لوسیدوم، یکی از قارچ¬های دارویی و شناخته شده در کشورهای آسیایی می¬باشد که برای مصارف دارویی مورد استفاده قرار می¬گیرد. شرایط محیطی مانند دما، اکسیژن، دی¬اکسید کربن، رطوبت، نور و pH رشد میسلیوم قارچ را تحت تاثیر قرار می¬دهند. به¬منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف pH (5/4، 5، 5/5، 6، 5/6، 7) بر رشد میسلیوم دو سویه وحشی قارچ گانودرما لوسیدوم GL2) و (GL1، آزمایشی به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که بیشترین سرعت رشد در سویه GL2 (8/10 میلیمتر در روز) با pH 5 اتفاق افتاد و کمترین سرعت رشد در سویه GL1 (83/8 میلیمتر در روز) با pH 7 مشاهده شد. به منظور بررسی اثر دما (20، 25، 30 درجه سانتیگراد) بر سرعت رشد میسلیوم دو سویه وحشی قارچ گانودرما لوسیدوم GL2) و (GL1، در محیط کشت مالت اکسترکت آگار با pH 5/5، آزمایشی به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین سرعت رشد مربوط به سویه GL1 (83/14 میلیمتر در روز) در دمای 20 درجه سانتیگراد اتفاق افتاد. در مجموع نتایج نشان داد که با افزایش دما از 20 به 30 درجه سانتیگراد، سرعت رشد به¬طور معنی¬داری افزایش یافت. به¬منظور بررسی تاثیر نوع بستر کشت بر عملکرد، کارایی بیولوژیکی، وزن تر و خشک قارچ گانودرما لوسیدوم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که بستر کاه گندم (90%)+ بلوط (7%)+ سبوس گندم (3%) بیشترین عملکرد (8/25%)، کارایی بیولوژیکی (96/85%)، وزن تر (129 گرم)، وزن خشک (91 گرم) و تعداد کلاهک (6/8) را القا نمود و در بستر کاه گندم (90%)+ صنوبر (6%)+ سبوس برنج (4%) کمترین عملکرد (2/6%)، کارایی بیولوژیکی (6/20%)، وزن تر (31 گرم)، وزن خشک (21 گرم) و تعداد کلاهک (33/2) به¬دست آمد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Behnamian, MahdiUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Dezhsetan, SaraUNSPECIFIED
Fathololomi, SolmazUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 24 Jun 2019 05:42
Last Modified: 24 Jun 2019 05:42
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/6960

Actions (login required)

View Item View Item