خسروی مجدر, مهدی and پوربیرامی هیر, یونس and ترابی گیگلو, موسی and چمنی, اسماعیل and ملکی لجایر, حسن The effect of hormones on callus formation in rosemary under in vitro conditions. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00219-AC.pdf Download (620kB) |
Abstract
Rosemarinus officinalis L. is a plant, evergreen and perennial, very aromatic with woody stems that has many uses in medicine. This plant belongs to the mint family and its origin is reported in the Mediterranean region of southern Europe. This plant is a very rich source of bioactive phenols and this has led to its use in the manufacture of herbal medicines. Rosemary has a high nutritional value due to its many vitamins and minerals and is used in food production. It has high antioxidant properties due to its quantity and quality of polyphenolic compounds. The most important of these compounds are rosemary acid, carnosic acid, caffeic acid, thymol and carnosol. The present experiment was carried out to investigate the effect of hormones on morphological and callus formation in rosemary plant under in vitro conditions. The rosemary leaf was isolated from the terminal branch, then analyzed in MS medium containing 4 different hormonal compounds including D-4,2, TDZ, BAP and quinine using a completely randomized factorial experiment with 3 replications for 2 months. Conclusion: In this study weights and number of shoots formed in different hormonal compounds were evaluated. The results showed that the maximum amount of callus weight (6.5 mg) was 2.0 mg / l TDZ. The highest number of branches was 3.7 in TDZ at 2 mg / l.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | بررسی تأثیر هورمون¬ها بر کالوس¬زایی در گیاه رزماری تحت شرایط درون شیشهای |
Persian Abstract: | رزماری (Rosemarinus officinalis L ) گیاهی است، همیشه سبز و چندساله، بسیار معطر با ساقه¬های چوبی که در داروسازی کاربردهای زیادی دارد. این گیاه متعلق به تیره نعناع بوده و منشأ آن نواحی مدیترانه در جنوب اروپا گزارش شده است. این گیاه منبع بسیار غنی از فنول فعال زیستی است و این امر منجر به استفاده از آن در ساخت داروهای گیاهی شده است. رزماری به دلیل داشتن مقدار زیادی ویتامین¬ها و مواد معدنی ارزش غذایی بالایی دارد و در تهیه محصولات غذایی مورد استفاده قرار می¬گیرد. این گیاه دارای خاصیت آنتی¬اکسیدانتی زیادی بوده که این خاصیت به دلیل کمیت و کیفیت ترکیبات پلی فنولی موجود در آن می¬باشد. از مهم¬ترین این ترکیبات می توان به رزماریک اسید، کارنوسیک اسید، کافئیک اسید،تیمول و کارنوسول اشاره نمود. آزمایش حاضر به منظور بررسی تأثیر هورمون¬ها بر صفات مورفولوژیکی و کالوس¬زایی در گیاه رزماری تحت شرایط درون شیشه ای صورت پذیرفت. برگ رزماری از سرشاخه انتهایی جدا شده، پس از آن در محیط MS حاوي 4 تركيب هورموني مختلف شامل D-4,2 ، TDZ ، BAPو كينتين با اسـتفاده از آزمايش فاكتوريل در قالب طرح كاملاً تصادفي با 3، تکرار به مدت 2ماه بررسي شد.. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 08:37 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 08:37 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9496 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |