صفری, رشید and صفری, داود and بشارتی, مقصود and شیخلو, محمدرضا Effect of Malva Sylvstris, Foeniculum vulgare, Portulaca oleracea Syzgium aromaticum extracts on in vitro gas production and degradability of feedlot lambs diets. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00242-AB.pdf Download (533kB) |
Abstract
The aim of this study was to determine the effect of plant extracts of Malva Sylvstris (Mallow), Foeniculum vulgare (Fennel), Portulaca oleracea (Purslane) and Syzgium aromaticum (Pink) on in vitro gas production (GP), dry matter and organic matter degradability as completely randomized design with five treatments. Experimental treatments were: 1) control diet (basal diet without any additive); 2) basic diet plus 40 mg of fennel extract per kg of dry matter (Fennel), 3) basic diet plus 40 mg of Mallow extract (Mallow), 4) basic diet plus 40 mg of Purslane extract (Purslane), 5) basic diet plus 40 mg of Pink extract (Pink). The results of GP indicated that, control and fennel treatments significantly produced more gas than Purslane and pink. Also Purslane and pink extracts were significantly effective in reducing gas production in compare to control but, Fennel extract had highest GP in all treatments that does not significantly differ with control. Therefore, due to the significant increase in pH of the culture medium and the numerical reduction of ammonia nitrogen in Purslane treatment compared to the control treatment, which together with a significant decrease in total gas production, Purslane extract recommended to use because of its positive effects on microbial fermentation.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | تاثیر عصارههای پنیرک، رازیانه، خرفه، میخک بر تولید گاز و تجزیه پذیری آزمایشگاهی در جیره پرواری گوسفند |
Persian Abstract: | هدف از اين پژوهش تعيين تاثیر عصارههای گیاهان پنیرک، رازیانه، خرفه و میخک بر مقدار توليد گاز جیره پرواری و تجزیه پذیری ماه خشک و ماده آلی در شرایط آزمایشگاهی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و ۴ تکرار بود. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره شاهد (جیره آزمایشی بدون هر گونه افزودنی)، 2) جیره پایه بعلاوه 40 میلیگرم عصاره رازیانه در کیلوگرم جیره ، 3) جیره پایه بعلاوه 40 میلیگرم عصاره پنیرک، 4) جیره پایه بعلاوه 40 میلیگرم عصاره خرفه، 5) جیره پایه بعلاوه 40 میلیگرم عصاره میخک بود. نتایج تولید گاز نشان داد دو گروه شاهد و رازیانه در مقایسه با خرفه و میخک بطور معنیداری تولید گاز بیشتری داشتند (05/0P<). همچنین تیمارهای خرفه و میخک نسبت به تیمار شاهد بطور معنیداری در کاهش تولید گاز موثر بودند ولی تیمار رازیانه حداکثر تولید گاز را داشت هرچند با تیمار شاهد اختلاف معنیداری مشاهد نشد. بنابراین با توجه به افزایش معنی دار pH محیط کشت در تیمار خرفه نسبت به تیمار شاهد و کاهش عددی نیتروژن آمونیاکی که همراه با کاهش معنی دار کل گاز تولیدی بود می توان استفاده از عصاره گیاه خرفه را جهت بهربرداری از اثرات مثبت آن بر تخمیر میکروبی پیشنهاد کرد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 08:34 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 08:34 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9491 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |