Effect of Processing Amaranth on performance and economic parameters in laying hens

دیواری, ندا and کیانفر, روح اله and ميرقلنج, سيد علي and جانمحمدي, حسين Effect of Processing Amaranth on performance and economic parameters in laying hens. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00348-AC.pdf

Download (419kB)

Abstract

This study was designed to evaluate effect of processing Amaranth grain (Amaranthus hybridus) on performance and economic parameters in laying hens. A total of 96 Hy-Line W-36 laying hens (67-wk-old) were divided into four groups with six replicates per group (four birds per replicate) and fed one of the four experimental diets. Standard conditions of formulation diets were determined according to the Hy-Line W-36 catalog. The duration of the experiment was 6 weeks. The experimental treatments consisted of four levels of processing amaranth grain that included control group (0% and based on corn and soybean) and levels of 5, 10 and 15%. The results showed that feeding the processing amaranth grain at high levels of consumption decreased performance (P<0.05). Feeding amaranth increased ECR and PCR (P<0.05). The use of processing amaranth in laying hens diet was similar and close to the control group on feed cost for kg egg, total cost of kg egg and total cost of kg egg (P>0.05). In conclusion showed that the necessity of enzymatic of processing Amaranth grain is essential to be able to compete economically with other cereals and supplementation of diet. Productive Amaranth grain in iran can be developed in poultry nutrition and has a promising potential and making amaranth a feedstuff.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: اثر آمارانت فرآوری روی عملکرد تولید و پارامترهای¬ اقتصادي در مرغان تخم-گذار
Persian Abstract: هدف این پژوهش بررسی اثر دانه آمارانت (Amaranthus hybridus) فرآوری روی عملکرد تولید و پارامترهای اقتصادي در مرغان تخم¬گذار بود. این آزمایش با استفاده از 96 قطعه مرغ تخم¬گذار لگهورن سویه تجاری Hy-line (W36) 67 هفته، در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل چهار تیمار و هر تیمار شامل شش تکرار 4 پرنده¬ای طراحی شد. طول دوره آزمایش 6 هفته بود. شرایط پرورشی و فرمولاسیون جیره‌ها مطابق توصیه راهنمای کاتالوگ (W36) Hy-line صورت گرفت. تیمارها شامل گروه شاهد (سطح صفر و بر پایه ذرت و سویا) و سطوح 5، 10 و 15 درصد دانه آمارانت فرآوری بود. نتایج نشان داد که مصرف دانه آمارانت فرآوری باعث کاهش عملکرد تولید گردید (05/0P<) مصرف آمارانت ضریب تبدیل انرژی و پروتئین را افزایش داد (05/0P<). استفاده از آمارانت فرآوری در جیره مرغان تخمگذار برای پارامترهای هزینه خوراک و قیمت تمام شده تخم¬مرغ و سود حاصل از فروش مشابه گروه کنترل بود (05/0P>). نتایج کلی نشان داد که ضرورت فرآوری آنزیمی دانه فرآوری آمارانت ضروری بوده تا بتواند با سایر غلات در مکمل¬سازی جیره¬های غذایی رقابت نماید. بهرحال تولید دانه آمارانت در ایران می¬تواند در تغذیه طیور توسعه یابد و دارای یک پتانسیل امیدوارکننده به منظور مصرف خوراک دام و طیور است.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:26
Last Modified: 22 Aug 2019 08:26
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9469

Actions (login required)

View Item View Item