عسگری زرگر, حسن and شیخ زاده, پریسا and زارع, ناصر and بلندی عموقین, ماهرخ Use of ascorbic acid to improve germination and growth of Pinto bean seedlings. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00233-AB.pdf Download (1MB) |
Abstract
In order to investigate the effect of ascorbic acid priming on germination and seedling growth of pinto beans, a completely randomized design was conducted in Seed Laboratory of Mohaghegh Ardabili University. The treatments consisted of seeds priming with ascorbic acid in three concentrations of 50, 100 and 200 ppm for 6, 12, 24 and 48 h, and control seeds. The results showed that seed priming with ascorbic acid had a significant effect on germination percentage and germination rate, mean germination time, seedling length and dry weight of pinto bean seedlings. The highest germination percent and maximum seedling length were observed in priming seeds with 100 ppm ascorbic acid for 24 hours. The highest germination rate, the highest average seedling dry weight and the lowest mean germination time were observed in priming seeds with 100 ppm ascorbic acid for 48 hours. Among the treatments, the lowest germination and seedling growth was observed in control treatment. Therefore seed priming with a concentration of 100 ppm ascorbic acid for 24 hours and 48 hours, compared to other pretreatments of seed, increased the growth indices and germination of seeds of pinto beans. Therefore, seed priming with ascorbic acid can be used as a key factor in improving the germination and seedling growth of pinto bean seedlings.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | استفاده از اسیدآسکوربیک جهت بهبود جوانه¬زنی و رشد گیاهچه¬های لوبیا¬چیتی |
Persian Abstract: | به¬منظور بررسی تاثیر پیش¬تیمار اسید¬آسکوربیک بر بهبود جوانه¬زنی و رشد گیاهچه¬های لوبیا¬ چیتی، آزمایشی به¬صورت طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه بذر دانشگاه محقق اردبیلی انجام گرفت. تیمارهای مورد مطالعه شامل پیشتیمار بذر با اسید آسکوربیک در سه غلظت 50، 100 و 200 پی¬پی¬ام به¬مدت¬های 6، 12، 24 و 48 ساعت و بذرهای شاهد بود. نتایج نشان داد، پیش¬تیمار بذر با اسیدآسکوربیک تاثیر معنیداری بر درصد و سرعت جوانه¬زنی، میانگین مدت جوانه¬زنی، طول و وزن خشک گیاهچههای لوبیاچیتی داشت. بیشترین درصد جوانه¬زنی و بیشترین میانگین طول گیاهچه در بذرهای پیش¬تیمار شده با غلظت 100 پی¬پی¬ام اسید آسکوربیک به¬مدت 24 ساعت به¬دست آمد. بیشترین سرعت جوانه¬زنی، بیشترین میانگین وزن خشک گیاهچه و کمترین میانگین مدت جوانه¬زنی در بذرهای پیش¬تیمار شده با غلظت 100 پی¬پی¬ام اسید آسکوربیک به¬مدت 48 ساعت مشاهده شد. در بین تیمارهای مورد مطالعه، کمترین میزان جوانهزنی و رشد گیاهچه در تیمار شاهد مشاهده شد. بنابراین پیش¬تیمار بذر با غلظت 100 پی¬پی¬ام اسید آسکوربیک به مدت¬های 24 و 48 ساعت نسبت به سایر پیش¬تیمارهای بذری، باعث افزایش بیشتر شاخص¬های رشد و جوانه¬زنی بذرهای لوبیا چیتی شد. بنابراین پیش¬تیمار بذر با اسید آسکوربیک را می¬توان به-عنوان یک عامل کلیدی، در جهت بهبود وضعیت جوانه¬زنی و رشد گیاهچه¬های لوبیاچیتی استفاده کرد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 08:36 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 08:36 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9494 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |