Deternination of Some Physical and Mechanical Properties of Lintel

راسخ, منصور and افكاري سياح, امير حسين (2012) Deternination of Some Physical and Mechanical Properties of Lintel. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
گزارش نهايي طرح عدس.pdf

Download (829kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

In this research some of physical and mechanical properties of lintel seeds were determined as a function of moisture content. The results showed that moisture content has significant effect on the physical properties of lintel seeds such as length, arithmetic mean diameter, projected area, thousand seed mass, angle of repose, width, thickness, volume, geometric mean diameter and bulk density (p< 0.01), and has no effect on the porosity, true density and sphericity. As moisture content was increased from 6.93 to 11.5% (dry basis) length, width, thickness, geometric mean diameter, projected area, volume, thousand seed mass, angle of repose and porosity increased, while bulk density decreased. The interaction effect of moisture content × surface type has significant effect (p< 0.01), on static coefficient of friction. Also, the results showed that grain moisture content have a significant effect (p< 0.01) on nearly all mechanical properties. By increasing moisture content deformation at rupture point increased from 0.269 to 0.591 . while force required to rupture, energy required to rupture and toughness were decreased from 335.4 to 247.01 , 75.719 to 21.901 mJ and 1.508 to 0.553 . By increasing the loading velocity, the deformation at rupture point, force required to rupture, energy required to rupture and toughness were decreased. By increasing the seed size, the deformation at rupture point, force required to rupture, energy required to rupture and toughness were increased. The triple interaction effect of loading velocity × seed size × moisture content was not significant on mechanical properties of lintel seeds.

Item Type: Other
Persian Title: تعيين برخي خواص فيزيكي و مكانيكي عدس
Persian Abstract: در اين تحقيق، برخي خواص فيزيكي و مكانيكي دانه عدس به صورت تابعي از رطوبت بررسي شد. نتايج نشان داد كه رطوبت بر خواص فيزيكي شامل طول، عرض، ضخامت، سطح تصوير شده، حجم، قطر متوسط حسابي، قطر متوسط هندسی، وزن هزار دانه، زوايه استقرار و چگالي توده در سطح احتمال 1 درصد اثر معنی دار دارد و بر تخلخل، چگالي حقيقي و کرویت اثر معني‌دار ندارد و معلوم شد با افزايش رطوبت از 93/6 به 5/11 درصد بر پايه خشك طول، عرض، ضخامت، تخلخل، قطر متوسط هندسي، سطح تصوير شده، حجم، وزن هزار دانه و زاويۀ استقرار افزايش مي‌يابند، در حالي‌كه چگالي توده كاهش مي‌يابد. همچنين اثر متقابل 2 تايي رطوبت و سطح اصطكاكي برای ضريب اصطكاك استاتيكي در سطح احتمال 1 درصد معني‌دار شده است. علاوه بر این رطوبت در سطح احتمال 1 درصد بر همه خواص مكانيكي اثر معني‌دار دارد. به طور كلي با افزايش رطوبت، تغيير شكل در نقطه گسيختگي به ترتيب از 269/0 تا 591/0 میلی متر افزايش يافته در حاليكه نيروي گسيختگي، انرژی گسیختگی و چغرمگی به ترتیب از 4/335 به 01/247 نيوتن، از 719/75 به 901/21 میلی ژول و از 508/1 به 553/0 میلی ژول بر میلی متر مکعب کاهش مي‌يابد. با افزايش سرعت بارگذاري تغيير شكل در نقطۀ گسيختگي، انرژي گسيختگي، نيروي گسيختگي و چغرمگي كاهش مي‌يابد. با افزايش اندازه دانه تغيير شكل در نقطۀ گسيختگي، نيروي گسيختگي، انرژي گسيختگي و چغرمگي افزايش مي‌يابد. اثر متقابل 3 رطوبت، سرعت بارگذاري و اندازه دانه براي هیچکدام از خواص مکانیکی معني‌دار نشده است.
Subjects: Research Projects
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources
Date Deposited: 22 Jun 2019 08:23
Last Modified: 22 Jun 2019 08:23
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7892

Actions (login required)

View Item View Item