bahlooli, Khalil and Siahkuhian, Marefat and Valiadeh, Aidin (2009) The effect of % 5 sucrose ingestion on the anaerobic abilities and blood glucose level of UMA soccer players. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text
65.pdf Download (516kB) |
Abstract
The purpose of this study was to evaluation the effect of %5 sucrose ingestion on the anaerobic abilities and blood glucose level of the UMA soccer players during a match. Methods: 20 young male subjects (mean ± SD of Age = 22/4±1/46year, Weigh = 69/82±8/47kg, Height = 175/75±7/67cm, VO2max = 53/27±2/07 ml/kg/min) was selected and randomly allocated to groups; Carbohydrate( CHO) (N = 10) Placebo(PL) ( N = 10). CHO group ( ingestion a 5% sucrose solution at regular 15 minute intervals) and group PL drinking ( PL) during exercise blood glucose level, 40 m sprint, 5- 0-5 agility and sarjent jumping tests of the subjects measured (pre-test and post-test). Independent t-test used to data analysis. Results: The results showed that decline in the blood glucose level(-1±15.5 vs -19±9.8 ml/dLi), sprint(0.1±0.38 vs 0.48±0.31 Sec), agility(0.08±0.13 vs 0.25±0.08 Sec) and sarjent jumping(-2.5±2.46 vs -6.4±2/58 Cm) records of CHO group were significantly lower than PL group( 0/05). COCLUSION: ingestion of %5 sucrose solution prevented decline in blood glucose and also prevented partly decline in anaerobic abilities and maintain soccer player's performance during the match.
Item Type: | Thesis (Other) | ||||
---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | "بررسي تأثير مصرف محلول ساکارز 5 درصد بر قابليت هاي بي هوازي و ميزان گلوکز خون فوتباليست هاي تيم منتخب دانشگاه محقق اردبيلي" | ||||
Persian Abstract: | هدف: هدف از تحقيق حاضر، بررسي تاثير مصرف محلول ساکارز 5 درصد بر قابليت هاي بي هوازي و ميزان گلوکز خون فوتباليست هاي تيم منتخب دانشگاه محقق اردبيلي در حين يک مسابقه فوتبال بود. روش تحقيق: بدين منظور از ميان فوتباليست هاي پسر دانشگاه محقق اردبيلي، تعداد 20 نفر با ميانگين و انحراف استاندارد( سن: 46/1±4/22 سال، وزن: 47/8±82/69 کيلوگرم، قد: 67/7±75/175 سانتي متر و VO2max: 07/2±27/53 ميلي ليتر/کيلوگرم/دقيقه) با روش نمونه گيري انتخابي هدفمند، انتخاب و در دو گروه تجربي( محلول ساکاروز 5 درصد) و کنترل(آب) به نسبت مساوي و تصادفي جايگزين شدند. سطح گلوکز خون، رکورد دوي سرعت 40 متر، رکورد چابکي 5- 0- 5 و رکورد پرش سارجنت آزمودني ها در مرحله پيش آزمون مورد اندازه گيري قرار گرفت و آزمودني ها به بازي فوتبال پرداختند. دوباره پس آزمون تست ها انجام شد. براي تجزيه و تحليل داده هاي جمع آوري شده از آزمون t مستقل استفاده شد(05/0P<). يافته ها: نتايج نشان داد که در متغير هاي سطح گلوکز خون( 5/15±1- در مقابل 8/9±19- ميلي گرم/ دسي ليتر)، دوي سرعت(38/0±1/0 در مقابل 31/0±48/0 ثانيه)، چابکي(13/0±08/0 در مقابل 08/0±25/0 ثانيه) و پرش سارجنت(46/2±5/2- در مقابل 58/2±4/6- سانتي متر) رکوردهاي گروه تجربي نسبت به گروه کنترل به طور معني داري افت کمتري داشت(05/0P<). نتيجه گيري: با توجه به نتايج به دست آمده چنين مي توان گفت که: مصرف محلول ساکارز 5 درصد در طول يک مسابقه فوتبال از افت گلوکز خون و نيز تا حدودي از افت قابليت هاي بي هوازي بازيکنان فوتبال جلوگيري کرده و موجب حفظ عملکرد آنها مي شود. | ||||
Supervisor: |
|
||||
Advisor: |
|
||||
Subjects: | Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences Divisions > Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences |
||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences |
||||
Date Deposited: | 13 Jul 2019 05:37 | ||||
Last Modified: | 13 Jul 2019 05:37 | ||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7743 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |