Effect of Nigella Sativa Meal with Multi Enzyme on Growth Performance and Relative Weight of Carcass Components of Broiler Chickens

ارشادی, داود and نوید شاد, بهمن and محب الدینی, حسین and میرزایی آقچه قشلاق, فرزاد Effect of Nigella Sativa Meal with Multi Enzyme on Growth Performance and Relative Weight of Carcass Components of Broiler Chickens. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00342-AB.pdf

Download (664kB)

Abstract

This study was conducted to evaluation the effect of nigella sativa meal and multi enzyme on growth performance indices in broiler chickens including feed intake, weight gain and feed conversion ratio and relative weight of carcass components. The experiments were carried out in a completely randomized design with five treatments in four replicates and 4 chicken in each replicate and a total of 80 chickens. Broiler chickens was fed with rations including: without nigella sativa meal and enzymes (control), 7.5% nigella sativa meal (without enzymes), 7.5% nigella sativa meal with 0.2% multi enzyme, 15% nigella sativa meal (without enzymes) and 15% nigella sativa meal with 0.2% multi enzyme for 42 days. The results showed that during the growth period, different treatments did not have a significant effect on feed consumption, daily weight gain and feed conversion. The use of levels of 7.5% nigella sativa meal in broiler chickens diet had higher daily gain in the finisher period and the total period than those fed with 15% without enzyme, which was resulted in higher body weight in these groups. Feed intake and feed conversion ratio of different experimental groups in the finisher period and the total period with 7.5% nigella sativa meal had decrease significantly. The use of different levels of nigella sativa meal and enzymes did not have a significant effect on carcass percentages and carcass components, only the using 15% nigella sativa meal without enzymes in diet increased the ratio of intestinal length to live weight compared to other treatments According to the results of this study, the use of levels of 7.5% nigella sativa meal and enzyme in had a positive effect on body weight gain in broiler chickens.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: اثر کنجاله سیاه دانه و مولتی آنزیم بر عملکرد رشدی و وزن نسبی اجزای لاشه جوجه-های گوشتی
Persian Abstract: این پژوهش به منظور بررسی تأثیر کنجاله سیاه دانه به همراه آنزیم بر شاخص‌های عملکرد رشد (شامل مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی) و وزن نسبی اجزای لاشه جوجه¬های گوشتی انجام گرفت. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار در پنج تکرار و تعداد 14 قطعه جوجه گوشتی از هر دو جنس در هر تکرار و جمعاً با 350 قطعه انجام شد. جوجه¬های گوشتی با جیره بدون کنجاله سیاه دانه و آنزیم (شاهد)، 5/7 درصد کنجاله سیاه دانه (بدون آنزیم)، 5/7 درصد کنجاله سیاه دانه همراه با 2/0 درصد مولتی آنزیم، 15 درصد کنجاله سیاه دانه (بدون آنزیم) و 15 درصد کنجاله سیاه دانه همراه با 2/0 درصد مولتی آنزیم برای مدت 42 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که، تیمارهای آزمایشی مختلف در دوره رشد بر مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی تاثیر معنی¬داری نداشتند. استفاده از سطح 5/7 درصد کنجاله سیاه دانه در جیره جوجه-های گوشتی نسبت به گروه¬های تغذیه شده با سطح 15 درصد میزان مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه بیشتری در دوره پایانی و کل دوره داشتند، که در نتیجه آن وزن بدن نهایی نیز در این گروه¬ها بالاتر بود (05/0P<). کنجاله سیاه دانه در سطح 5/7 درصد منجر به کاهش معنی¬دار ضریب تبدیل غذایی در دوره پایانی و کل دوره نسبت به سطح 15 درصد کنجاله گردید (05/0P<). استفاده از سطوح مختلف کنجاله سیاه دانه و آنزیم بر درصد لاشه و اجزای لاشه تاثیر معنی¬داری نداشت، تنها استفاده از 15% کنجاله سیاه دانه بدون آنزیم در جیره سبب افزایش نسبت طول روده به وزن زنده در مقایسه با سایر تیمارها شد (05/0>P). با توجه به نتایج تحقیق حاضر، استفاده از سطح 5/7 درصد کنجاله سیاه دانه تاثیر مثبتی بر افزایش وزن بدن جوجه-های گوشتی نشان داد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:27
Last Modified: 22 Aug 2019 08:27
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9472

Actions (login required)

View Item View Item