Effect of different levels of malt extract in the starter feed on growth performance and feed intake of suckling moghani lambs

کریمی, بهروز and عبدی بنمار, حسین and سیف دواتی, جمال and زیدان محمد سالم, عبدالفتاح Effect of different levels of malt extract in the starter feed on growth performance and feed intake of suckling moghani lambs. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00112-AB.pdf

Download (631kB)

Abstract

The aim of this study was to investigate the effects of different levels of malt extract in the starter feed on growth performanace and feed intake of suckling moghani lambs. Twenty four moghani suckling lambs were used in a randomized complete design with 4 diets and 6 replicates (lambs) in each diet for 75 days. The experimental diets in this research were: 1) suckling lambs fed starter diet without malt extract in starter feed 2) suckling lambs fed 1 % malt extract in starter feed 3) suckling lambs fed 2 % malt extract in starter feed 4) suckling lambs fed 3 % malt extract in starter feed. Daily weight gain in first month an whole period was affected by experimental diets linearly (P<0/05). So, increasing malt extract level resulted in higher daily weight gain. Dry matter intake was not affected by feeding malt extract in the starter feed. Based on the results, feeding malt extract in starter feed of suckling lambs improves daily weight gain and therefore, it was recommended.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: اثر سطوح مختلف عصاره مالت در خوارک آغازین بر عملکرد رشد و مصرف خوراک بره‌های شیرخوار مغانی
Persian Abstract: هدف از این تحقیق بررسی اثر استفاده از سطوح مختلف عصاره مالت در خوراک آغازین بر عملکرد رشد و مصرف خوراک بره های شیرخوار نژاد مغانی بود. این پژوهش با استفاده از 24 رأس بره شیر خوار مغانی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 گروه آزمایشی و 6 تکرار (بره) در هر جیره انجام شد. طول مدت زمان طرح 75 روز بود. گروههای آزمایشی در این تحقیق شامل: 1) بره های شیر خوار مغانی بدون تغذیه با عصاره مالت (شاهد) 2) بره های شیر خوار مغانی تغذیه شده با 1 درصد عصاره مالت در خوراک آغازین 3) بره های شیر خوار مغانی تغذیه شده با 2 درصد عصاره مالت در خوراک آغازین 4) بره های شیر خوار مغانی تغذیه شده با 3 درصد عصاره مالت در خوراک آغازین بودند. افزایش وزن روزانه ماه اول و کل دوره بطور خطی تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار گرفت (05/0>P). بطوریکه با افزایش درصد عصاره مالت افزایش وزن روزانه بره¬ها نیز بیشتر شد. ماده خشک مصرفی ماه اول، ماه دوم و کل دوره در بین تیمارها تفاوت آماری نشان نداد (05/0<P). با توجه به نتایج بدست آمده از این آزمایش افزایش سطح عصاره مالت باعث بهبود افزایش وزن روزانه بره¬های شیرخوار شده و تغذیه آن در جیره آغازین توصیه می گردد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 08:51
Last Modified: 22 Aug 2019 08:51
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9525

Actions (login required)

View Item View Item