ترکمان, سودا and سفالیان, امید and زارع, ناصر and حسنیان, سمیرا In vitro evaluation of antibacterial of the essential oil and extract of Mentha pulegium. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
J-00137-AD.pdf Download (666kB) |
Abstract
The present study was done to investigate antibacterial effects of ethanolic extract and essential oil of Mentha pulegium against Escherichia coli and Staphylococcus aureus respectively. Both strains of bacteria were cultured in LB agar. Paper disks 6mm in diameter containing different concentrations of extract and essential oil of Mentha pulegium. Then the disks were placed on the LB agar media and inhibition at 37 ºC for 24 hours. The results of the disk diffusion test showed that there were significant differences in the diameter of the zone of inhibition (IZ) between the extract and essential oil of Mentha pulegium in different concentrations. In vitro investigation of both extract and essential oil of the plant showed the minimum inhibitory concentrations (MIC) of Satureja isophylla extract against Escherichia coli and Staphylococcus aureus were 240 and 200 mg/ml respectively. Moreover, MIC and minimum bactericidal concentrations (MBC) of Mentha pulegium essential oil against Escherichia coli were 200 and 240 µl/ml and against Staphylococcus aureus were 200 mg/ml (MIC and MBC = 200 µl/ml), respectively.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | بررسی درون آزمایشگاهی اثر آنتی¬باکتریال عصاره و اسانس گیاه پونه (Mentha pulegium) |
Persian Abstract: | در مطالعه حاضر اثر عصاره و اسانس گیاه پونه بر خواص آنتی¬باکتریال باکتری¬های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور هر دوسویه باکتری بهطور جداگانه بر روی محیط LB آگار کشت داده شدند سپس دیسک-های 6 میلی¬متری از عصاره و اسانس گیاه پونه حاوی غلظت¬های متفاوت از عصاره و اسانس این گیاه، تهیهشده و بر روی محیط حاوی باکتری قرار گرفت سپس به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد نگهداری شد. نتایج حاصل از تست دیسک فیوژن نشان داد که اختلاف معنی¬داری در قطر عدم حاله رشد بین عصاره و اسانس¬ گیاه پونه وجود دارد. همچنین بررسی¬های آزمایشگاهی از تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره و اسانس گیاهان پونه نشان داد که مقدار MIC برای باکتری¬های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس تیمار شده با عصاره گیاه پونه به ترتیب برابر با 240 و 200 میلی¬گرم بر میلی¬لیتر بودند. همچنین این نتایج نشان دادند میزان MIC و MBC اسانس گیاه پونه بر باکتری اشرشیاکلی به ترتیب برابر 200 و 240 میکرو لیتر بر میلی¬لیتر بود درحالیکه میزان MIC و MBC برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس برابر 200 میکرو لیتر بر میلی¬لیتر بود. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 08:03 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 08:03 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9420 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |