Susceptibility of chlorophyll index of chickpea genotypes under salt stress

یاری, نگار and سفالیان, امید and اصغری, علی and کریمی زاده, رحمت الله and حسنیان, سمیرا Susceptibility of chlorophyll index of chickpea genotypes under salt stress. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
J-00236-AC.pdf

Download (484kB)

Abstract

Salinity stress is a non-toxic and important limiting factor for crop production. Due to the increasing salinity of the country, identification of salinity tolerant genotypes in crops such as chickpea is important in areas where salinity is high. This experiment was carried out in a greenhouse of Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardebili, in a randomized complete block design with three replications. First factor: 19 chickpea genotypes and the second factor was salinity stress 3 levels (control, 0.05 and 0.1 mM sodium chloride). The results of this study showed that salinity levels reduced the chlorophyll index in chickpea. Among the genotypes, the highest chlorophyll index was obtained in Genotype 1 and the lowest was observed in Genotype 19. In interaction of salinity and chickpea genotypes, genotype 11 had the highest chlorophyll index. Also, the lowest chlorophyll index in chickpea was in genotypes 17 and 19. The results of this study showed that genotype 1 is susceptible to cultivation in high salinity areas among genotypes.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: بررسی پایداری شاخص کلروفیل ژنوتیپ های نخود تحت تنش شوری
Persian Abstract: تنش شوری یک عامل غیرزنده و مهم محدود کننده تولید گیاهان زراعی است. با توجه به گسترش روز افزون شوری در کشور، شناسایی ژنوتیپ های متحمل به شوری در گیاهان زراعی از جمله نخود در مناطقی که شوری بالایی دارند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این آزمایش به صورت گلدانی در گلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول: 19 ژنوتیپ نخود و فاکتور دوم تنش شوری شامل 3 سطح (شاهد، 05/0 و 1/0 میلی مولار نمک کلرید سدیم) بودند. نتایج این پژوهش نشان داد سطوح شوری سبب کاهش شاخص کلروفیل در نخود شد. در بین ژنوتیپ های مورد بررسی بالاترین شاخص کلروفیل در ژنوتیپ 1 بدست آمد و کمترین نیز در ژنوتیپ 19 مشاهده شد. در اثر متقابل شوری و ژنوتیپ های نخود نیز مشاهده شد ژنوتیپ 11 بالاترین شاخص کلروفیل را داشت. کمترین شاخص کلروفیل در نخود نیز مربوط به ژنوتیپ های17 و 19 بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که از بین ژنوتیپ های مورد بررسی، ژنوتیپ 1 مستعد کشت در مناطق با شوری بالاست.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:00
Last Modified: 22 Aug 2019 08:00
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9417

Actions (login required)

View Item View Item