صیادمنصور, مریم and حیدری, مختار and رحمتی جنیدآباد, مصطفی and صالحی سلمی, محمدرضا Evaluation of some Quantitative TraitsandProfile of Fatty Acids of Walnutgenotypesof Izeh (Khuzestan Province). In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
H-00340-AC.pdf Download (572kB) |
Abstract
Walnut is one of the native fruits of Iran which due to its propagation with seeds has great genetic diversity in Iran. Although the quantitative and qualitative characteristics of walnut fruit have been studied in different parts of Iran, there is no report on the genetic variation of walnut in Khuzestan province. In the present study, some quantitative characteristics of fruit and profile of fatty acids in 14 genotypes of Izeh (Sheivand, Haji Kamal and Sadat Husseini regions) were investigated. Results showed that fruit dimensions, fruit shape indices, fruit weight and kernel percentage were significantly different in walnut genotypes. Analysis of walnut oil fatty acids in 14 genotypes showed that Sheivand-1 had the highest amount of linoleic acid (60.88%). Sadat Husseini-A had the highest oleic acid (35.76%). The highest amount of saturated fatty acids (SFA) was in Haji Kamal- D, Monounsaturated fatty acids (MUFA) in Sadat Husseini-A and polyunsaturated fatty acids (PUFA) in Sheivand-1 (11.87, 36, 72.59, respectively). The results showed genetic variation of walnut stands in Izeh region. It is suggested that further studies be carried out on the genetic variation of walnut in Khuzestan province and the possibility of expanding walnut cultivation in southwestern Iran.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | ارزیابی برخی صفات کمی میوه واسیدهای چرب روغن توده های گردوی منطقه ایذه(استان خوزستان) |
Persian Abstract: | گردو یکی از خشک میوه های بومی ایران است که به دلیل تکثیر با بذر تنوع ژنتیکی زیادی در ایران دارد. اگرچه ویژگی های کمی و کیفی میوه گردو در نقاط مختلف ایران مورد بررسی قرار گرفته است ولی در مورد تنوع ژنتیکی گردو در استان خوزستان گزارشی منتشر نگردیده است. در پژوهش حاضر برخی خصوصیات کمی میوه و اسیدهای چرب روغن در 14 توده گردوی بومی ایذه (مناطق شیوند، حاجی کمال و سادات حسینی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند ابعاد میوه، شاخص های شکل میوه، وزن میوه و درصد مغز در توده های گردوی ایذه تفاوت معنی داری داشتند. آنالیز اسیدهای چرب روغن گردو در 14 توده نشان داد توده شیوند دارای بیشترین لینولئیک اسید بود (88/60 درصد). توده سادات حسینی A دارای بیشترین اولئیک اسید بود (76/35 درصد). بیشترین مقدار اسیدهای چرب اشباع (SFA) در حاجی کمال D ، اسیدهای چرب غیر اشباع تک زنجیره ای (MUFA) در تودهسادات حسینی Aو اسیدهای چرب غیر اشباع چند زنحیره ای در توده شیوند-1 وجود داشت ( به ترتیب87/11، 36، 59/72).نتایج آزمایش نشان دهنده تنوع ژنتیکی توده های گردو در منطقه ایذه بود. پیشنهاد می گردد در زمینه بررسی تنوع ژنتیکی گردو در استان خوزستان مطالعات بیشتری انجام گردد و امکان گسترش کشت گردو در جنوب غربی ایران مورد بررسی قرار گیرد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 08:07 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 08:07 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9428 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |