Investigation and comparsion the effect of some medicinal plant extracts with silver thiosulfate (STS) on postharvest life of cut rose flower

Hosseini Darvishani, Seyede Soghra and Chamani, Esmaiel and Shokohian, Ali Akbar and Hatami, Sedighe (2010) Investigation and comparsion the effect of some medicinal plant extracts with silver thiosulfate (STS) on postharvest life of cut rose flower. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
متن پایان نامه (Repaired)2.pdf

Download (937kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In order to investigation the effects of different concentrations of Silver-Thiosulfate (0.25, 0.5, 1 and 2 mM), Humic acid (10, 50, 100, 250, 500, 750 and 1000 ppm), S-Carvone (0.1, 0.25, 0.5, 0.75 and 1 mM) and medicinal plant extracts, Mentha, Rosemary, Summer savory and Thymus (1, 2.5, 5, 7.5 and 10%) on vase life of cut ‘Red Old’ rose flowers, three separate experiments based on completely randomized design with five replication were conducted in postharvest laboratory of Horticultural Department of Mohaghegh Ardabili University in 2009- 2010. Cut flower were pulse treated for 24 hours in first experiment and for 2 hours in next experiments. The result of first experiment revealed that high alcohol concentration in essential oils led to death of flowers at first day. Lower concentration of humic acid (10 and 100 ppm) and 0.25 mM of STS gave the better results but high concentrations of this compounds (humic acid in 10000 ppm and STS in 1 and 2 mM) had negative effects on vase life of cut flowers. In the second experiment the results showed that plant extracts in all treatment times and applied concentration (10 %) did not have significant effects on all traits. But STS at rate 0.25 mM produced the highest vase life compared to control. Among all applied humic acid concentrations, 100 ppm had better results. The results of third experiment also indicated that STS at rates 0.25 and 1mM, extended the vase life of cut flowers up to 12 days compared to control and also had significant (p≤0.05) effects on other traits. Humic acid treatments except 1000 ppm and S-Carvone at rates 0.1 and 0.25 mM had positive effects on relative fresh weight, solution uptake and flower diameter. But higher concentrations of S-Carvone (0.75 and 1mM) had negative effects on postharvest characteristics of cut rose flowers. Mentha and Rosemary Extracts maintained relative fresh weight of cut rose flowers compared to control. However, Summer savory extract decreased relative fresh weight . In addition, Thymus and Rosemary extracts had positive effects on solution uptake. Generally, in 3th experiment, all treatments enhanced the vase life of cut rose flowers compared to control.

Item Type: Thesis (Other)
Persian Title: بررسي و مقايسه تاثير عصاره هاي برخي گياهان دارويي با تيوسولفات نقره بر عمر پس از برداشت گل بريده رز
Persian Abstract: به منظور بررسي اثرات غلظت¬هاي مختلف تيوسولفات نقره (25/0، 5/0، 1 و 2 ميلي¬مولار)، اسيد هيوميک (10، 50،100، 250، 500، 750، 1000 و 10000 پي پي ام)، S- کاروون (1/0، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 ميلي¬مولار) و عصارۀ گياهان دارويي نعناع، رزماري، مرزه و آويشن (1، 5/2، 5، 5/7 و 10 % ) بر عمر پس از برداشت گل¬هاي بريدۀ رز، سه آزمايش مجزا در قالب طرح کاملا تصادفي با 5 تکرار در آزمايشگاه پس از برداشت گروه علوم باغباني دانشگاه محقق اردبيلي در سال¬ 89-1388 انجام شد. گل¬ها در آزمايش اول به مدت 24 ساعت و در آزمايشات بعدي به مدت 2 ساعت تيمار شدند. نتايج حاصل از آزمايش اول نشان داد که به دليل نسبت بالاي الکل به اسانس، گل¬ها در روز اول از بين رفتند. غلظت¬هاي پائين اسيد هيوميک (10، 100 پي پي ام) و STS (25/0 ميلي-مولار) نتيجه بهتري داشت ولي غلظت¬هاي بالاي اين مواد (10000 پي پي ام اسيد هيوميک و 1 و 2 ميلي¬مولار STS) بر طول عمر گل¬ها تأثير منفي داشت. نتايج بدست آمده از آزمايش دوم نيز نشان داد که عصاره¬هاي گياهي در دوره¬هاي زماني و غلظت به کاربرده شده (10 %) تأثير معني¬داري بر روي شاخص¬ها نداشته ولي STS در غلظت 25/0 ميلي¬مولار بيشترين طول عمر را در مقايسه با شاهد داشت. در اين آزمايش غلظت 100 پي پي ام اسيد هيوميک نتايج بهتري را در پي داشت. نتايج آزمايش سوم نيز نشان داد که غلظت هاي 25/0 و 1 ميلي مولار STS، عمر پس از برداشت گل¬هاي بريده را در مقايسه با شاهد تا 12 روز افزايش داد و روي ساير شاخص¬ها تأثير معني داري (05/p≤) داشت در بين غلظت¬هاي اسيد هيوميک، غلظت 100 پي¬پي¬ام روي صفات مورد اندازه¬گيري اثر بهتري در مقايسه با بقيه غلظت¬ها داشت. غلظت¬هاي 1/0 و 25/0 ميلي¬مولار اس-کاروون تأثير مثبتي بر وزن تر نسبي، ميزان محلول جذب شده و قطر گل داشت اما غلظت¬هاي 75/0 و 1 ميلي¬مولار اس- کاروون تاثير منفي را نشان داد. عصارۀ نعناع و رزماري وزن تر نسبي را در مقايسه با شاهد حفظ کرده اما عصاره مرزه آن را کاهش داد. علاوه بر اين، تأثير عصاره¬هاي آويشن و رزماري بر وزن محلول جذب شده مثبت بود. به طور کلي در آزمايش سوم تمام تيمارهاي آزمايشي عمر پس از برداشت گل¬هاي بريده را در مقايسه با شاهد افزايش دادند.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Chamani, EsmaielUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Shokohian, Ali AkbarUNSPECIFIED
Hatami, SedigheUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 13 Jul 2019 06:59
Last Modified: 13 Jul 2019 06:59
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7763

Actions (login required)

View Item View Item