Kahrizi, Vahid and Askari Asli-Ardeh, Ezzatollah and Abbaspour Gilandeh, Yousef (2010) Measurement of compressive and shear resistance stresses in common paddy varieties. Other thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text
کهریزی وحيد.pdf Download (934kB) |
Abstract
Rice is among the oldest cereals, constituting the basic food for the large number of our country population. This crop is influenced by a large number of static and dynamic forces during harvest, transport and other stages of the process. Mechanical properties of paddy rice affects greatly on the milling process. Grain moisture content is an effective factor on the mechanical properties of the grain. During grain drying process, increasing grain strength decreases the grain waste. At this study, compressive strength, maximum normal and shear stress of two paddy rice varieties (Hashemi and Alikazemi), at two levels of grain moisture content (8 and 12% w.b.), under different angles between applied force and straight posed grain on surface (15, 30, 45, 60, 75, and 90 degrees) and two grain positions on tilted surface (at straight of tilted surface and perpendicular to first straight), were determined and analyzed. The results of variance analysis showed that the effects of grain moisture content and angle between applied force and straight of grain posed surface and also interactions of these factors on normal and shear stresses, were significant. Effect of grain posed position on tilted surface was significant on normal and shear stresses. Decreasing of grain moisture content from 12 to 8% w.b., the mean of grain normal and shear stresses Increases from 8.471 to 14.050 N/mm2 and 14.989 to 23.763 N/mm2, respectively. Increasing of angle between applied force straight and grain posed surface straight from 15 to 90 degree, shear stress was increases linearly and grain normal stress for the angle of 45 degree has becomes maximum.
Item Type: | Thesis (Other) | ||||
---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | اندازه¬گیری تنش¬های نرمال و برشی مقاوم وارد بر دانه در ارقام متداول برنج | ||||
Persian Abstract: | برنج یکی از قدیمی¬ترین غلات است و بعد از گندم، غذای اصلی اکثر مردم کشور ما را تشکیل می دهد. این محصول نیز همچون سایر محصولات کشاورزی در مراحل مختلف برداشت، حمل و نقل و فرآوری تحت تأثیر نیروهای استاتیک و دینامیک متعددی قرار می¬گیرد. خواص مکانیکی دانه در فرآیند تبدیل آن تأثیر زیادی دارند. محتوی رطوبت دانه یکی از عوامل تأثیر گذار بر خواص مکانیکی دانه به ¬شمار می¬آید. در فرآیند خشک کردن دانه، افزایش استحکام دانه باعث کاهش ضایعات دانه می¬شود. در این تحقیق، استحکام فشاری دانه، تنش¬های نرمال و برشی دو رقم متداول شلتوک برنج (هاشمی و علی¬کاظمی)،در شرایط شبه استاتیکی با سرعت بارگذاری mm/min2 در دو سطح محتوی رطوبتی دانه (8 و w.b. 12%)، تحت زوایای مختلف بین نیروی وارده و امتداد سطح قرارگیری دانه (15، 30، 45، 60، 75 و 90 درجه) در دو موقعیت قرارگیری دانه بر روی سطح (در امتداد سطح شیب¬دار و در امتداد عمود بر آن) مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که اثرات رقم، محتوی رطوبتی دانه و زاویه بین نیروی اعمالی و امتداد سطح قرار گیری دانه و نیز اثرات متقابل مربوطه بر مقدار تنش¬های نرمال و برشی دانه معنی¬دار است. اثر موقعیت قرارگیری دانه روی سطح شیب¬دار بر میانگین تنش¬های نرمال وبرشی دانه معنی-دار نیست. با کاهش محتوی رطوبتی دانه از 12 به 8% w.b. ، میانگین تنش نرمال دانه از 471/8 بهN/mm2 05/14 و میانگین تنش برشی دانه بطور معنی¬دار از 989/14 به N/mm2 763/23 افزایش معنی¬داری داشته اند. با افزایش زاویه بین امتداد نیروی وارده و تمایل سطح قرارگیری دانه از 15 درجه الی 90 درجه، تنش برشی دانه بطور خطی افزایش یافته و تنش نرمال دانه به ازای زاویهء 45درجه بیشینه شده است. | ||||
Supervisor: |
|
||||
Advisor: |
|
||||
Subjects: | Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering Divisions > Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering |
||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering Faculty of Engineering > Department of Mechanical Engineering |
||||
Date Deposited: | 13 Jul 2019 08:25 | ||||
Last Modified: | 13 Jul 2019 08:25 | ||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7827 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |