Determination of threshing force for three common rice varieties under dynamic conditions

Yavari, Soheila and Askari Asli-Ardeh, Ezzatollah (2010) Determination of threshing force for three common rice varieties under dynamic conditions. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
yavari.pdf

Download (896kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

The One of the important biomechanical properties of rice crop which is utilized at harvesting and post harvesting machines, is threshing force or requirement force for detachment of grain from panicle. This factor have important role at power requirement of threshers and combines, threshing efficiency and shattering losses. At this study,Instron systemtension and pressure testing instrument and special clamps were used for measuring of the detachment force. the value of this force was analyzed in three common paddy rice varieties (Hashemi,Khazar and Hybrid in Gilan province), three levels of moisture content (12, 15, 22%w.b.), four levels of speed (5, 20, 35 and 50 mm/min), three directions of force applied to the rice grain (parallel to grain, perpendicular to the front of grain and perpendicular to the side of the grain) and three portions of panicle (upper, middle and lower). Randomized complete block design was applied for analyzing of data with five replications. Data means were compared statistically. The results of variance analysis showed that threshing force is different significantly in tested varieties. The grain moisture content, direction of applied force, the speed of applied force and the selection location of spikelet (grain) on panicle affected significantly on the threshing force. The highest threshing force (2.62N) was obtained for Hashemi variety, the grain moisture content (16% w.b.), direction of applied in parallel (tensile) to grain, with speed 35 mm/min and upper portion of panicle.

Item Type: Thesis (Other)
Persian Title: تعيين نيروي کوبش سه رقم متداول برنج تحت شرايط ديناميکي
Persian Abstract: يکي از خواص بيومکانيکي مهم محصول برنج که در طراحي ماشين¬هاي برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار مي¬گيرد، نيروي کوبش يا نيروي لازم براي جدا کردن دانه از خوشه است. اين عامل در ميزان توان مصرفي خرمنکوب¬ها و کمباين¬هاي برنج، بازده کوبش و نيز تلفات ريزش نقش اساسي دارد. در اين تحقيق مقدار اين نيرو در سه سطح رطوبتي (12%، 16% و w.b.22%) و چهار سرعت اعمال نيرو(5 ، 20، 35 و mm/min50)، در سه جهت متفاوت (در راستاي محور طولي دانه، عمود بر وجه جلويي و عمود بر وجه جانبي) و در موقعيت¬هاي مختلف دانه روي خوشه (ابتدا، وسط و انتها)، براي ارقام متداول برنج (علي کاظمي، هاشمي و خزر) در منطقه گيلان، در قالب طرح بلوک¬هاي کامل تصادفي و با پنج تکرار مورد تحليل و بررسي قرار گرفت. براي اندازه¬گيري اين نيرو از دستگاه تست کشش- فشار SMT-20 (سنتام) و گيره¬هاي نگهدارنده مخصوص استفاده شد. ميانگين داده¬ها از نظر آماري مورد مقايسه قرار گرفت. نتايج حاصل از تجزيه واريانس نشان داد که مقدار نيروي کوبش در ارقام مختلف تفاوت معني¬داري دارد. نتايج آزمايشها نشان داد که محتواي رطوبت محصول، نحوه اعمال نيرو، سرعت اعمال نيرو و محل انتخاب نمونه در خوشه بر نيروي کوبش اثر معني¬داري دارد. در حالتي که نيرو موازي با محور طولي دانه به آن وارد مي¬شد بيشترين مقدار ميانگين نيرو و کمترين مقدار آن زماني بود که نيرو عمود بر وجه جانبي دانه به آن اعمال مي¬شد. نتايج همچنين نشان داد که مقدار نيرو با نزديک شدن به بخش انتهايي خوشه کاهش مي¬يابد. بيشترين مقدار ميانگين نيرو برابرN 620/2 در رقم هاشمي، با محتواي رطوبت دانه w.b.16%، در حالت بارگذاري کششي با سرعت mm/min35 و در ابتداي خوشه مشاهده شد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Askari Asli-Ardeh, EzzatollahUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
-, -UNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 13 Jul 2019 07:13
Last Modified: 13 Jul 2019 07:13
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7756

Actions (login required)

View Item View Item