Dry matter and crude protein degradability of mushroom compost and stipe estimated by in vitro techniques

بزیون, بهزاد and تقی زاده, اکبر and پایا, حمید and حسین خانی, علی Dry matter and crude protein degradability of mushroom compost and stipe estimated by in vitro techniques. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00261-AC.pdf

Download (383kB)

Abstract

The aim of this study was to determine of dry matter and crude protein disappearance using In vitro techniques. The obtained data was completely randomized design were analyzed using SAS procedures. In vitro dry matter disappearance of mushroom stipe at all of the incubation time was higher than the other feedstuffs at all of the incubation times. Dry matter degradability of the mushroom stipe, alfalfa hay and mushroom compost at the 72 h of the incubation time were 89.4,53.1 and 48.3 (% DM), respectively. In vitro crude protein disappearance of the, mushroom stipe, alfalfa hay and mushroom compost at the 72 h of the incubation time were 70.0,59.1 and 48.3 (% DM), respectively. These results indicated that mushroom stipe had a dry matter and crude protein degradability higher than last bloom alfalfa and this data can be used in ruminant diet formulation.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: تعیین خصوصیات تجزیه پذیری ساقه و کمپوست قارچ دکمه¬ای سفید با استفاده از روش آزمایشگاهی
Persian Abstract: هدف از انجام این تحقیق تعیین میزان ناپدید شدن ماده خشک و پروتئین به روش آزمایشگاهی بود. این تحقیق در قالب طرح کامل تصادفی برای سه ماده خوراکی ساقه قارچ، یونجه و کمپوست قارچ، اجرا و داده های حاصل با نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ساقه قارچ بیشترترین میزان ناپدید شدن ماده خشک را در بین مواد خوراکی مورد آزمایش و تمامی ساعت¬های انکوباسیون با اختلاف معنی داری به خود اختصاص داد. میزان ناپدید شدن ماده خشک ساقه قارچ، یونجه و کمپوست در ساعت 72 پس از انکوباسیون به ترتیب 4/89، 1/53 و 3/48 بر اساس درصد ماده خشک بود. ناپدید شدن پروتئین برای ساقه قارچ با اختلاف معنی داری در تمامی ساعت¬های انکوباسیون بیشتر از بقیه خوراک¬ها بود. میزان ناپدید شدن پروتئین ساقه قارچ، یونجه و کمپوست در ساعت 72 پس از انکوباسیون به ترتیب 0/70، 1/59 و 3/48 بر اساس درصد ماده خشک بود. نتایج نشان داد ساقه قارچ دارای تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین بالاتری از یونجه اواخر گلدهی بوده، بنابراین می¬توان از نتایج آزمایش در تنظیم جیره¬های نشخوارکنندگان استفاده کرد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:33
Last Modified: 22 Aug 2019 08:33
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9488

Actions (login required)

View Item View Item