بزیون, بهزاد and تقی زاده, اکبر and پایا, حمید and حسین خانی, علی Determination of nutritive values of White button mushroom compost and stipe by gas production method. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00261-AB.pdf Download (478kB) |
Abstract
The aim of this study was to determine of nutrtive value (chemical composition: dry matter, crude protein, Ash, ether extract, neutral detergent fibre and acid detergent fibre of stipe and compost the spent white button mushroom substrates. Difference between feedstuffs in chemical composition and gas production data were analyzed using the Analysis of Variation model. The values of dry matter, crude protein, crude ash, ether extract, neutral detergent fiber and acid detergent fiber in mushroom stipe were 10.3,16.8, 8.6, 3.48, 31.5 and 13.4, also for mushroom compost were 42.4, 12.8, 42.41, 3.14, 21.5 and 16.2 and results for alfalfa were 96.4, 12.6, 9, 2.2, 38.6 and 32.3, respectively. After 120 h of incubation, mushroom stipe and mushroom compost had the greatest and lowest gas production volume among the test feeds (228 and 112 ml/g DM, respectively). The gas production potential amounts of the mushroom stipe, alfalfa hay, and mushroom compost were obtained 223, 200 and 114 ml/g DM, respectively. Rate of gas production for alfalfa hay, mushroom stipe, and mushroom compost were 0.08, 0.07 and 0.03 (h-1) respectively. These results indicated that mushroom stipe had a nutritive value higher than last bloom alfalfa and it can be used as a part of ruminants ration.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | تعیین ارزش غذایی پسماند ساقه و کمپوست قارچ دکمه¬ای سفید با استفاده از روش تولید گاز |
Persian Abstract: | هدف از انجام این تحقیق تعیین ترکیبات شیمیایی و بررسی کینتیک هضم کمپوست و ساقه قارچ دکمه¬ای سفید با استفاده از روش تولید گاز بود. این تحقیق در قالب طرح کامل تصادفی برای سه ماده خوراکی ساقه و کمپوست قارچ و یونجه اجرا و داده های حاصل با نرم افزارSAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقادیر ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر خام، عصاره اتری، دیواره سلولی نامحلول در شوینده خنثی و دیواره سلولی نامحلول در شوینده اسیدی در ساقه قارچ به ترتیب 3/10، 8/16، 6/8، 48/3، 5/31 و4/13 و در کمپوست قارچ به ترتیب 4/42، 8/12، 41/42، 14/3، 5/21 و 2/16 و در یونجه 4/96، 6/12، 9، 2/2، 6/38 و 3/32 بود. پس از 120 ساعت انکوباسیون مواد خوراکی در مایع شکمبه، ساقه قارچ بیشترین و کمپوست قارچ کم¬ترین میزان گاز تولیدی را به خود اختصاص دادند. پتانسیل تولید گاز ساقه قارچ، یونجه و کمپوست به ترتیب 01/223، 0/200 و 53/114 میلی لیتر گاز به ازای هر گرم ماده خشک بدست آمد. نرخ تولید گاز (در ساعت) برای یونجه 08/0،ساقه قارچ 07/0 و کمپوست قارچ 03/0 بود. نتایج نشان داد ساقه قارچ دارای ارزش تغذیه¬ای بالاتری از یونجه اواخر گلدهی بوده، بنابراین می¬توان از آن بعنوان بخشی از جیره نشخوارکنندگان استفاده کرد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 08:33 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 08:33 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9489 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |