Effect of applying Nitrosa in diets containing almond hull on digestibility and nitrogen balance in sheep

قنبری, الناز and سیف دواتی, جمال and یلچی, طاهر and سیدشریفی, رضا and عبدی بنمار, حسین Effect of applying Nitrosa in diets containing almond hull on digestibility and nitrogen balance in sheep. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00143-AC.pdf

Download (598kB)

Abstract

The purpose of this study was to investigate the effect of Nitrosa (slow-release non-protein nitrogen source) in diets containing almond hull on digestibility and nitrogen balance in sheep. In this study, four adult sheep weighing 49.33 ± 4.59 which were kept in metabolic cages were used. Four rations were tested with the same raw protein and energy content, which contained 36% of the total crude protein content of non-protein nitrogen supplements. Only urea was used in the first treatment. In the second treatment, 24% of the crude protein required by urea and 12% by Nitrosa was provided. In the third treatment of urea and Nitrosa, respectively, 12 and 24%, and in the fourth treatment Nitrosa was used only to provide 36% of the total crude protein needed in four periods. Each period included 14 days of habit and 5 days of measurements. The dry matter digestibility, crude protein, crude fat and organic matter were not affected by the experimental syringes and there was no significant difference between the treatments (p >0.05). The digestibility of insoluble fiber in neutral detergent under the influence of experimental diets showed a significant difference between treatments (p <0.05). Treatment 4 had significant differences with treatment 1 and 3 and there was no difference between treatment 4 and 2. Using Nitrosa in diets containing almond hull as low-cost non forage fiber source also low-protein, can be useful in improving the digestibility of fiber.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: اثر استفاده از نیتروزا درجیره¬های حاوی پوسته بادام بر قابلیت هضم و تعادل نیتروژن در گوسفند
Persian Abstract: هدف از این تحقیق بررسی اثر استفاده از نیتروزا (منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش) در جیره‌های حاوی پوسته بادام درختی بر قابلیت هضم و تعادل نیتروژن در گوسفند بود. این پژوهش با استفاده از 4رأس گوسفند نر بالغ در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 دوره 19 روزه انجام شد. در جیره آزمایشی تیمار اول فقط از اوره استفاده شد و در تیمار دوم 24 درصد اوره و 12 درصد آن توسط نیتروزا تأمین شد. تیمار سوم اوره و نیتروزا به ترتیب 12 و 24 درصد و در تیمار چهارم فقط از نیتروزا استفاده شد. اثر جیره‌های آزمایشی بر قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و ماده آلی تحت تأثیر جیرهای آزمایشی قرار نگرفتند و تفاوت معنی‌داری بین تیمار‌ها مشاهده نشد (05/0<P). قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی تفاوت معنی‌داری بین تیمارها نشان داد ‌(05/0>P). بطوریکه تیمار 4 تفاوت معنی‌داری با تیمار 1 و 3 داشت، ولی بین تیمار 4 با 2تفاوت آماری مشاهده نشد. ابقاء و تعادل نیتروژن تحت تأثیر جیره آزمایشی قرار نگرفته و تفاوت آماری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0>Pا). استفاده از نيتروزا در جیره‌های حاوی پوسته بادام به عنوان يك منبع فيبر غير علوفه‌اي ارزان قيمت که از پروتئین خام پایین برخوردار است از نظر بهبود قابليت هضم الياف جيره می‌تواند مفید باشد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:45
Last Modified: 22 Aug 2019 08:45
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9512

Actions (login required)

View Item View Item