Drying kinetics of green bell pepper slices in a spouted bed dryer

مرادی, مهدی and عزیزی, سعدی and نیاکوثری, مهرداد and کامگار, سعادت Drying kinetics of green bell pepper slices in a spouted bed dryer. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
G-00185-AC.pdf

Download (506kB)

Abstract

Moisture content of harvested green bell pepper is about 95 % (wet basis) which cause to deteriorate and reduce its quality during storage. Drying is one of the most effective methods for maintenance of agricultural products. Therefore, in the present study, drying process of green bel pepper slices in an Ir-assisted spouted bed dryer with heat carrier inert particles was investigated. In order to evaluate the drying process, a completely randomized factorial design with three replications was used. Independent factors in the drying experiments were drying air temperature (50, 60, and 70 C), mass percentage of inert particle to the drying slice (0, 25, and 50 %) and slice size of green bell pepper (1.44, 3.24, and 7.84 cm2). Measured factor was drying time of green bell pepper slices to reduce their moisture content from 95 % to 10 % (wet basis). analysis of variance showed all independent factors had significant on the drying time.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: سنتیک خشک کردن تکه های فلفل دلمه ای در یک خشک کن بستر جهنده
Persian Abstract: محتوای رطوبت فلفل دلمه ای برداشت شده از مزرعه حدود 95 درصد بوده که موجب فسادپذیری و افت کیفیت آن هنگام ذخیره¬سازی می‌شود. یکی از موثرترین روشها برای حفظ کیفیت آن خشک کردن است. بنابراین در تحقیق حاضر به بررسی فرایند خشک شدن ورقه¬های فلفل¬دلمه¬ای با استفاده از یک خشک¬کن بستر جهنده مجهز به مادون قرمز و ذرات بی¬اثر پرداخته می¬شود. به منظور ارزیابی فرایند خشک شدن قطعه¬های فلفل¬دلمه¬ای در خشک¬کن طرح آزمایشی کاملاً تصادفی در قالب فاکتوریل در سه تکرار به کار گرفته شد. صفات مستقل اعمال شده در آزمایش‌های خشک کردن عبارت بودند از: دمای هوای خشک¬کننده (50، 60 و 70 درجه سلسیوس)، نسبت جرم ذرات حامل انرژی به جرم توده محصول (0، 25 و 50 درصد) و اندازه‌ی سطح قطعه‌های محصول (44/1، 24/3 و 84/7 سانتی‌مترمربع). صفت مورد اندازه¬گیری، زمان مورد نیاز برای کاهش محتوای رطوبت محصول از 95 درصد به 10 درصد بر اساس تر بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاثیر همه صفات اعمال شده بر زمان خشک شدن معنی دار می باشد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:13
Last Modified: 22 Aug 2019 08:13
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9440

Actions (login required)

View Item View Item