Effect of Wheat Particle Size and Enzyme Supplement on Performance and Some Carcasses Characteristics of Japanese Quails

مشاهیری, سیامک and درمانی کوهی, حسن Effect of Wheat Particle Size and Enzyme Supplement on Performance and Some Carcasses Characteristics of Japanese Quails. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00125-AB.pdf

Download (501kB)

Abstract

This experiment was conducted to investigate the effect of wheat particle size and dietary enzyme supplementation on performance and carcass characteristics of Japanese quails during an experimental period of 35 d. The experiment was conducted as a 3 × 3 factorial arrangement in a completely randomized design in 9 treatments each replicated 4 times with 20 birds per replicate. The investigated factors were there wheat grain particle size [2, 3 and 3.5 mm] and three levels of dietary enzyme [0, 200 and 400 ppm] supplement. The measured performance traits included: body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, carcass yield and abdominal fat. The results showed that the dietary enzyme significantly reduced feed intake and feed conversion ratio (P<0.01). Effect of wheat particle size on feed intake, body weight, feed conversion ratio were also significant (P<0.01). The interaction effect of wheat particle size and enzyme affected significantly feed intake and feed conversion ratio through the experimental period (P<0.01).

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: اثر اندازه ذرات گندم و مکمل آنزیمی روی عملکرد و برخی خصوصیات لاشه بلدرچین-های ژاپنی
Persian Abstract: اين تحقيق به منظور بررسي اثر اندازه ذرات گندم و مکمل آنزیمی بر عملکرد و خصوصيات لاشه بلدرچين هاي ژاپني طي 8 تا35 روزگي صورت گرفت. آزمايش به صورت فاكتوريل در قالب طرح پایه كاملا تصادفي در 9 تیمار با 4 تكرار و در هر تکرار 20 پرنده در دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل: سه اندازه ذرات گندم (2، 3 و 5/3 میلی متر) و سه سطح مکمل آنزیمی (صفر، 200 و 400 ppm) بودند. صفات مورد اندازه گیری شامل: افزایش وزن بدن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، بازده لاشه (درصد) و چربی محوطه بطنی بود. نتایج نشان داد که مکمل آنزیمی به طور معنی¬داری خوراك مصرفی و ضریب تبدیل خوراك را کاهش داد (01/0P<). اثر اندازه ذرات گندم نیز بر خوراک مصرفی، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک معنی دار بود (01/0P<). اثر متقابل اندازه ذرات گندم و مکمل آنزیمی نیز به طور معنی داري خوراك مصرفی و ضریب تبدیل خوراک را در کل دوره پرورش (8 تا 35 روزگی) تحت تأثیر قرار داد (01/0P<).
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:49
Last Modified: 22 Aug 2019 08:49
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9520

Actions (login required)

View Item View Item