Effects of Different Levels of Green Tea Leaf on Egg Quality Traits and Total Antioxidant Capacity in laying hens

کنعانی, رضا and میرقلنج, سیدعلی and کیانفر, روح الله and جانمحمدی, حسین Effects of Different Levels of Green Tea Leaf on Egg Quality Traits and Total Antioxidant Capacity in laying hens. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00163-AB.pdf

Download (472kB)

Abstract

An experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of green tea leaf on egg quality traits and total antioxidant capacity of laying hens. In this experiment, 120 W-36 white Leghorn laying hens were allocated to 5 treatments with 6 replicates (4 hen per replicate) in a completely randomized design. Experimental diets were 5 corn-soy based diets, containing 0, 0.5, 1, 1.5% green leaf tea and a basal diet with 500g/ton vitamin E. All diets were fed for 7 weeks. At the end of the experiment, two eggs from each replicate selected and evaluated their quality traits. Also one bird per replicate was selected and after collecting their blood serum, total antioxidant capacity were measured. . Results showed that quality traits of eggs were not affected in hens fed diets containing up to 1.5 % green tea leaf or diet supplemented with Vit.E, butegg yolk color increased with increasing green tea leaf The serum total antioxidant capacity of birds also was significantly improved (P <0.05) with increase green tea leaf in diet. It is concluded that, although use of green tea leaf up to 1.5 % of layer hens diet, could not affect most internal and external quality traits of eggs, but improved blood serum antioxidant capacity.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: اثرات سطوح مختلف برگ چای سبز بر صفات کیفی تخم مرغ و ظرفیت آنتی اکسیدانی خون در مرغ‌های تخم‌گذار
Persian Abstract: آزمایشی به منظور بررسی اثرات افزودن سطوح مختلف برگ چای سبز بر صفات کیفی تخم‌مرغ و ظرفیت آنتی اکسیدانی خون مرغ‌های تخم گذار طراحی شد. در این آزمایش تعداد 120 قطعه مرغ تخم‌گذار لگهورن سفید سویه های-لاین W-36 در سن 60 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی به 5 تیمار با 6 تکرار (4 قطعه برای هر تکرار) اختصاص داده شد. جیره‌های آزمایشی با پروتئین و انرژی یکسان تنظیم شدند که شامل جیره پایه بر پایه ذرت-کنجاله سویا و بدون افزودن پودر برگ چای سبز، جیره پایه همراه با 5/0، 1، 5/1 درصد پودر برگ چای سبز و جیره پایه همراه با ویتامین E نیم کیلوگرم در هر تن جیرهی غذایی بودند که به مدت 7 هفته تغذیه شدند. در انتهای هفته هفتم از هر تکرار دو تخم مرغ انتخاب و صفات کیفی آنها اندازه گیری شد. در آخر دوره، جهت اندازه‌گیری ظرفیت آنتی اکسیدانی پرنده، از هر تکرار 2 پرنده انتخاب، خون‌گیری و سرم آنها جدا شد. نتایج نشان داد که اکثر صفات کیفی تخم‌مرغ تحت تأثیر جیره‌های مختلف آزمایشی قرار نگرفت، و لی با افزایش سطح برگ چای سبز، رنگ زرده تخم مرغ افزایش یافت. در پایان دوره آزمایش، ظرفیت آنتی‌کسیدانی تام سرم خون نیز افزایش معنی‌داری نشان داد (05/0>P). چنین نتیجه‌گیری می‌شود که اگرچه پس از 7 هفته، اکثر صفات کیفی داخلی و خارجی تخم مرغ تحت تأثیر سطوح مختلف پودر برگ چای سبز قرار نگرفت ولی با عث بهبود ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم خون شد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:15
Last Modified: 22 Aug 2019 08:15
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9509

Actions (login required)

View Item View Item