راسخ, منصور and افكاري سياح, امير حسين and عسكري اصلي ارده, عزتالله (2012) Deternination of Engineering Properties of Chickpea Grain. University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text
گزارش نهایی نخود.pdf Download (959kB) |
Abstract
In this research some of physical and mechanical properties of chickpea were determined as a function of moisture content. The results showed that moisture content has significant effect on the physical properties such as length, volume, width, thickness, arithmetic mean diameter, projected area, geometric mean diameter, thousand seed mass, angle of repose and bulk density (p< 0.01), and has no significant effect on the true density, prosity and sphericity. As the moisture content increased from 7.05 to 11.5% (wet basis) length, width, thickness, geometric mean diameter, projected area, volume, thousand seed mass, angle of repose and aritmatic mean diameter increased, while bulk density decreased. The interaction effect of moisture content × surface type has significant effect (p< 0.01), on static coefficient of friction. Also, the results showed that moisture content have a significant effect (p< 0.01) on all mechanical properties. By increasing moisture content from 7.05 to 11.5% (wet basis) rupture energy, toughness and deformation at rupture point increased from 148.8 to 721 mJ, 0.58 to 2.562 and 0.473 to 2.058 respectively. while rupture force was decreased from 809.7 to 666.4 . By increasing the seed size, the deformation at rupture point, rupture force, rupture energy and toughness were increased. The triple interaction effect of loading velocity × seed size × moisture content was not significant on the all mechnical properties.
Item Type: | Other |
---|---|
Persian Title: | تعيين خواص مهندسی دانه نخود |
Persian Abstract: | در اين تحقيق، برخي خواص فيزيكي و مكانيكي نخود به صورت تابعي از رطوبت بررسي شد. نتايج نشان داد اثر رطوبت بر خواص فيزيكي شامل طول، عرض، ضخامت، سطح تصوير شده، حجم، قطر متوسط حسابي، قطر متوسط هندسی، وزن هزار دانه، زوايه استقرار و چگالي توده در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شده است و بر چگالي حقيقي، تخلخل و کرویت اثر معنيدار ندارد و معلوم شد با افزايش رطوبت از 05/7 به 5/11 درصد بر پايه وزن تر طول، عرض، ضخامت، قطر متوسط هندسي، قطر متوسط حسابی، سطح تصوير شده، حجم، وزن هزار دانه و زاويۀ استقرار افزايش مييابند، در حاليكه چگالي توده روند کاهشی داشته است. همچنين اثر متقابل 2 تايي رطوبت و سطح اصطكاكي برای ضريب اصطكاك استاتيكي در سطح احتمال 1 درصد معنيدار شده است. علاوه بر این اثر اصلی رطوبت در سطح احتمال 1 درصد بر كليه خواص مكانيكي معنيدار شده است. به طور كلي با افزايش رطوبت از 05/7 به 5/11 درصد بر پایه وزن تر، انرژي گسيختگي، چغرمگي و تغيير شكل در نقطه گسيختگي به ترتيب از 8/148 تا 721 ميليژول، از 58/0 تا 562/2 ميليژول بر ميليمتر مكعب و از 473/0 تا 058/2 ميليمتر افزايش يافته در حاليكه نيروي گسيختگي از 7/809 تا 4/666 نيوتن كاهش مييابد. همچنین با افزايش اندازه دانه نخود تغيير شكل در نقطۀ گسيختگي، نيروي گسيختگي، انرژي گسيختگي و چغرمگي افزايش مييابد. اثر متقابل 3 تايي رطوبت، سرعت بارگذاري و اندازه دانه براي هیچکدام از خواص مکانیکی اندازهگیری شده معنیدار نشده است. |
Subjects: | Research Projects |
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Natural Resources |
Date Deposited: | 22 Jun 2019 08:22 |
Last Modified: | 22 Jun 2019 08:22 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/7893 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |