Mahmoudi, Asghar and Siahkouhian, Marefat and Iranparvar Alamdari, Manouchehr and Seifi, Farnaz and Anari, Hassan (2018) The Effect of Eight Weeks of Endurance Training and Low Calorie Diet on Some Cardiovascular Risk Factors in Men with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Post-Doctoral thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text
رساله اصغر محمودی.pdf Download (627kB) |
Abstract
Background & objectives: Non-alcoholic fatty liver disease is the most common chronic liver disease in the world associated with cardiovascular diseases. The aim of this study was to investigate the the effect of eight weeks of endurance training and low calorie diet on some cardiovascular risk factors in men with non-alcoholic fatty liver disease. Methods: In this quasi-experimental study, 41 patients with non-alcoholic fatty liver disease (available) were selected and randomly assigned into 4 groups, endurance training group (n=10), interaction of endurance training with low calorie diet group (n=11), Low calorie diet group (n=10) and control group (n=10). The endurance training program included moderate intensity training with 55-75% of maximal heart rate for 45 min/session, 3 times/week for 8 weeks. Low calorie diet program was designed with a deduction of 500 kilocalories from the average calculated energy from a 3-day diet. Before the intervention and at the end of the eighth weeks, serum levels of Resistin, Chemerin, Homocysteine and Pentraxin-3 of participants were measured. One way Covariance analysis and Bonferrony post hoc test were used to extract the results (p<0.05). Results: Serum levels of Resistin decreased significantly in the endurance training group (p=0.002), interaction of endurance training and low calorie diet group (p=0.001) and low calorie diet group (p=0.004). In addition, the serum levels of Chemerin decreased significantly in the endurance training group (p=0.007) and interaction of endurance training and low calorie diet group (p=0.001). Also, serum levels of Homocysteine decreased significantly in the endurance training group (p=0.003) and interaction of endurance training and low calorie diet group (p=0.001). However, the serum levels of Pentraxin-3 increased significantly in the endurance training group (p=0.02) and interaction of endurance training and low calorie diet group (p=0.001). Conclusion: Probably, the interaction of endurance training with low calorie diets by decreasing serum levels of Resistin, Chemerin, Homocysteine and increasing serum levels of Pentraxin-3, may reduce risk factors and cardiovascular complications associated with non-alcoholic fatty liver disease.
Item Type: | Thesis (Post-Doctoral) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | تأثیر هشت هفته تمرین استقامتی و رژیم غذایی کم کالری بر برخی ریسک فاکتورهای قلبی عروقی در مردان مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی | ||||||
Persian Abstract: | زمینه و هدف: بیماری کبد چرب غیرالکلی شایعترین بیماری مزمن کبدی در دنیا است که با بیماریهای قلبی عروقی همراه است. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر هشت هفته تمرین استقامتی و رژیم غذایی کم کالری بر برخی ریسک فاکتورهای قلبی عروقی در مردان مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی بود. روش کار: در این مطالعه نیمهتجربی 41 فرد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی (در دسترس) انتخاب شدند و به طور تصادفی در چهار گروه تمرین استقامتی (10 نفر)، گروه تعامل تمرین استقامتی و رژیم غذایی کم کالری (11 نفر)، گروه رژیم غذایی کم کالری (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرین استقامتی شامل هشت هفته دویدن روی نوار گردان با شدت 55-75 درصد حداکثر ضربان قلب، به مدت 45 دقیقه و سه روز در هفته بود. برنامه رژیم غذایی کم کالری با کسر 500 كيلوكالرى از میانگین انرژى محاسبه شده از ثبت غذایی سه روزه طراحی شد. قبل از مداخله و در پایان هفته هشتم مقادیر سرمی رزیستین، کمرین، هموسیستئین و پنتراکسین-3 افراد مشارکت کننده اندازهگیری شد. برای استخراج نتایج از آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد (05/0>p). یافتهها: مقادیر سرمی رزیستین در گروه تمرین استقامتی (002/0=p)، گروه تعامل تمرین استقامتی و رژیم غذایی کم کالری (001/0=p) و گروه رژیم غذایی کم کالری (004/0=p) کاهش معنیداری یافت. همچنین، مقادیر سرمی کمرین در گروه تمرین استقامتی (007/0=p) و گروه تعامل تمرین استقامتی و رژیم غذایی کم کالری (001/0=p) کاهش معنیداری یافت. به علاوه، مقادیر سرمی هموسیستئین در گروه تمرین استقامتی (003/0=p) و گروه تعامل تمرین استقامتی و رژیم غذایی کم کالری (001/0=p) کاهش معنیداری یافت. اما مقادیر سرمی پنتراکسین-3 در گروه تمرین استقامتی (02/0=p) و گروه تعامل تمرین استقامتی و رژیم غذایی کم کالری (001/0=p) افزایش معنیداری یافت. نتیجهگیری: احتمالاً تعامل تمرین استقامتی و رژیم غذایی کم کالری با کاهش مقادیر سرمی رزیستین، کمرین، هموسیستئین و افزایش مقادیر سرمی پنتراکسین-3، باعث کاهش عوامل خطر و عوارض قلبی عروقی وابسته به بیماری کبد چرب غیرالکلی میشود. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences Divisions > Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences |
||||||
Date Deposited: | 24 Jun 2019 07:34 | ||||||
Last Modified: | 24 Jun 2019 07:34 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/6969 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |