عباداللهی, عسگر (2016) Chemical composition and fumigant toxicity of essential oils of two species of Achillea genus against saw-toothed grain beetle, Oryzaephilus surinamensis L., and two-spotted spider mite, Tetranychus urticae Koch. University of Mohaghegh Ardabili, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text
گزارش نهایی طرح.pdf Download (1MB) |
Abstract
Overuse of chemical pesticides caused serious problems such as environmental contamination, the development of resistant strains of pests and lethal effects on non-target organisms. Because of the negative effects of conventional chemical pesticides, the search for natural and eco-friendly pesticides is necessary. Plant origin substances with low mammalian toxicity and biodegradable feature can be considered as promising alternatives to the chemical pesticides. In the present study, fumigant toxicity of essential oils isolated from Achillea millefolium L. and Achillea filipendulina Lam. was investigated against saw-toothed grain beetle, Oryzaephilus surinamensis L. (Coleoptera: Silvanidae) and two spotted spider mite, Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae). Chemical composition of essential oils was also studied by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Chemical analysis of essential oils revealed 1,8-cineole (13.17%), nerolidol (12.87%), α-cubebene (12.35%), artemisia ketone (6.69%), and α-terpineol (5.27%) were the main components in the essential oil of A. millefolium. Terpenic compounds were 96.35% of the total identified compounds in this essential oil. 94.77% of the total recognized components in the A. filipendulina essential oil were terpenic ones in which geraniol (36.95%), borneol L (9.58%), 1,8-cineole (5.98%), copaene (5.81%), and farnesol (3.94%) were the major components. Tested concentrations of essential oils were significantly toxic to both arthropod pests. A positive correlation between log concentrations and pests’ mortality has been attained. Probit analysis revealed LC50 values of A. filipendulina essential oil were 12.121 (10.366-15.235) and 6.043 (5.018-7.564) μl/l air for O. surinamensis and T. urticae, respectively. These values were achieved as 17.977 (16.195-20.433) and 6.995 (6.140-8.126) μl/l air, respectively, with A. millefolium essential oil. Therefore, T. urticae was very susceptible than O. surinamensis to both essential oils. According to the results of present work, the terpene-rich essential oils of A. filipendulina and A. millefolium has a great potential in the management of O. surinamensis and T. urticae and can be considered as a suitable alternatives to the harmful chemicals.
Item Type: | Other |
---|---|
Persian Title: | اجزای شیمیایی و سمیت تدخینی اسانس¬های دو گونه از گیاهان جنس Achillea روی شپشه¬ی دندانه¬دار برنج، Oryzaephilus surinamensis L.، و کنه¬ی تارتن دولکه¬ای، Tetranychus urticae Koch. |
Persian Abstract: | استفاده¬ی مکرر از سموم شیمیایی پی¬آمدهای خطرناکی از قبیل آلودگی محیطی، افزایش نژادهای مقاوم در آفات و اثرات جانبی روی موجودات غیرهدف را در پی داشته است. بنابراین، به¬دلیل اثرات منفی سموم متداول شیمیایی، جستجوی آفت¬کش¬های طبیعی و سازگار با محیط ضروری است. ترکیبات با منشا گیاهی به¬دلیل داشتن سمیت پایین روی پستانداران و خاصیت زیست-تجزیه¬پذیری می¬توانند به¬عنوان جایگزین¬هایی برای آفت¬کش¬های شیمیایی در نظر گرفته شوند. در تحقیق حاضر سمیت تدخینی گیاهان بومادران سفید (Achillea millefolium L.) و بومادران زرد (Achillea filipendulina Lam.) روی شپشه¬ی دندانه¬دار برنج (Oryzaephilus surinamensis L. (Coleoptera: Silvanidae)) و کنه¬ی تارتن دولکه¬ای (Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae)) بررسی شد. اجزای شیمیایی اسانس¬ها هم با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی-طیف¬سنج جرمی مطالعه شد. تجزیه¬ی شیمیایی اسانس¬ها نشان داد که 8،1-سینئول (17/13 درصد)، نرولیدول (87/12 درصد)، آلفا-کوبنون (35/12 درصد)، آرتمیزیا کتون (69/6 درصد) و آلفا-ترپینئول (27/5 درصد) ترکیبات عمده¬ی اسانس بومادران سفید بودند. ترکیبات ترپنی 35/96 درصد از مجموع ترکیبات شناسایی شده اسانس را به¬خود اختصاص دادند. 77/94 درصد از مجموع ترکیبات شناسایی شده¬ی اسانس بومادران زرد از نوع ترکیبات ترپنی بودند که در بین آنها ژرانیول (95/36 درصد)، بورنئول ال (58/9 درصد)، 8،1-سینئول (98/5 درصد)، کوپایین (81/5 درصد) و فارنسول (94/3 درصد) ترکیبات عمده¬ی این اسانس بودند. غلظت¬های آزمایش شده¬ی اسانس¬ها به¬طور معنی¬داری روی هر دو آفت بندپا سمی بودند. همبستگی مستقیمی بین لگاریتم غلظت-ها و مرگ و میر آفات به¬دست آمد. تجزیه¬ی پروبیت داده¬ها نشان داد که غلظت کشنده¬ی 50 درصد اسانس بومادران زرد برای شپشه¬ی دندانه¬دار برنج و کنه¬ی تارتن دولکه¬ای به¬ترتیب (232/15-366/10) 121/12 و (564/7-018/5) 043/6 میکرولیتر بر لیتر می¬باشد. این مقادیر برای اسانس بومادران سفید به¬ترتیب (433/20-195/16) 977/17 و (126/8-140/6) 995/6 میکرولیتر بر لیتر برآورد شد. بنابراین، کنه¬ی تارتن دولکه¬ای در برابر هر دو اسانس از شپشه¬ی دندانه¬دار برنج حساس¬تر بود. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، اسانس¬های غنی از ترکیبات ترپنی بومادران سفید و بومادران زرد پتانسیل بالایی در مدیریت شپشه¬ی دندانه¬دار برنج و کنه¬ی تارتن دولکه¬ای داشته و می¬توانند به¬عنوان جایگزین¬هایی مناسبی برای ترکیبات شیمیایی خطرناک در نظر گرفته شوند. |
Subjects: | Research Projects |
Divisions: | Subjects > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Plant Sciences Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Plant Sciences |
Date Deposited: | 23 Jun 2019 08:46 |
Last Modified: | 23 Jun 2019 08:46 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/8235 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |