Investigating of drying kinetics of lemon verbena leaves in a solar cabinet dryer

مرادی, مهدی and قاسمی ابنوی, جاوید and کارپرورفرد, سیدحسین Investigating of drying kinetics of lemon verbena leaves in a solar cabinet dryer. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
G-00185-AB.pdf

Download (1MB)

Abstract

Proper drying of pharmaceutical plants can increase their shelf time. Lemon verbena leaves with initial moisture content of 240% (dry basis) harvested from farm which in order to present for customers, its moisture content should be reduced to about 10 % (dry basis). There are different methods for dehydration of lemon verbena leaves from which a solar dryer was used in the present research. For evaluation of the solar dryer, a completely randomized design in a factorial form at three replications was performed. Independent factors were as air velocity (2, 2.5, and 3 m/s), air temperature (30, 40, and 50 C), and equivalent diameter of tray mesh size (3, 6, and 10 mm). Measured factor was drying time to reduce moisture content of leaves from 240 % to 10 % (dry basis). Analysis of variance showed significant effect of independent factors on the drying time so that with increase of the air temperature and velocity drying time of the leaves reduced. However, the mesh tray size depending on the other conditions showed different effects on the drying time.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: بررسی سنتیک خشک شدن برگ‌های به لیمو در یک خشک کن خورشیدی کابینتی
Persian Abstract: خشک کردن صحیح گیاهان دارویی می تواند باعث افزایش زمان ماندگاری آنها گردد. گیاه دارویی به‌لیمو با رطوبت اولیه حدود 240% (برمبنای خشک) از مزرعه برداشت می‌شود که به منظور انبارکردن و عرضه آن به بازار، باید رطوبت آن به حدود 10 درصد (برمبنای خشک) کاهش یابد. روش‌های مختلفی برای خشک کردن برگ‌های به لیمو وجود دارد که در تحقیق حاضر، از یک خشک‌کن خورشیدی کابینتی برای خشک کردن لایه نازک برگ‌های به لیمو استفاده شد. به منظور ارزیابی خشک‌کن مذکور، یک طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. صفات مستقل عبارت بودند از: سرعت هوا (2، 5/2 و3 متر بر ثانیه)، دمای هوا (30، 40 و 50 درجه سلسیوس) و قطر معادل مش سینی محصول (3، 6 و 10 میلی‌متر). صفت مورد اندازه‌گیری زمان خشک‌شدن برگ‌های به‌لیمو به منظور رسیدن رطوبت از 240% (برمبنای خشک) به رطوبت 10% (بر مبنای خشک) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سرعت و دمای هوا و اندازه مش سینی محصول اثر معنی‌داری بر زمان خشک‌شدن برگ گیاه دارویی به‌لیمو دارند. بر این اساس، با افزایش سرعت و دمای هوا زمان خشک‌شدن محصول کاهش یافت. تاثیر اندازه مش سینی بر زمان خشک شدن تحت سایر شرایط خشک شدن متفاوت بود.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:13
Last Modified: 22 Aug 2019 08:13
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9441

Actions (login required)

View Item View Item